ΔΙΕΘΝΗ

Στόλτενμπεργκ: Η Σουηδία είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

στόλτενμπεργκ-η-σουηδία-είναι-έτοιμη-1007592

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ χαιρέτισε την υπογραφή του ενταξιακού πρωτοκόλλου της Σουηδίας από τον Ερντογάν

«Ανυπομονώ να καλωσορίσω τη Σουηδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ πολύ σύντομα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την υπογραφή του ενταξιακού πρωτοκόλλου της Σουηδίας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την παραπομπή του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και πρόσθεσε: «Τώρα υπολογίζω στην ταχεία επικύρωσή του από την τουρκική Εθνοσυνέλευση».

Τόνισε ότι «η Σουηδία είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» και ότι «η ένταξή της στη Συμμαχία θα κάνει το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό».

Ο Ερντογάν είπε «ναι» στην ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Με μια λιτή ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας έγινε γνωστό τη Δευτέρα ότι ο Ερντογάν υπέγραψε το Πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το απέστειλε προς κύρωση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Βεβαίως αυτό είναι ένα πρώτο βημα καθώς θα μεσολαβήσει ένα διάστημα μέχρι το Προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης να ορίσει την συνεδρίαση και φυσικά να δώσει την εντολή στους Βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού να δώσουν την ψήφο τους. Ο Ερντογάν επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι οι Τούρκοι βουλευτές είναι …αυτόβουλοι και συνεπώς οι ίδιοι θα αποφασίσουν.

Είναι προφανές ότι ο Ερντογαν αντιλήφθηκε ότι με όλα τα μέτωπα ανοιχτά , μπλοκάροντας την διεύρυνση του ΝΑΤΟ από τη μια, συνεχίζοντας την συνεργασία με την Μόσχα και συγχρόνως σηκώνοντας την σημαία στην παγκόσμια μουσουλμανική κκοινότητα εναντίον του Ισραήλ, διακινδυνεύει πλέον σοβαρά την σχέση του με την Δύση και οδηγείται σε μια σφοδρή σύγκρουση με τους Αμερικανούς.

Ετσι κάνοντας το μισό βήμα μπροστά (το οποίο έπρεπε να είχε γίνει πριν ένα χρόνο) ελπίζει ότι θα μετριάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί έστειλε το Πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στην Εθνοσυνέλευση χωρίς πάντως να υπάρχει κάποια ορατή «συμμόρφωση» της Στοκχόλμης με τις απαιτήσεις που είχε υποβάλει εσχάτως ο Ερντογάν και αφορούσαν την απαγόρευση των εκδηλώσεων για το κάψιμο του Κορανίου και έκδοση μιας σειράς καταζητούμενων για «τρομοκρατία» από την Τουρκία.

Ο Ερντογάν ελπίζει ότι με την κίνηση του αυτή θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί την «ευκαιρία» που παρουσιάζονταν για την Τουρκία με την απομάκρυνση του Μενέντεζ από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και το Κογκρέσο να είναι ετσι σε θέση να εγκρίνει το πακέτο της Συμφωνίας για τα F-16.

Όμως τα τελευταία ξεσπάσματα του εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ είναι προφανές ότι έχουν διαμορφώσει ένα νέο αντιτουρκικό κλίμα μεταξύ των Αμερικανών νομοθετών. Επίσης δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι και η αμερικανική κυβέρνηση μετά τα όσα εχουν συμβεί θα είναι πρόθυμη χωρίς να δει κινήσεις και σε άλλα πεδία, να προωθήσει την συμφωνία των F16 στο Κογκρέσο.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου