ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν προτείνει απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους

η-κομισιόν-προτείνει-απελευθέρωση-τη-11334

Η Κομισιόν είπε το «ναι» στην ελεύθερη μετακίνηση των Τούρκων στη Ζώνη Σένγκεν.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ να άρουν τα κριτήρια για χορήγηση της βίζας σε Τούρκους πολίτες έως τα τέλη Ιουνίου.

Η ανακοίνωση έγινε από την επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σε ανάρτησή της στο Twitter, όπου ανέφερε ότι η απόφαση έχει ληφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το λόγο έχει και το Ευρωκοινοβούλιο.

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι αν δεν απελευθερωθεί το καθεστώς βίζας για τους Τούρκους που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ, δεν πρόκειται να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ για την επανεισδοχή των προσφύγων, αλλά και τον έλεγχο των ροών προς τα νησιά του Αιγαίου.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας πρέπει να εκπληρώσει 72 κριτήρια για να κερδίσει το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στη Ζώνη Σένγκεν από το καλοκαίρι του 2016. Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters υποστήριζαν νωρίτερα πως Γερμανία και Γαλλία έχουν προτείνει την εισαγωγή μηχανισμού που θα επιτρέπει ταχεία επιστροφή στη βίζα σε περιπτώσεις, «επί παραδείγματι», όπως αναφέρεται, απροσδόκητης αύξησης αφίξεων από κάποια χώρα.

Νωρίτερα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα του να εξασφαλίσει την ελεύθερη μετακίνηση Τούρκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάμεσά τους και τις αλλαγές που απαιτούνται στα τουρκικά διαβατήρια. Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νόμο για τη δημιουργία επιτροπής που θα ελέγχει την πειθαρχία των αξιωματούχων των δυνάμεων ασφαλείας που αποτελούσε ένα από τα κριτήρια που έπρεπε να εκπληρώσει η Τουρκία.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου