ΜΠΑΣΚΕΤ

Π. Φασούλας: «Διασπορά του μπάσκετ και όχι υπόθεση τριών πόλεων»

π-φασούλας-διασπορά-του-μπάσκετ-και-ό-582680

Ως πολυσυλλεκτικό, λόγω της προέλευσης των υποψηφίων του από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και ομάδες, θεωρεί το ψηφοδέλτιο της κίνησης «Πρώτα το μπάσκετ» ο Παναγιώτης Φασούλας, που θα διεκδικήσει μαζί με τους κ.κ. Παπανικολάου και Λιόλιο την προεδρία της ΕΟΚ στις επικείμενες εκλογές της 30ης Μαΐου.

Η «αράχνη» του ελληνικού μπάσκετ μίλησε στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ» με αφορμή τη νέα του επίσκεψη στον Βόλο την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο του προεκλογικού του αγώνα και επισήμανε ότι το έλλειμμα δημοκρατικότητας, ενημέρωσης, διαφάνειας και αξιοκρατίας από πλευράς ΕΟΚ πρέπει να πάψει να υφίσταται, ενώ έθεσε ως στόχο την κατάργηση της γραφειοκρατίας και του παιδομαζώματος από ομάδες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, για να μην είναι το μπάσκετ υπόθεση τριών πόλεων, αλλά να υπάρξει διασπορά του σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη, χαρακτήρισε γελοίο να θέλουν κάποιοι να βάλουν έναν αχυράνθρωπο στην Ομοσπονδία, ενώ σχολίασε και το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα αναβολή των εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι στις επόμενες 10-15 μέρες δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε εκλογές.

Συνέντευξη στον

ΧΡΗΣΤΟ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗ

Κύριε Φασούλα, σε πολλές σημαντικές μπασκετικά χώρες της Ευρώπης βλέπουμε παλιούς παίκτες με μεγάλη καριέρα να τίθενται επικεφαλής σε διοικήσεις εθνικών ομοσπονδιών. Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να γίνει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα;

«Δεν είναι κανόνας. Δεν επιλέγονται οι αθλητές μόνο, επειδή έπαιξαν σε κορυφαίο επίπεδο. Επιλέγονται, γιατί το μπάσκετ πρέπει να εκπροσωπείται από ανθρώπους του μπάσκετ. Εγώ δεν έχω την εμπειρία κάποιων άλλων στελεχών από τη λειτουργία μίας ερασιτεχνικής Ενωσης, αλλά γι’ αυτόν τον λόγο τέτοια στελέχη είναι μαζί μας. Από την άλλη, έχω και εγώ μία ισχυρή άποψη για το τι πρέπει να γίνει σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό μοντέλο, τη λειτουργία της διαιτησίας, τη λειτουργία των παιδικών ομάδων σε όλη την επαρχία, τη διασπορά του μπάσκετ, το οποίο είναι ζητούμενο και το έχω ζήσει και δει σε διάφορες χώρες του κόσμου. Αν έχουμε εμείς κάποια τεχνοκρατία, είναι το μπάσκετ. Την τεχνοκρατία του μπάσκετ την έχουν οι παίκτες, οι παράγοντες που ασχολούνται με το μπάσκετ και έχουν περάσει από όλες τις βαθμίδες του».

Μαζί σας έχετε και κάποια εκλεκτά στελέχη, όπως είναι ο Φάνης Χριστοδούλου, ο Ευθύμης Ρεντζιάς, ο Μέμος Ιωάννου κ.α.

«Είναι παιδιά που έχουν παίξει μπάσκετ και όχι μόνο, δηλαδή έχουν κάνει κι άλλα πράγματα στη ζωή τους. Είμαστε 26 άνθρωποι και προερχόμαστε από όλους τους πολιτικούς χώρους και από όλα τα σωματεία κι αυτό δείχνει την πολυσυλλεκτικότητά μας. Βάζουμε σε δεύτερη μοίρα από πού προερχόμαστε είτε σωματειακά είτε πολιτικά, γιατί το μπάσκετ είναι μεγαλύτερο απ’ αυτά. Η ζωή μας δεν καθορίστηκε από το τι ομάδα ή το τι κόμμα είμαστε, αλλά καθορίστηκε από το μπάσκετ αυτό καθ’ εαυτό. Σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι και γι’ αυτό είμαστε 26 άνθρωποι με φανερή ατζέντα, την οποία οι άλλοι προσπαθούν να κοπιάρουν εδώ και τρεις μήνες. Τώρα κατάλαβαν ότι δε γίνεται να μιλάς για ΕΣΠΑ και για δημάρχους που παραχωρούν γη και για κατασκευαστικές εταιρίες».

Οι βασικοί άξονες σε αδρές γραμμές αυτών που θα κάνετε και που θα αλλάξετε ποιοι είναι;

«Εμείς οτιδήποτε λέμε δεν είναι καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς, αλλά αιτιολογούμε γιατί τα θέλουμε. Είναι αποφάσεις που μπορούμε να πάρουμε μόνοι μας. Χρειάζεται μόνο αποφασιστικότητα, την οποία την έχουμε δείξει ήδη. Εχουμε πυροβοληθεί γι’ αυτά που λέμε, γιατί δεν τους αρέσουν. Δεν τους αρέσει για παράδειγμα η κατάργηση της γραφειοκρατίας μεταξύ των Ενώσεων, των Σωματείων και της Ομοσπονδίας και η ψηφιοποίηση.

Δεν είναι μόνο αυτό αλλά και η κατάργηση του παιδομαζώματος από τα μεγάλα κλαμπ, που «ξυρίζουν» ό,τι ταλέντο υπάρχει, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στο σημείο το αναπτυξιακό μπάσκετ να είναι υπόθεση της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Ομως, όση σημασία έχει το αναπτυξιακό κομμάτι ενός μεγάλου κλαμπ της Αθήνας, άλλο τόσο έχει και ενός ερασιτεχνικού σωματείου.

Κάποιες φορές αναρωτιέμαι μ’ αυτή τη … χρηστή διοίκηση και με μπάτζετ 6 εκ. ευρώ πώς η Ομοσπονδία έφτασε να χρωστά δυόμισι εκατομμύρια ευρώ και να μην έχουν χρήματα να μεταφέρουν τα σωματεία της επαρχίας στην Αθήνα, για να ψηφίσουν; Είναι μία διοίκηση που δεν έχει κάνει το παραμικρό βήμα προς τα μπρος, για να διασφαλίσει κάποια οικονομικά δεδομένα, που θα ελάφρυναν τα σωματεία από τα συνεχόμενα οικονομικά βάρη που τους προσθέτουν κάθε χρόνο».

Αρα ισχυρίζεστε ότι, αν αναλάβετε, θα βρείτε πόρους για τα ερασιτεχνικά σωματεία;

«Οχι θα βρούμε πόρους, οι πόροι εκεί είναι, πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να τους ψάξει. Και στο εμπορικό τμήμα της Ομοσπονδίας θα είναι οι καλύτεροι τεχνοκράτες που υπάρχουν. Θα είναι οι πιο μεγάλοι γνώστες του αντικειμένου, γιατί αυτό φέρνει και διαφάνεια. Οταν ένα άτομο συζητά πίσω από κλειστές πόρτες για χορηγίες, ποιος ξέρει τι λένε;»

Τα μηνύματα που λαμβάνετε από την επαφή σας με τα σωματεία είναι μηνύματα νίκης;

«Ξεκάθαρα, αλλιώς δε θα τρέχαμε με τόσο ενθουσιασμό σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε οι μόνοι που το κάνουμε και όλοι μαζί. Εγώ δεν κρύβω τους υποψηφίους. Τιμάμε τα σωματεία της επαρχίας. Θεωρούμε ότι οι Ενώσεις πρέπει να αποκτήσουν ενότητα και ενέργεια. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με υποχρηματοδοτούμενες Ενώσεις και έχοντας μεταβληθεί σε εισπρακτικούς μηχανισμούς. Αντίθετα, πρέπει να επιχορηγηθούν οι Ενώσεις να κάνουν πράξη αυτό που θέλουν, που είναι η ανάπτυξη του μπάσκετ. Αυτή δε γίνεται με αμισθί προπονητές. Υπάρχουν τρόποι να βρεθούν λεφτά».

Φοβάστε ένα ενδεχόμενο νέας αναβολής των εκλογών της 30ης Μαΐου;

«Δεν μπορούν να είναι ξανά υποψήφιοι και προσπαθούν να βρουν διάφορους τρόπους να αναβάλουν τις εκλογές. Δεν το θεωρώ εξυπνάδα. Είναι κακό για το μπάσκετ, γιατί είμαστε σε ένα χρονικό σημείο που οι εθνικές ομάδες έχουν πολλές υποχρεώσεις, οι προκηρύξεις των πρωταθλημάτων τινάζονται στον αέρα, υπάρχει περίοδος μεταγραφών. Πρέπει να ξαναβρεί τον ρυθμό του το μπάσκετ. Δεν έχω καταλάβει γιατί επιμένουν να είναι γαντζωμένοι σ’ αυτή τη θέση. Κάποια στιγμή θα κάνουν εκλογές και δε θα είναι μέσα. Αν πιστεύουν ότι θα βάλουν κάποιον αχυράνθρωπο το βρίσκω γελοίο το 2021 να ελπίζεις σε τέτοια πράγματα. Γιατί να θες έναν αχυράνθρωπο; Εχεις συμφέροντα στα 85 σου; Κάποια στιγμή θα έπρεπε (σ.σ. ο κ. Βασιλακόπουλος) να δείξει και το ανάλογο μεγαλείο.

Εκλογές θα γίνουν κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε εκλογές. Πρέπει να παρέμβει και η πολιτεία και να διαφυλάξει τους θεσμούς. Η καθυστέρηση στη διενέργεια εκλογών έγινε, υποτίθεται, εναντίον μας, όμως μας έχει εκτοξεύσει ως παράταξη».

Εχετε ενστάσεις για τον τρόπο που θα γίνουν οι εκλογές;

«Η δημοκρατική διαδικασία εμένα δε με φοβίζει, γιατί μπορείς ή να κερδίσεις ή να χάσεις. Αρκεί να είναι δημοκρατική η διαδικασία κι όχι ελεγχόμενη ή συρρικνωμένη. Με προβληματίζει ότι προσπαθούν να επιβάλλουν έναν τρόπο διενέργειας των εκλογών με όσο γίνεται λιγότερη παρουσία σωματείων στην Αθήνα. Με προβληματίζει το μέγεθος της διαστροφής. Φαντάζονται ότι, αν πάνε λίγα σωματεία, θα κερδίσουν; Δεν είμαι βέβαιος ότι θα γίνει έτσι. Εκεί θα ‘μαστε κι εμείς».

Εχετε υπάρξει συνεργάτης στην ΕΟΚ με τον κ. Βασιλακόπουλο. Η αιτία που κάποια στιγμή ακολουθήσατε διαφορετικούς δρόμους ποια ήταν;

«Εμένα η δουλειά μου δεν ήταν να είμαι αρεστός στον Βασιλακόπουλο. Η δουλειά μου ήταν να λέω τη γνώμη μου και την έλεγα. Αν δε θέλει να την ακούσει, δεν είναι υποχρεωμένος. Υπάρχουν πράγματα που συμφωνούμε. Ομως, δε συμφωνώ καθόλου στον τρόπο λειτουργίας της Ομοσπονδίας, όπως στο έλλειμμα δημοκρατικότητας, ενημέρωσης, διαφάνειας και αξιοκρατίας».

Η διαιτησία είναι ένα μείζον θέμα. Τι σκέφτεστε γι’ αυτή;

«Στη διαιτησία έχουμε ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο, το οποίο αξιολογεί επιτέλους τους διαιτητές. Η διαιτησία πρέπει να μείνει στην ΕΟΚ, ακόμη και για την Basket League, γιατί πρέπει να υπάρχει ένας θεσμός που θα είναι έξω από το επαγγελματικό μπάσκετ. Στην ελληνική διαιτησία υπάρχει επετηρίδα. Υπάρχει περίπτωση για ένα μεγάλο ταλέντο Ελληνα διαιτητή να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε ηλικία 24 ετών, όπως είχε γίνει με τον Γιούρκεμπραντ; Τι θα κάνει αυτός ο άνθρωπος; Θα ζητάει χάρες και ρουσφέτια. Εμείς όμως θέλουμε να σταματήσει αυτό».

Με την πρώτη «στραβή» όμως σε ένα μεγάλο ντέρμπι γνωρίζετε πως θα στραφούν εναντίον σας.

«Κακές διαιτησίες πάντα θα υπάρχουν, αλλά είμαι τόσο βέβαιος ότι δε θα υπάρξει τέτοιου είδους υπόνοια για ανάμειξη της ομοσπονδίας».

Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να περιφέρονται ΑΦΜ ανά την Ελλάδα και να κερδίζουν θέση στη μεγάλη κατηγορία ομάδες που τα αγοράζουν. Πώς θα αντιμετωπίσει η Ομοσπονδία με εσάς επικεφαλής τέτοιες καταστάσεις;

«Η αγορά ΑΦΜ είναι μία εμπορική πράξη. Οι ομάδες είναι ανώνυμες εταιρίες, δεν μπορεί να σταματήσει η εμπορική διαδικασία. Πιστεύω όμως ότι σε συνεργασία με την πολιτεία πρέπει να μπει ένας κανόνας: να δίνει αυτός που αγοράζει έναν ΑΦΜ ένα ποσό εγγυημένο στο αναπτυξιακό της Ομοσπονδίας κι έτσι, αφού περάσει από την Ε.Ε.Α., να παίρνει τη wild card και να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α1. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα έχει προσφέρει κάτι στο άθλημα και δε θα τον κατηγορήσουμε ως κομήτη. Χρειάζεται χρήματα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός για να λειτουργήσει. Δεν είναι θέμα εμπορευματοποίησης. Πρέπει να βρούμε τρόπους να υπάρξει διασπορά στο μπάσκετ. Κι αυτό δε γίνεται με ευχολόγια, αλλά με πράξεις».

Επίσης κάνει αρνητική εντύπωση τόσα χρόνια η απαγόρευση μεταγραφών μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου στις μικρές κατηγορίες. Ποια είναι η θέση σας;

«Αυτό το περιγράφουμε στο πρόγραμμά μας. Είναι αλλοίωση του πρωταθλήματος. Θα υπάρξει και δεύτερη μεταγραφική περίοδος ακόμη και για τις τοπικές κατηγορίες. Προφανώς και θα υπάρξει μέτρο. Δε θα μπορεί να αλλάξει 10 παίκτες μία ομάδα».

Ελληνικό μπάσκετ σημαίνει πρώτα απ’ όλα εθνική ομάδα. Αν αναλάβετε τα ηνία της ομοσπονδίας, τι έχετε σκοπό να αλλάξετε, καθώς έχουμε πολύ καιρό να δούμε μία μεγάλη διάκριση. Θα λέγατε ότι ευθύνεται γι’ αυτό η Ομοσπονδία;

«Θα έλεγα εθνικές ομάδες και όχι εθνική ομάδα. Η ομοσπονδία ευθύνεται ενδεχομένως για λάθος ανθρώπους σε λάθος θέσεις πολλές φορές, αλλά δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δεν είναι ο πρόεδρος της ΚΑΕ Εθνική Ελλάδος. Δεν είναι ομάδα που τη χτίζεις εσύ και καλείται να φέρει αποτελέσματα, είναι μία ομάδα που αξιοποιεί το ταλέντο και τους καλούς παίκτες που υπάρχουν, για να πάει μπροστά, είτε λέγεται ανδρών είτε γυναικών.

Εχουμε τρεις Ελληνες προπονητές στην Ευρωλίγκα κι άλλους 6-7 σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, με τους οποίους πρέπει να μιλήσουμε, όχι για να αναλάβουν την εθνική ομάδα. Είναι όμως ικανοί προπονητές. Πρέπει να συζητήσουμε με το σύνολο των Ελλήνων προπονητών και να δούμε τον τρόπο αξιολόγησης τους. Ποιος είναι αυτός; Αν θα πάρει κάποιος παιδικό πρωτάθλημα με μία μεγάλη ομάδα της Αθήνας ή αν θα πάρει με μία ομάδα ενός χωριού της επαρχίας; Αυτό όμως δημιουργεί ιστορία για ένα μικρό σύλλογο και έτσι έρχονται παιδιά σ’ αυτόν. Ετσι, οι μεγάλοι σύλλογοι περιορίζουν τις μεταγραφές τους και υπάρχει διασπορά του μπάσκετ. Παράλληλα, δίνεις στους γονείς την εικόνα ότι υπάρχει αξιοκρατία στο μπάσκετ, ότι όσα μέσα και να έχεις και όσους μάνατζερ και να ξέρεις, ακόμη και χρήματα να έχεις δεν μπορείς να βάλεις τον γιο σου να παίξει στην εθνική ομάδα.

Δε σας κάνει εντύπωση ότι αυτή η ομοσπονδία είναι τσακωμένη με όλους τους μεγάλους αθλητές που έχουν περάσει από το μπάσκετ; Η ομοσπονδία δε μιλάει με κανέναν, ούτε με τον Γκάλη, ούτε με τον Γιαννάκη, ούτε με μένα. Αυτοί οι άνθρωποι λυμαίνονται ένα χώρο. Είναι η μόνη ομοσπονδία στον κόσμο που δεν έχει μία ομάδα πρεσβευτών του αθλήματος. Ποιοι είναι οι πρεσβευτές του αθλήματος, ο Γολέμης και ο Βασιλακόπουλος;».

Ο Βόλος έχει φέρει εις πέρας μεγάλες διοργανώσεις. Ο Παναγιώτης Φασούλας θα υποστηρίξει ανάλογες προσπάθειες της πόλης μας, αν αναλάβει τα ηνία της ΕΟΚ;

«Ο Βόλος είναι μία πόλη που έχει φιλοξενήσει πρωτάθλημα Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών. Υπάρχει μία διαβάθμιση τι μπορεί να διοργανώσει μία πόλη ανάλογα με τις υποδομές της. Εμείς πραγματικά θέλουμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο, ώστε το μπάσκετ να γίνει υπόθεση των Ελλήνων κι όχι τριών πόλεων και δε γίνεται διαφορετικά. Και να το κάνεις, για να είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας μίας πόλης, όχι μόνο των ομάδων που αγωνίζονται, με 3 οn 3, με σεμινάριο για προπονητές, για γονείς».

Ο Π. Φασούλας στον πολυχώρο «Τσαλαπάτα» στη συνάντηση με τους Βολιώτες παράγοντες

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου