ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πάνω από 5.000 άτομα συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά της εισβολής στην Ουκρανία

ρωσία-πάνω-από-5-000-άτομα-συνελήφθησαν-σε-113127

Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες Κυριακή σε 69 πόλεις της Ρωσίας επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info.

Πρόκειται για έναν πρωτοφανή αριθμό συλλήψεων μέσα σε μία ημέρα, πολύ υψηλότερο από αυτόν που είχε καταγραφεί στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που ξέσπασαν στις αρχές του 2021 στη Ρωσία κατά της σύλληψης του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

Περίπου 2.300 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσχα χθες και 1.253 στη Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. Τουλάχιστον 320 από αυτούς πέρασαν τη νύκτα στα αστυνομικά τμήματα, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη Ρωσία από τις 24 Φεβρουαρίου, ημερομηνία έναρξης της εισβολής στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας – σύμφωνα με τον Guardian – έχει επιβεβαιώσει, σε σχετική ανακοίνωσή του, ότι έχουν γίνει περίπου 3.500 συλλήψεις.

Διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Ρωσίας.

Ακτιβιστές ανήρτησαν βίντεο που δείχνουν βίαιες συλλήψεις διαδηλωτών, με τους αστυνομικούς να τους χτυπούν με γκλομπ ή να τους κλωτσούν.

Για να καταστείλει κάθε μορφή διαφωνίας το ρωσικό κοινοβούλιο υιοθέτησε την Παρασκευή νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον στρατό, με ποινές που μπορούν να φτάσουν έως και τα 15 χρόνια κάθειρξη.

Το κείμενο αυτό προβλέπει επίσης ποινές κάθειρξης για όποιον ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, με τον νόμο να στοχεύει και τους απλούς πολίτες και όχι μόνο τους δημοσιογράφους ή άλλους επαγγελματίες της ενημέρωσης.

Όσοι διαδηλώνουν ή καλούν σε διαδηλώσεις κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία κινδυνεύουν να καταδικαστούν βάσει του νόμου αυτού.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου