ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα εξετάζει ενδεχόμενη έξοδό της από τη διεθνή συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών

η-μόσχα-εξετάζει-ενδεχόμενη-έξοδό-της-1001235

«Η κατάσταση στον κόσμο έχει αλλάξει. Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν πόλεμο κατά της χώρας μας», λέει ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει την επικύρωση της Συνθήκης Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το ρωσικό οπλοστάσιο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας, της κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

«Οι σημερινές προκλήσεις απαιτούν νέες λύσεις»

«Το συμβούλιο της Κρατικής Δούμας θα συζητήσει κατά την ερχόμενη συνεδρίασή του», η οποία προβλέπεται για τη Δευτέρα, «το ζήτημα της εξόδου από την επικύρωση της Συνθήκης Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών», αναφέρει ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε.

Η Ρωσία εξετάζει να αποσυρθεί από τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

Μετά τη δήλωση Πούτιν

Αυτή έρχεται την επομένη δήλωσης του Ρώσου προέδρου, σύμφωνα με την οποία μια έξοδος αυτού του είδους θα μπορούσε να συνιστά «συμμετρική απάντηση» στις ΗΠΑ, οι οποίες δεν έχουν ποτέ επικυρώσει την συνθήκη αυτή.

«Η κατάσταση στον κόσμο έχει αλλάξει. Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν πόλεμο κατά της χώρας μας. Οι σημερινές προκλήσεις απαιτούν νέες λύσεις», βεβαιώνει ο Βολόντιν.

Χθες, κατά το διεθνές φόρουμ του Βαλντάι, στη Ρωσία, ο Πούτιν έκρινε ότι «δεν είναι απαραίτητη» σκλήρυνση του ρωσικού πυρηνικού δόγματος υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της επιβολής άνευ προηγουμένου διεθνών κυρώσεων στη Μόσχα.

«Ακούω ήδη αιτήματα να αρχίσουμε, για παράδειγμα, δοκιμές πυρηνικών όπλων», δήλωσε.

«Οι ΗΠΑ υπέγραψαν την αρμόζουσα συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και η Ρωσία την υπέγραψε. Η Ρωσία την υπέγραψε και την επικύρωσε, και οι ΗΠΑ την υπέγραψαν, αλλά δεν την επικύρωσαν», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, «θεωρητικώς», η Ρωσία «θα μπορούσε να αποσύρει την συμφωνία της για την επικύρωση» στο πλαίσιο αυτό.

Επίσης σημείωσε ότι η Ρωσία ολοκληρώνει τις δοκιμές πυραύλων νέας γενιάς Μπουρεβέστνικ και Σαρμάτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου