ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Θα μελετήσουμε «πολύ σοβαρά» αρωγή στο προσφυγικό

νατο-θα-μελετήσουμε-πολύ-σοβαρά-αρω-114436

Η γερμανο-τουρκική πρόταση ανάμειξης του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο έρχεται επί τάπητος την Τετάρτη στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να επισημαίνει πως το αίτημα θα μελετηθεί «πολύ σοβαρά».

«Η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών είναι ένα σοβαρό θέμα ανησυχίας για όλους εμάς και πιστεύω συνεπώς ότι θα μελετήσουμε πολύ σοβαρά το αίτημα αρωγής της Τουρκίας και άλλων συμμάχων για να δούμε πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να τους βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ από τις Βρυξέλλες.

Την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο χαιρέτισε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά στόματος του Μαργαρίτη Σχοινά. «Τα δέκα χιλιόμετρα που χωρίζουν Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορεί να είναι παράδεισος για διακινητές» επισήμανε ερωτηθείς σχετικά με τις ανακοινώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ και του Αχμέτ Νταβούτογλου τη Δευτέρα στην Άγκυρα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανακοπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Η απόφαση ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ σε σχέση με την ευκαιρία και τους τρόπους της ενδεχόμενης εμπλοκής του. Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφώνησαν με την Άνγκελα Μέρκελ να καταβάλλουν «προσπάθειες από κοινού» με στόχο την ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό ζήτημα στα σύνορα με τη Συρία και το Αιγαίο.

Οι δύο ηγέτες δεν διευκρίνισαν ποια μορφή θα έχει η Συμμαχική ανάμειξη που θα επιδιώξουν, απλώς ο Αχμέτ Νταβούτογλου περιορίστηκε να αναφερθεί «στις δυνατότητες επιτήρησης του ΝΑΤΟ στη μεθόριο και το Αιγαίο».

Το σχόλιο του ΚΚΕ

Πολύ επικίνδυνη εξέλιξη χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τη συμφωνία Μέρκελ-Νταβούτογλου να ζητήσουν την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φρούρηση του Αιγαίου για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι τεράστιες, αναφέρει το ΚΚΕ, «γιατί και με τις πρόσφατες δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, δεν απορρίπτει την παραπάνω εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ενώ παραμένει πιστή στο δόγμα του ευρωατλαντισμού, της συνδιαχείρισης του Αιγαίου κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ».

«Όσο δε για τον όρο η εμπλοκή του ΝΑΤΟ να περιοριστεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αυτό δεν αποτελεί παρά ένα ευχολόγιο, αφού ως γνωστόν το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και στηρίζει τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο» προσθέτει.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας, αλλά παράγοντας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, παράγοντας εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που απειλούν συνολικά τα συμφέροντα των λαών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου