ΔΙΕΘΝΗ

Επεισόδιο σε διεθνή ύδατα της Αυστραλίας με την Κίνα – Δύτες τραυματίστηκαν από παλμούς σόναρ κινεζικού πολεμικού πλοίου

επεισόδιο-σε-διεθνή-ύδατα-της-αυστραλ-1015869

Δύτες της φρεγάτας HMAS Toowoomba επιχειρούσαν στη συγκεκριμένη περιοχή για την υποστήριξη μιας αποστολής των Ηνωμένων Εθνών – Διαμαρτυρία του Αυστραλού υπουργού Άμυνας στο Πεκίνο

Επεισόδιο σε διεθνή ύδατα σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στα ανοικτά της Ιαπωνίας, με δύτες του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας να τραυματίζονται ελαφρά μετά την έκθεσή τους σε παλμούς σόναρ από κινεζικό πολεμικό πλοίο.

Συγκεκριμένα, η αυστραλιανή φρεγάτα HMAS Toowoomba επιχειρούσε στη συγκεκριμένη περιοχή για την υποστήριξη μιας αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή κυρώσεων, όταν σημειώθηκε το περιστατικό την Τρίτη.

Οι δύτες του αυστραλιανού Ναυτικού εργάζονταν για να απομακρύνουν τα δίχτυα ψαράδων από τις έλικες της αυστραλιανής φρεγάτας, όταν το κινεζικό πολεμικό πλοίο άρχισε να λειτουργεί το σόναρ που είναι τοποθετημένο στο κύτος του.

Σύμφωνα με τον Αυστραλό υπουργό Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς, η φρεγάτα είχε φροντισει να απευθύνει πολλαπλές προειδοποιήσεις στα σκάφη της περιοχής ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη καταδυτικές επιχειρήσεις.

«Παρά την αναγνώριση των επικοινωνιών του Toowoomba, το κινεζικό σκάφος πλησίασε σε πιο κοντινή απόσταση», δήλωσε. «Αμέσως μετά, διαπιστώθηκε πως λειτουργούσε το σόναρ που ήταν τοποθετημένο στο κύτος του, κατά τρόπο που αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια των Αυστραλών δυτών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να βγουν από το νερό».

Σύμφωνα με τις αναφορές, οι δύτες υπέστησαν τραυματισμούς στα αυτιά τους, πιθανότατα λόγω των παλμών του σόναρ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες της στην κινεζική κυβέρνηση, με τον Ρίτσαρντ Μαρλς να χαρακτηρίζει το περιστατικό σαν μια «μη ασφαλή και αντιεπαγγελματική αλληλεπίδραση» και να προσθέτει πως τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας εκτελούν δραστηριότητες θαλάσσιας επιτήρησης στην περιοχή «εδώ και δεκαετίες», σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το περιστατικό συνέβη λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Άντονι Αλμπανέζε στο Πεκίνο, στην πρώτη Αυστραλού πρωθυπουργού στην κινεζική πρωτεύουσα εδώ και επτά χρόνια.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου