ΔΙΕΘΝΗ

Σάλος στην Ινδία με τον απεσταλμένο στην ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου

σάλος-στην-ινδία-με-τον-απεσταλμένο-στ-109

Η απόφαση της Ινδίας να στείλει στην ενθρόνιση του πάπα – που θα πραγματοποιηθεί αύριο – έναν πολιτικό που κατηγορείται για τον βιασμό μίας ανήλικης προκάλεσε την οργή της οικογένειας του θύματος και πολιτικών από την αντιπολίτευση.

Ο Π.Τζ.Κούριεν, αντιπρόεδρος της Άνω Βουλής, θα ηγηθεί της ινδικής αντιπροσωπείας που θα παραστεί στην αυριανή ενθρόνιση του πάπα Φραγκίσκου, παρά τις πληροφορίες που τον θέλουν να εμπλέκεται στον ομαδικό βιασμό μίας έφηβης το 1996. Το θύμα, μία 16χρονη τότε Καθολική, κατηγορεί τον Κούριεν ότι ήταν ένας από τους 42 άνδρες που την βίασαν αφού προηγουμένως την απήγαγαν και την κρατούσαν όμηρο επί 40 μέρες στο νότιο κρατίδιο της Κεράλα.

Ο Κούριεν, 72 ετών σήμερα, απαλλάχθηκε από την κατηγορία του βιασμού σε δίκη που έγινε το 2005. Ωστόσο, έχει δεχτεί πιέσεις από το θύμα που ζητεί την διεξαγωγή νέας έρευνας ύστερα από την υπόθεση του ομαδικού βιασμού που επέφερε τον θάνατο νεαρής φοιτήτριας στο Νέο Δελχί τον περασμένο Δεκέμβριο. Κατώτερο δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του θύματος για την διεξαγωγή νέας έρευνας, αλλά η αναμόχλευση του θέματος προκάλεσε αμηχανία στο κυβερνών Κόμμα του Κογκρέσου που έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει σθεναρά τα σεξουαλικά εγκλήματα ύστερα από την επίθεση στο Νέο Δελχί.

Ο πατέρας του θύματος κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει τον Κούριεν, την σύζυγό του και την ιδιαιτέρα γραμματέα του στο Βατικανό. Στο κρατίδιο Κεράλα οι Καθολικοί αποτελούν το 19% του πληθυσμού, σύμφωνα με καταγραφή του 2001.

Πάντως, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας διέταξε νέα ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση ύστερα από την αθώωση των 35 από τους 36 υπόπτους. Αλλά δεν συμπεριέλαβε τον Κούριεν στην λίστα των κατηγορούμενων που θα δικαστούν εκ νέου. Ο Κούριεν, καθολικός κι ο ίδιος, είχε αρνηθεί στο παρελθόν τις εις βάρος του κατηγορίες κι έκανε λόγο για εκστρατεία λάσπης με πολιτικά κίνητρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου