ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Συλλήψεις για τη στρατολόγηση γυναικών στους τζιχαντιστές

γαλλία-συλλήψεις-για-τη-στρατολόγηση-106326

Έξι άτομα συνελήφθησαν στη Γαλλία καθώς φέρεται να συμμετείχαν σε δίκτυο στρατολόγησης νεαρών γυναικών για να πολεμήσουν με τους τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρντ Καζνέβ.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως σε δύο περιοχές ενός προαστίου της Λυών στην κεντροανατολική Γαλλία, στο πλαίσιο έρευνας που είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο η αντιτρομοκρατική εισαγγελία του Παρισιού, δήλωσε δικαστική πηγή.

Οι συλληφθέντες «φέρεται να είχαν πολύ ενεργό ρόλο στην στρατολόγηση και την αναχώρηση τους τελευταίους μήνες πολλών νεαρών γυναικών προς τη Συρία» ανέφερε ο Μπερνάρ Καζνέβ σε ανακοίνωσή του.

Δύο ανήλικοι, ανάμεσά τους και ένα κορίτσι που φαίνεται ότι ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τη Συρία είναι μεταξύ των έξι ατόμων που έχουν τεθεί υπό κράτηση, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Υπό κράτηση έχουν τεθεί και δύο αδέλφια, ένας άνδρας και μία γυναίκα 34 ετών.

Η επιχείρηση ξεκίνησε την Τρίτη κοντά στη βιομηχανική περιοχή Μεϊζιέ της Λυών και συνεχίζεται και σήμερα, Τετάρτη.

Δικαστική πηγή επισήμανε ότι στη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκε ένα όπλο, ενώ σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για την κατάσχεση «διάφορων όπλων και εξοπλισμού».

Δύο αδελφοί ηλικίας περίπου 20 ετών είχαν συλληφθεί και στο παρελθόν στο πλαίσιο έρευνας για μία ισλαμιστική οργάνωση, η οποία διαλύθηκε το 2012.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν την ώρα που η γαλλική Εθνοσυνέλευση εξετάζει νομοσχέδιο που έχει στόχο να ενισχύσει το αντιτρομοκρατικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης.

Ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου -να εμποδίζονται οι νεαροί Γάλλοι να ταξιδεύουν στη Συρία, κυρίως με την επιβολή διοικητικής απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, την κατάσχεση του διαβατηρίου και της ταυτότητάς τους- εγκρίθηκε το βράδυ της Τρίτης από τους βουλευτές.

Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, περίπου 930 Γάλλοι φέρεται να έχουν μεταβεί ή να επιθυμούν να μεταβούν στη Συρία και το Ιράκ, εκ των οποίων 350 βρίσκονται στην περιοχή, 180 έχουν επιστρέψει από τη Συρία, 170 βρίσκονται καθ’ οδόν και 230 που επιθυμούν να φύγουν, αριθμός που σημείωσε «αύξηση 74% σε διάστημα οκτώ μηνών».

Περίπου το 20% εξ αυτών είναι γυναίκες.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου