ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ακροδεξιοί «Σουηδοί Δημοκράτες» θαυμάζουν την Μαρίν Λεπέν

οι-ακροδεξιοί-σουηδοί-δημοκράτες-θ-107894

Θεωρούν τους εαυτούς τους ως ρυθμιστές της σουηδικής πολιτικής ζωής, αν και κανένα κόμμα δεν επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί τους. Ελαβαν το 13% των ψήφων στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και θα καταλάβουν τις 49 από τις 349 έδρες στο σουηδικό κοινοβούλιο.

Οι Ακροδεξιοί «Σουηδοί Δημοκράτες» είναι το τρίτο κόμμα στη Σουηδία και το σημείο αναφοράς τους στην ευρωπαϊκή σκηνή είναι η πιο διάσημη Γαλλίδα ακροδεξιά: η ηγέτιδα του «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν. Τα δύο κόμματα έχουν καλές σχέσεις εδώ και χρόνια, πέρυσι μάλιστα η Λεπέν επισκέφθηκε στη Στοκχόλμη τον Γίμι Οκεσον, τον 35χρονο αρχηγό των σουηδών ακροδεξιών. Πριν από λίγους μήνες, ο τελευταίος επαίνεσε το Εθνικό Μέτωπο για την «μοντέρνα , αρκετά φρέσκια κατεύθυνση που έχει πάρει», υπονοώντας ότι επικοινωνιακά η Λεπέν έχει πετύχει να πείσει μερίδα των Γάλλων ψηφοφόρων ότι δεν είναι «και τόσο» ρατσίστρια, ούτε αδιάλλακτη ευρωσκεπτικίστρια, ούτε οπαδός του απομονωτισμού – αν και η σκληρά αντιμεταναστευτική της ρητορεία και η απροκάλυπτη στάση της υπέρ της επιστροφής της Γαλλίας στο φράγκο, συχνά δείχνουν το αντίθετο.

Αντίστοιχη επιχείρηση επικοινωνιακής «κάθαρσης» επιχειρούν και οι Σουηδοί Δημοκράτες. Για παράδειγμα, απέπεμψαν μία υποψήφιά τους όταν κυκλοφόρησαν – αυθεντικές -, φωτογραφίες της στο Διαδίκτυο που την έδειχναν να φοράει περιβραχιόνιο με τη ναζιστική σβάστικα. Ένας άλλος υποψήφιος εκτέθηκε όταν κοινοποιήθηκαν αναρτήσεις και σχόλια ρατσιστικού και αντιμεταναστευτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο – και πάλι το κόμμα «πήρε αποστάσεις».

Το υψηλό ποσοστό τους στις κάλπες έδειξε ότι μία μερίδα του σουηδικού εκλογικού σώματος αγνόησε αυτά τα σημάδια. Αγνόησε επίσης, την αποκάλυψη ότι ο Γίμι Οκεσον είναι αμετανόητος «τζογαδόρος»: έπαιξε κι έχασε μισό εκατομμύριο κορόνες (περίπου 54.000 ευρώ) σε διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια.

«Κάθε κρίση που περνάει το κόμμα, ο Οκεσον τη διαχειρίζεται αποτελεσματικά», δηλώνει στο βρετανικό BBC ο Ουλφ Μπγιέρελντ, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, που θεωρεί πως πρόκειται για έναν ικανό αν όχι χαρισματικό, πολιτικό. «Οποιοδήποτε άλλο πολιτικό κόμμα θα πάσχιζε να αποκρούσει τέτοιες ρατσιστικές κατηγορίες», είπε ο καθηγητής Μπγιέρελντ, «ωστόσο ο Οκεσόν απλά διέγραψε τους συγκεκριμένους υποψήφιους από τη λίστα και ανακοίνωσε πως δεν ήταν ευπρόσδεκτοι πια».

Σε ομιλία του τον περασμένο Αύγουστο, αποκάλεσε τον εαυτό του «εθνικιστή» αλλά ζήτησε από το κόμμα να δείξει ότι είναι ένας πολιτικός φορέας «ευρύς και περιεκτικός». Οι τόνοι της αντιμεταναστευτικής πολιτικής έπεσαν, αλλά η ουσία της συλλογικής δαιμονοποίησης των μουσουλμάνων παραμένει. «Ο ισλαμισμός είναι ο ναζισμός και ο κομμουνισμός της εποχής μας. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με απέχθεια και με πολύ περισσότερη αντίσταση από αυτή που έχει αντιμετωπιστεί τόσο καιρό» δήλωσε.

Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες την Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Σουηδοί παρέχουν άσυλο σε πολλούς πρόσφυγες που προέρχονται από τη εμφύλια σύγκρουση στη Συρία. Περίπου 80.000 Σύριοι αναμένεται να λάβουν άσυλο φέτος.

Αυτό δεν σημαίνει πως οι Σουηδοί Δημοκράτες έχουν αποτινάξει το παρελθόν τους, μάλιστα με δύο βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι πλέον μέλη στην ίδια ομάδα με το ευρωσκεπτικιστικό βρετανικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKip) του Νάιτζελ Φάραντζ.

«Μια από τις ικανότητες του Οκεσον είναι ότι στέλνει άλλο μήνυμα στους ρατσιστές του κόμματός του και άλλο στο ευρύ κοινό» καταλήγει ο καθηγητής Μπγιέρελντ.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου