ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λύθηκε το μυστήριο με το «Ζ» στα ρωσικά άρματα μάχης

πόλεμος-στην-ουκρανία-λύθηκε-το-μυστή-112304

Ήταν τέλη Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες πριν οι δυνάμεις της Ρωσίας εισβάλουν στην Ουκρανία, όταν βίντεο και φωτογραφίες που άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ρωσικά τανκς και εκτοξευτές πυραύλων να φέρουν το γράμμα «Ζ». Από τότε, όλοι αναρωτιούνται τι μπορεί να σημαίνει αυτό το «Ζ», που είναι γραμμένο στο λατινικό και όχι το κυριλλικό αλφάβητο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNN, τότε, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ερμήνευσαν το «Z» ως «Za pobedy» που στη ρωσική γλώσσα σημαίνει «για τη νίκη» ή ως «Zapad», για το «Δύση». Κάποιοι βάφτισαν τα οχήματα που έφεραν το «Ζ» ως «Ομάδα Ζορρό», ενώ άλλοι πρότειναν ότι το «Ζ» ίσως αναφέρεται στον Νο1 στόχο του Κρεμλίνου σε αυτόν τον πόλεμο: τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Aric Toler, ερευνητής της Bellingcat, μιας ερευνητικής επιχείρησης ανοιχτού κώδικα που παρακολουθεί τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις από τα γεγονότα της Κριμαίας το 2014, ανέφερε ότι η ομάδα δεν είχε ιδέα τι σήμαινε το σύμβολο «Z» και πως δεν έχει ξαναδεί να έχει χρησιμοποιηθεί. «Λοιπόν, υποθέστε το χειρότερο, υποθέτω/φοβάμαι» έγραψε στο Twitter.

Όπως αναφέρει το CNN, ο ειδικός στην ρωσική αμυντική πολιτική Ρομπ Λι, ο οποίος παρακολουθούσε τα οχήματα «Ζ» από τότε που άρχισαν να συγκεντρώνονται στο «κατώφλι» της Ουκρανίας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σύμβολο μπορεί να αναφέρεται στα στρατιωτικά σώματα που εστάλησαν για την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμβολο στη Ρωσία

Αλλά από τότε που η Μόσχα διέταξε την αιματηρή επίθεση στην Ουκρανία, αυτό που ξεκίνησε ως ένα μυστηριώδες στρατιωτικό σύμβολο έγινε στη Ρωσία «σημάδι λαϊκής υποστήριξης» στον πόλεμο -κάτι που αναλυτές περιγράφουν ως την εξέλιξη ενός νέου εθνικιστικού κινήματος.

Οι Ρώσοι έχουν βάψει το «Z» στα αυτοκίνητά τους, εμφανίζονται με μαύρα φούτερ με το σύμβολο αυτό και βάζουν αυτοσχέδιες καρφίτσες «Z» στα πέτα τους -ένα σημάδι υποστήριξης στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τις προσπάθειές του να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας με την κατάληψη τμημάτων της Ουκρανίας.

Το σύμβολο «Ζ» εμφανίστηκε ακόμη και στη Δούμα. Η Μαρία Μπούτινα καταδικάστηκε επειδή υπηρετούσε ως ξένη πράκτορας στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθώντας να διεισδύσει σε εξέχοντες συντηρητικούς πολιτικούς κύκλους πριν και μετά τις εκλογές του 2016. Τώρα εκπροσωπεί την περιοχή Κίροφ για το πολιτικό κόμμα Ενωμένη Ρωσία που υποστηρίζει τον Πούτιν και υποστηρίζει τον πόλεμο.

Η Μπούτινα εμφανίστηκε σε βίντεο με ένα μαύρο μπλουζάκι και ένα λευκό «Z» για να στείλει το μήνυμα: «Συνεχίστε τη δουλειά, αδέρφια. Είμαστε μαζί σας. Για πάντα».

Λύθηκε το μυστήριο;

Η ρωσική κυβέρνηση πήρε θέση για το ζήτημα, λύνοντας ίσως το μυστήριο που πλανιόταν τόσες ημέρες.

Σε μια ανάρτηση στο Instagram στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, δημοσίευσε τρεις φωτογραφίες Ρώσων στρατιωτών με το «Ζ» μαζί με τη φράση «για τη νίκη».

Άλλες αναρτήσεις του υπουργείου Άμυνας χρησιμοποιούν φράσεις όπως «για την ειρήνη», «για την αλήθεια», που ξεκινούν με τον ίδιο γράμμα. Άλλοι χρησιμοποιούν το «z» στη μέση της λέξης «αποστρατιωτικοποίηση» και «αποναζιστικοποίηση», όροι στους οποίους έχει αναφερθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου