ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Και η Coca Cola διακόπτει τη λειτουργία της στη Ρωσία

ουκρανία-και-η-coca-cola-διακόπτει-τη-λειτουρ-111536

Νωρίτερα McDonald’s και Starbucks ανακοίνωσαν αναστολή λειτουργίας στη Ρωσία – Δυτικές εταιρείες αποχωρούν από ρωσικά εδάφη εν μέσω επιβολής κυρώσεων

Λίγη ώρα αφότου McDonald’s και Starbucks ανακοίνωσαν τη διακοπή των δραστηριοτήτων τους στη Ρωσία και η εταιρεία Coca-Cola προέβη σε αντίστοιχη ενέργεια.

Η Coca-Cola Company, ειδικότερα, ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία. Η γνωστή εταιρεία αναψυκτικών είναι η τελευταία σε μια σειρά γνωστών δυτικών εμπορικών brands που σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους στη χώρα.

«Η καρδιά μας είναι με τους ανθρώπους που υφίστανται τα ασυνείδητα αποτελέσματα από αυτά τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε την κατάσταση καθώς εξελίσσονται οι συνθήκες», προστίθεται.

Η Coca-Cola Company αντιμετώπιζε έντονες πιέσεις να αποχωρήσει από τη Ρωσία, με το #BoycottCocaCola να γίνεται trend στο Twitter τις τελευταίες ημέρες.

Πόσο επηρεάζουν οι κυρώσεις της Δύσης τους Ρώσους

Χωρίς να λογαριάζει τις εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες, ο Ρώσος πρόεδρος εξακολουθεί να εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις σε βάρος της Ουκρανίας. Επιμένει να κινείται στον δρόμο της κλιμακωσης ενώ η Δύση επιβάλλει συντονισμένα κυρώσεις στο Κρεμλίνο. Στις τελευταίες αποφάσεις για τα τιμωρητικά μέτρα κατά της Μόσχας, προστίθεται η απαγόρευση από ΗΠΑ και Βρετανία εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου.

Το ζήτημα που ανακύπτει ενώ η παγκόσμια κοινοτητα εμπλέκεται σε αγώνα δρόμου για αποκλιμάκωση ειναι κατά πόσο οι κυρώσεις έχουν επηρεάσει τη ρωσική οικονομία, πέρα από το προφανές, την ελίτ δηλαδή με τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με την ανάλυση του BBC, το νόμισμα της Ρωσίας, το ρούβλι, έχει καταρρεύσει, ενώ οι τιμές για σειρά αγαθών και υπηρεσιών αυξάνονται με ταχύ ρυθμό.

Την ίδια στιγμή, τα ταξίδια στο εξωτερικό για τους Ρώσους έχουν γίνει πιο δύσκολα, με ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη. Παράλληλα, χιλιάδες νέοι, μορφωμένοι Ρώσοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα τους.

Ελλείψεις βασικών αγαθών παρατηρούνται, ακόμη, σε μεγάλα ρωσικά σούπερ μάρκετ, ενώ σε κατάστημα αλεγινή εντύπωση προκάλεσε μια ειδοποίηση που έλεγε: «Μόνο ένα σακουλάκι ζάχαρης 5 κιλών ανά άτομο». Σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, η κίνηση αυτή στοχεύει στον περιορισμό συναλλαγών στη μαύρη αγορά και στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ολοένα και περισσότερο μεγαλώνει ο κατάλογος των δυτικών εταιρειών που αποχωρούν από τη Ρωσία. Σε εμπορικά κέντρα, στη Μόσχα, πολλά δυτικά καταστήματα είναι κλειστά, την ώρα που άλλοι δεν μπορούν να δεχτούν πληρωμές με κάρτα.

Πριν από την εισβολή, η Μόσχα ήταν μια από τις προηγμένες χώρες στον τομέα της τεχνολογίας και της διασύνδεσης με άλλες χώρες στις ψηφιακές πληρωμές και υπηρεσίες. Η χρήση των μετρητών ήταν, δε, σπάνια.

«Χτύπημα» για τη Ρωσία απότελεί το γεγονός ότι εταιρείες όπως Apple, Visa και Netflix αναστέλλουν τις λειτουργίες τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου