ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ για κορονοϊό: Κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου και οι άνθρωποι δεν αντιδρούσαν

που-για-κορονοϊό-κρούαμε-τον-κώδωνα-το-105675

Δύο χρόνια αργότερα από την πανδημία έχουν πεθάνει επισήμως 6 εκατομμύρια άνθρωποι, ή 18 εκατομμύρια σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε σήμερα το επιστημονικό περιοδικό The Lancet, και ο ΠΟΥ εξακολουθεί να τονίζει ότι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου έξι εβδομάδες νωρίτερα, καταγγέλλοντας ότι πολλοί λίγοι άνθρωποι τότε τον άκουσαν.

Όντως στις 30 Ιανουαρίου 2020 ο ΠΟΥ κήρυξε επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας” (PHEIC). Μέχρι τότε δεν είχαν καταγραφεί νεκροί από τον κορονοϊό εκτός Κίνας και λιγότερες από 100 μολύνσεις είχαν εντοπιστεί εκτός της χώρας από όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη του 2019.

Όμως η διατύπωση, αν και πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού, ήταν πολύ τεχνική για να γίνει κατανοητή από το ευρύ κοινό.

Τελικά οι περισσότερες χώρες συνειδητοποίησαν πραγματικά τον κίνδυνο στις 11 Μαρτίου 2020. Μια καθυστέρηση που εξακολουθεί να εξοργίζει τον ΠΟΥ.

«Η λέξη πανδημία είχε γίνει έμμονη ιδέα για τον κόσμο», σχολίασε ο Μάικλ Ράιαν επικεφαλής της υπηρεσίας του ΠΟΥ για τις έκτακτες καταστάσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η προειδοποίηση του Ιανουαρίου ήταν πολύ πιο σημαντική από την ανακοίνωση του Μαρτίου». «Θέλετε η προειδοποίηση να σας λέει ότι θα πνιγείτε ή προτιμάτε να σας επισημαίνει ότι έρχεται η καταιγίδα;», διερωτήθηκε στη διάρκεια ερωταπαντήσεων που δέχθηκε χθες Πέμπτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι άνθρωποι δεν άκουγαν. Κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου και οι άνθρωποι δεν αντιδρούσαν», τόνισε.

«Ορίστε η πανδημία σας!»

Ο ΠΟΥ ενοχλήθηκε ακόμη περισσότερο από την έλλειψη αντίδρασης των κρατών επειδή δέχθηκε ο ίδιος επικρίσεις ότι στην αρχή διαχειρίστηκε λανθασμένα την κρίση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου