ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: «Πυρά» κατά του υπ. Δικαιοσύνης για απόκρυψη περιστατικών βιασμού και κακοποίησης στις φυλακές

βρετανία-πυρά-κατά-του-υπ-δικαιοσύν-111486

Μία έρευνα σχετικά με το πρόβλημα των βιασμών και της σεξουαλικής κακοποίησης στις βρετανικές φυλακές απορρίφθηκε έπειτα από παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κρις Γκρέιλινγκ.

Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Howard League, που δραστηριοποιείται στον χώρο των φυλακών, κατηγόρησε τον Γκρέιλινγκ για παρεμπόδιση της έρευνας που διενεργούσε σε καταστήματα κράτησης για το θέμα της κακοποίησης των κρατουμένων.

Σε έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα η οργάνωση, εκτιμάται ότι 1.650 κρατούμενοι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά ενώ εκτίουν την ποινή τους στις φυλακές.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς της οργάνωσης δεν επετράπη στα μέλη της ανεξάρτητης ερευνητικής της επιτροπής να πάρουν συνεντεύξεις από κρατουμένους με στόχο να καταθέσουν τις εμπειρίες τους. Για αυτόν τον λόγο, μίλησαν μόνο σε αποφυλακισμένους.

«Οι φυλακές πρέπει να είναι ασφαλείς χώροι όπου γίνεται εφαρμογή των νόμων, όχι χώροι όπου οι άνθρωποι βρίσκονται υπό την απειλή σεξουαλικής βίας και βιασμού. Επομένως, είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό το γεγονός ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να επιτρέψει στην επιτροπή να έρθει σε διαπροσωπική επαφή με τους κρατουμένους», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Howard League.

Το τελευταίο διάστημα, το έργο του Γκρέιλινγκ ως αρμόδιου υπουργού αμφισβητείται σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές ολοένα επιδεινώνονται.

Μάλιστα οι διοικητές των φυλακών έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι ορισμένες φυλακές μετατρέπονται σε «παγίδες θανάτου» καθώς πασχίζουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού των κρατουμένων.

Συγκεκριμένα, πάνω από 85.000 κρατούμενοι βρίσκονται σε βρετανικές φυλακές, οι οποίες τα τελευταία τρία χρόνια αναγκάζονται να προβούν σε περικοπές στον προϋπολογισμό έως 24%. Παράλληλα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι η βία, οι αυτοκτονίες και οι αυτοτραυματισμοί των κρατουμένων βρίσκονται σε έξαρση.

Η έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης, υποδεικνύει ότι 850-1.600 κρατούμενοι αναμένεται να υποστούν σεξουαλική κακοποίηση και μάλιστα ορισμένα θύματα θα κακοποιηθούν πάνω από μια φορά ενώ εκτίουν την ποινή τους.

Οι ομοφυλόφιλοι και διεμφυλικοί κρατούμενοι φαίνεται πως βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ το προσωπικό των φυλακών στερείται βασικών κατευθύνσεων σχετικά με την υποστήριξη θυμάτων κακοποίησης.

Τα νέα στοιχεία στηρίχθηκαν, μεταξύ άλλων, σε συνεντεύξεις 208 αποφυλακισμένων 10 χρόνια πριν, αποδεικνύοντας ότι 1% των ερωτηθέντων είχε πέσει θύμα βιασμού στον χώρο της φυλακής.

Η οργάνωση Howard League κατηγόρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι «υποτιμά» την επικράτηση του καταναγκαστικού σεξ στις βρετανικές φυλακές, ενώ αντιπαρέβαλε τη στάση της Βρετανίας με τη εκείνη των Η.Π.Α.. Εκεί το εν λόγω πρόβλημα είναι ευρέως αναγνωρισμένο και υπόκειται στην ομοσπονδιακή νομοθεσία από το 2003.

Επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε στην εφημερίδα Independent: «Η πρόταση της Howard League απορρίφθηκε έπειτα από διαβούλευση με την Εθνική Επιτροπή Ερευνών. Οι διαφωνίες που υπήρξαν αφορούσαν κυρίως την αξία και τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας».

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου