ΔΙΕΘΝΗ

Θέλουν να ξαναχτίσουν εκκλησία-σύμβολο του ναζισμού

θέλουν-να-ξαναχτίσουν-εκκλησία-σύμβο-106389

Η δημοτική αρχή της πόλης του Πότσνταμ στην ανατολική Γερμανία σχεδιάζει να αναγεννήσει από τις στάχτες της μια εντυπωσιακή, αλλά εξίσου αμφιλεγόμενη εκκλησία που κατεδαφίστηκε πριν από 45 χρόνια.

Η Εκκλησία της Φρουράς (Garnisonkirche), χτισμένη το 1732 επί βασιλείας Φρειδερίκου-Γουλιέλμου Α’, ήταν ένας σημαντικός ναός όπου είχε παίξει εκκλησιαστικό όργανο ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ενώ στον περίβολό του ετάφησαν μέλη της βασιλικής οικογένειας της Πρωσίας.

Ωστόσο συνδέεται με ένα ζοφερό γεγονός για τη νεότερη γερμανική ιστορία: εκεί στις 23 Μαρτίου 1933 ο Αδόλφος Χίτλερ (ήδη καγκελάριος από τον Ιανουάριο του 1933) «νομιμοποίησε» το ναζιστικό καθεστώς σε συνεργασία με την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική ελίτ της Πρωσίας – την οποία συμβόλιζε ο πρόεδρος της Γερμανίας, ο γηραιός και πολιτικά ανήμπορος Πάουλ φον Χίντεμπουργκ.

’Ηταν το επιστέγασμα της de facto «αυτοκτονίας» της δημοκρατίας της Βαΐμάρης, καθώς συνέπεσε με την σχεδόν ομόφωνη ανάθεση από τη γερμανική Βουλή (με την τιμητική εξαίρεση των βουλευτών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος) «έκτακτων» δικτατορικών εξουσιών στον Χίτλερ.

Η εκκλησία βομβαρδίστηκε το 1945 από την Βρετανική Πολεμική Αεροπορία και υπέστη μεγάλες καταστροφές. Το 1968 ό,τι είχε απομείνει ισοπεδώθηκε με δυναμίτη από πυροτεχνουργούς της τότε Λαοκρατικής Δημοκρατίας της (ανατολικής) Γερμανίας, καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό του τότε ηγέτη της χώρας, Βάλτερ Ούλμπριχτ, η παρουσία του ναού εκεί δεν ταίριαζε με την αθεϊστική ουτοπία του κομμουνιστικού καθεστώτος.

«Η εκκλησία αυτή είναι ένας από τους σημαντικότερους ναούς της μπαρόκ νοοτροπίας, ενώ είναι κι ένα σημείο εξαιρετικά αμφιλεγόμενο. Εδώ συναντούμε όλες τις παραδοξότητες της σύγχρονης γερμανικής ιστορίας», λέει στο BBC ο καθηγητής Βόλφγκανγκ Χούμπερ, πρώην επίσκοπος Βερολίνου-Βρανδεμβούργου και πρόεδρος της επιτροπής Garnisonkirche Potsdam που έχει αναλάβει την ανοικοδόμηση της, από κοινού με μια ομάδα πολιτών ονόματι «Επιτροπή για την Προώθηση και Ανοικοδόμηση της Εκκλησίας της Φρουράς».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου