ΔΙΕΘΝΗ

Δέκα ψέματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία που όλοι έχουν πιστέψει

δέκα-ψέματα-για-τον-πόλεμο-στην-ουκραν-114376

Το NewsGuard, ένας οργανισμός με έδρα τις ΗΠΑ που εξετάζει την αξιοπιστία των ειδήσεων και των πληροφοριών που διακινούνται από sites, υποστηρίζει ότι μέσα από ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και από μικρότερα sites, έχουν κυκλοφορήσει ένα σωρό fake news για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του NewsGuard, μεταξύ των πιο συνηθισμένων ψεμάτων που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο είναι οι ισχυρισμοί για γενοκτονία και το ότι οι αρχές στο Κίεβο υποστηρίζουν τον ναζισμό. Το NewsGuard υποστηρίζει ότι τα fake news για την Ουκρανία και τους συμμάχους της είχαν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται, αρκετούς μήνες προτού η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και ότι πολλά “προωθήθηκαν από τον μηχανισμό παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου”.

Έτσι, δημοσίευσε πρόσφατα τα δέκα πιο διαδεδομένα ψέματα για τον πόλεμο, δέκα αναληθείς αφηγήσεις που πια έχουν λάβει το μέγεθος του μύθου.

1ος Μύθος

“Οι ρωσόφωνοι κάτοικοι στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας έχουν υποστεί γενοκτονία”.
Πραγματικότητα: Σύμφωνα με το NewsGuard, ο “Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη” δεν έχει βρει κανένα στοιχείο σχετικά με αυτό.

2ος Μύθος

“Πολωνόφωνοι σαμποτέρ επιχείρησαν να βομβαρδίσουν ένα εργοστάσιο παραγωγής χλωρίου στο Ντονμπάς”.
Πραγματικότητα: Το βίντεο της “επίθεσης” καταγράφηκε κάποιες ημέρες πριν από τότε που φέρεται να έλαβε χώρα. Επίσης, δεν έχουν βρεθεί στοιχεία για οποιαδήποτε τέτοια επίθεση.

3ος Μύθος

“Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα νηπιαγωγείο στο Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας στις 17 Φεβρουαρίου 2022”.
Πραγματικότητα: Ο βομβαρδισμός έγινε από ρωσικές-αποσχιστικές δυνάμεις.

4ος Μύθος

“Η Ρωσία, κατά την έναρξη της εισβολής, δεν στόχευσε τις μη στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας”.
Πραγματικότητα: Στις 25 Φεβρουαρίου, τη δεύτερη ημέρα δηλαδή της εισβολής, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις από τον ρωσικό στρατό σε περιοχές αμάχων στην Ουκρανία.

5ος Μύθος

“Ο ναζισμός βρίσκεται παντού, και στην πολιτική και μέσα στην κοινωνία της Ουκρανίας και μάλιστα υποστηρίζεται από τις επίσημες αρχές στο Κίεβο”.
Πραγματικότητα: Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, εκείνες του 2019, ο υποψήφιος για το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα “Σβόμποντα” κέρδισε μόλις το 1,6% των συνολικών ψήφων. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την διείσδυση των νεοναζί στα σώματα ασφαλείας της χώρας.

6ος Μύθος

“Η Δύση πραγματοποίησε πραξικόπημα για να ανατρέψει τη φιλορωσική ουκρανική κυβέρνηση το 2014”.
Πραγματικότητα: Σύμφωνα με το NewsGuard, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η επανάσταση του Μαϊντάν της Ουκρανίας το 2014 ήταν ένα πραξικόπημα που ενορχηστρώθηκε από δυτικές χώρες.

7ος Μύθος

“Οι ΗΠΑ έχουν ένα δίκτυο εργαστηρίων βιοόπλων στην Ανατολική Ευρώπη”.
Πραγματικότητα: Το NewsGuard λέει ότι οι ισχυρισμοί βασίζονται σε μια “παρερμηνεία” του “Προγράμματος Μείωσης Βιολογικών Απειλών” του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

8ος Μύθος

“Στην Οδησσό της νότιας Ουκρανίας υπάρχει μία στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ”.
Πραγματικότητα: Η Ουκρανία δεν επιτρέπει ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της.

9ος Μύθος

“Η Κριμαία εντάχθηκε με νόμιμο τρόπο στη Ρωσία”.
Πραγματικότητα: Το δημοψήφισμα του 2014 που υποστήριξε την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία κηρύχτηκε παράνομο από τη Συνέλευση του ΟΗΕ.

10ος Μύθος

“Η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από την κομμουνιστική Ρωσία”.
Πραγματικότητα: Η Ρωσία και η Ουκρανία μοιράζονται μια κληρονομιά που χρονολογείται για περισσότερα από 1.000 χρόνια.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου