ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, κλιμακώνοντας τη σύρραξη, λέει τώρα η Δύση

πόλεμος-στην-ουκρανία-η-ρωσία-δεν-θα-χρ-105545

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία σε μια παραπλανητική επίθεση, για να δώσει μία εκ των υστέρων αιτιολόγηση για την εισβολή της, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει μια ευρύτερη χρήση τέτοιων όπλων στον πόλεμο, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εισέλθει στην τρίτη εβδομάδα, με χιλιάδες νεκρούς, περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πολιορκημένες πόλεις κάτω από ανελέητους βομβαρδισμούς.

«Πιστεύουμε ότι χημικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια παραπλανητική επίθεση, για να δοθεί μία εκ των υστέρων αιτιολόγηση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ένας από τους αξιωματούχους.

«Το πλαίσιο στο οποίο το εξετάσαμε είναι από μία οπτική παραπλανητικής επίθεσης. Σαφώς, ενώ οι Ρώσοι είναι πολύ πιθανό να έχουν ικανότητα χρήσης χημικών όπλων, δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι σκοπεύουν να τα χρησιμοποιήσουν σε αυτό το σημείο, σε μια μεγάλη κλιμάκωση της τρέχουσας εμπόλεμης σύρραξης», προσέθεσε.

Τα σχόλια αυτά έγιναν αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες διέψευσαν αυτή την εβδομάδα τις νέες ρωσικές κατηγορίες, ότι η Ουάσινγκτον λειτουργεί εργαστήρια βιολογικού πολέμου στην Ουκρανία. Χαρακτήρισαν τους ισχυρισμούς «γελοίους» και είπαν ότι η Μόσχα μπορεί να προετοιμάζει το έδαφος για τη χρήση ενός χημικού ή βιολογικού όπλου.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένας τρίτος ρώσος υποστράτηγος σκοτώθηκε σε μάχες στην Ουκρανία. Πιθανότατα έχουν αναπτυχθεί περίπου 20 ρώσοι υποστράτηγοι στην Ουκρανία, όπως είπαν.

Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ρωσικά στρατεύματα δεν είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις μόνα τους και δεν έχουν επίγνωση της κατάστασης ή ότι φοβούνται να προχωρήσουν μπροστά, οπότε περισσότεροι ανώτεροι αξιωματικοί έρχονται για να ηγηθούν στο μέτωπο», εξήγησε.

Οι δυτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων έχει επιβραδυνθεί από υλικοτεχνικά προβλήματα, χαμηλό ηθικό και ουκρανική αντίσταση.

Συνολικά, 5.000 έως 6.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Το Κίεβο τονίζει ότι οι δυνάμεις της έχουν σκοτώσει περισσότερους από 12.000 Ρώσους στρατιώτες. Η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει περίπου 500 απώλειες.

Χθες, ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, εξέφρασε φόβους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει χημικά όπλα στην Ουκρανία. «Αυτά που ακούτε για χημικά όπλα, αποτελούν μέρος του σχεδίου τους», είπε ο Τζόνσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News.

«Αρχίζουν να λένε πως υπάρχουν χημικά όπλα που έχουν αποθηκευτεί από τους αντιπάλους τους ή τους Αμερικανούς. Έτσι, όταν οι ίδιοι αναπτύξουν χημικά όπλα, όπως φοβάμαι ότι μπορεί να κάνουν, έχουν ήδη έτοιμη μια κατασκευασμένη ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου