ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκάθαρα μηνύματα από ΕΕ προς Τουρκία για Κυπριακό και στήριξη Χαμάς

ξεκάθαρα-μηνύματα-από-εε-προς-τουρκία-1012187

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να τονίσει ότι η Άγκυρα πρέπει να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της για επίλυση του Κυπριακού ζητήματος με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η ΕΕ σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση της απέναντι στην Τουρκία μετά τις δηλώσεις στήριξης της Χαμάς, ενώ στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση πιο πρόσφατα προσχέδια της έκθεσης για την διεύρυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να τονίσει ότι η Άγκυρα πρέπει να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της για επίλυση του Κυπριακού ζητήματος με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αύριο θα παρουσιαστεί μόνο η έκθεση για την διεύρυνση

Η στήριξη της Χαμάς δεν συντάσσεται με γραμμή ΕΕ

Επιπροσθέτως, επισημαίνει ότι η στήριξη της «τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς» δεν συντάσσεται με την γραμμή της ΕΕ. Μεταξύ άλλων, με βάση τα προσχέδια η Κομισιόν αναμένεται να εκφράσει δυσαρέσκεια μεταξύ άλλων για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με ορισμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επίσης, αναμένεται να υπογραμμιστεί εκ νέου η σημασία για σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναφέρεται ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της ΕΕ.

Σε μεταγενέστερο χρόνο η έκθεση για ευρωτουρκικές σχέσεις

Τέλος, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο, Τετάρτη 8 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί μόνο η έκθεση για την διεύρυνση και όχι η δεύτερη έκθεση που είχε ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην οποία καλούνταν η Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ να τοποθετηθούν επί των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ο Ζοζέπ Μπορέλ απουσιάζει στην Ιαπωνία για τη Σύνοδο των G7 και η έκθεση, η οποία θα εστιάζει περισσότερο στη θετική ατζέντα, αναμένεται να παρουσιαστεί σε μεταγενέστερο χρόνο με πιθανές ημερομηνίες την 15η Νοεμβρίου ή την 29η Νοεμβρίου χωρίς όμως να έχουν κλειδώσει και με το ενδεχόμενο να αλλάξουν να παραμένει ανοιχτό.

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου