ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 2 εκατομμύρια οι πρόσφυγες

πόλεμος-στην-ουκρανία-πάνω-από-2-εκατομ-111867

Τα δύο εκατομμύρια έφτασαν οι άνθρωποι που έφυγαν από την Ουκρανία σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Πολωνία έχει υποδεχθεί πάνω από 1,2 εκατ. πρόσφυγες, η Ουγγαρία 191.000, η Σλοβακία 141.000, η Μολδαβία 83.000, η Ρουμανία 82.000, η Ρωσία 99.300 και η Λευκορωσία 453.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων αμάχων εντός του ουκρανικού εδάφους, ξεπερνά τα 6,7 εκατομμύρια και απευθύνει έκκληση να μπορέσει η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε αυτούς τους ανθρώπους καθώς δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχειώδη και κινδυνεύουν να χαθούν ζωές από το κρύο.

«Καμπανάκι» ΟΗΕ για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση του αιώνα

Συγκριτικά με τη Συρία, όπου ο πόλεμος ξέσπασε το 2011 και παραμένει η χώρα με τις μεγαλύτερες εκροές προσφύγων, σχεδόν 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αλλά ακόμη και με τον γρήγορο ρυθμό με τον οποίο οι Σύροι εγκατέλειψαν τη χώρα το 2013, χρειάστηκαν τουλάχιστον τρεις μήνες για να φύγουν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2015, εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι και άλλοι πρόσφυγες που ήταν ως επί το πλείστον στην Τουρκία κατέφυγαν στην Ευρώπη, προκαλώντας αναταραχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την απάντησή της και κατά καιρούς αψιμαχίες και απωθήσεις σε ορισμένα εθνικά σύνορα.

Εκτιμάται ότι έως και 4 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, και ακόμη και αυτή η πρόβλεψη θα μπορούσε να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναφέρουν ότι ο ρυθμός με τον οποίον οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν την χώρα θα μπορούσε να προκαλέσει τη «μεγαλύτερη προσφυγική κρίση αυτού του αιώνα».

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου