ΜΠΑΣΚΕΤ

Σενάρια ανόδου για ΓΣ Αλμυρού και ομάδες της ΕΣΚΑΘ

σενάρια-ανόδου-για-γσ-αλμυρού-και-ομάδ-471842

Ενα σενάριο ανόδου του ΓΣ Αλμυρού στη Β’ Εθνική μπάσκετ ανδρών έχει προκύψει τα τελευταία 24ωρα, παρότι η ΕΟΚ ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες τους ομίλους σε Β’ και Γ’ Εθνική. Η ομάδα του Παναγιώτη Νάνη, ως γνωστόν, συμμετείχε για πρώτη φορά πέρσι σε εθνική κατηγορία και συγκεκριμένα στη Γ’ Εθνική, δίνοντας στον 4ο όμιλο τρία ματς με απολογισμό δύο νίκες και μία ήττα.

Ρεπορτάζ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

Καμία άλλη ομάδα, λόγω των πολλών αναβολών δεν έδωσε τρία παιχνίδια, ως τη στιγμή διακοπής του πρωταθλήματος λόγω της πανδημίας, με τον ΓΣ Αλμυρού να είναι πρώτος στον τέταρτο όμιλο, όταν έγινε η παύση των αγωνιστικών δραστηριοτήτων με πέντε βαθμούς, ενώ ακολουθούσαν οι Γόμφοι με τέσσερις (δύο νίκες σε ισάριθμα ματς) και η Αναγέννηση Καρδίτσας με τρεις (μία νίκη και μία ήττα), όντας καλύτερη στην ισοβαθμία με άλλες τρεις ομάδες.

Αυτές τις τρεις ομάδες η ΕΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, σκέφτεται να τις ανεβάσει κατηγορία, για να καλύψουν τις κενές θέσεις που προκύπτουν στον 3ο όμιλο στη Β’ Εθνική, όπου αγωνίζεται η Νίκη. Συγκεκριμένα, η Χαλκίδα δε θα κατέβει, οπότε μένουν δέκα οι ομάδες, ενώ θα προκύψει ακόμη μία θέση από τη συγχώνευση δύο τρικαλινών συλλόγων, του Αίολου και των Γόμφων, με την ΕΟΚ να προσανατολίζεται σ’ έναν όμιλο δώδεκα ομάδων.

Από τον ΓΣ Αλμυρού, τονίζεται ότι δεν έχουν κάποια πληροφόρηση και περιμένουν επίσημη ενημέρωση της Ομοσπονδίας, ενώ θεωρούν ότι, εφόσον προχωρήσει μία τέτοια περίπτωση, τα κριτήρια θα είναι καθαρά βαθμολογικά.

Παρακολουθεί το θέμα και ο Ολυμπιακός Βόλου

Η ΔΕ του ανδρικού τμήματος μπάσκετ του Ολυμπιακού Βόλου, που ήταν φέτος για δεύτερη χρονιά στη Γ’ Εθνική, έχοντας προλάβει να παίξει δύο ματς, στα οποία ηττήθηκε, παρακολουθεί στενά το θέμα που έχει προκύψει. Αν οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας επαληθευτούν, τότε θα υπάρχει σφοδρή αντίδραση με επίσημη ανακοίνωση.

Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι της ομάδας, με τους οποίους ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ είχε επικοινωνία, θεωρούν «σκάνδαλο» μία τέτοια ενέργεια, καθώς αναρωτιούνται με ποια κριτήρια επιλέγονται αυτές οι ομάδες να ανέλθουν σε μεγαλύτερη κατηγορία, τη στιγμή που είχαν γίνει ελάχιστα ματς στον τέταρτο όμιλο και πολλά είχαν αναβληθεί στις τρεις πρώτες αγωνιστικές. Επίσης, απορούν για ποιο λόγο δεν απευθύνθηκαν στη δική τους ομάδα, ώστε να ερωτηθεί εκείνη για το αν επιθυμεί την άνοδό της στη Β’ Εθνική, τη στιγμή που έχει και μία μεγάλη ιστορία στα εθνικά πρωταθλήματα.

Ελπίδες ανόδου από την Α1 ΕΣΚΑΘ στη Γ’ Εθνική

Η άνοδος τριών ομάδων από τον τέταρτο όμιλο της Γ’ Εθνικής στον τρίτο όμιλο της Β’ Εθνικής, αν και εφόσον γίνει, θα συμπαρασύρει σε άνοδο στη Γ’ Εθνική τρεις ομάδες της ΕΣΚΑΘ, στην οποία έχει ρίξει το μπαλάκι η ΕΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, για να της προτείνει ποιες θα είναι αυτές.

Επειδή οι δύο θέσεις που θα προκύψουν στη Γ’ Εθνική, θα είναι από την αποχώρηση ομάδων της Καρδίτσας και των Τρικάλων (Αναγέννηση Καρδίτσας και Γόμφοι), το πιθανότερο είναι να καλυφθούν από ομάδες του δεύτερου ομίλου της Α1 ΕΣΚΑΘ, όπου δεν υπάρχουν σύλλογοι της Μαγνησίας, και η μία από τον πρώτο όμιλο της Α1 ΕΣΚΑΘ, απ’ όπου ενδιαφέρον δείχνουν ο Αιολικός, η Αγριά, η Ανόρθωση και ο Ιωνας. Με ανθρώπους και των τεσσάρων αυτών συλλόγων επικοινώνησε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Ο Αιολικός ήταν η πρώτη ομάδα στη βαθμολογία με 5-0 (πέντε νίκες, καμία ήττα), τη στιγμή που διακόπηκε το πρωτάθλημα πέρσι. Από τη βολιώτικη ομάδα τονίστηκε ότι περιμένουν να ξεκαθαρίσει η ΕΟΚ τα κριτήρια επιλογής των ομάδων, καθώς από τη μία ακούγεται ότι θα ισχύσει η περσινή βαθμολογία και από την άλλη αυτή της σεζόν 2019-20, με το αιτιολογικό ότι η χρονιά 2020-21 έχει θεωρηθεί ως μη γενόμενη. Αν τελικά ισχύσει το πρώτο, τότε θα κάνουν κάθε προσπάθεια να συμμετάσχουν στην παραπάνω κατηγορία. Πάντως, να σημειωθεί ότι, εφόσον τελικά ανέλθει ο ΓΣ Αλμυρού στη Β’ Εθνική, τότε το κριτήριο είναι η περσινή βαθμολογία και πρέπει να εφαρμοστεί ενιαία.

Η Αγριά ήταν η ομάδα που έφτασε μέχρι τον τελικό της Α1 ΕΣΚΑΘ τη σεζόν 2019-20 και τον έχασε και έχει διαβεβαιώσεις ότι τελικά θα ισχύσει η βαθμολογία από το 2019-20, επομένως περιμένει να γίνει πρόσκληση ανόδου από την ΕΟΚ με επίσημο έγγραφο, που θα τους σταλεί, όπως θεωρούν οι άνθρωποί της, μεθαύριο Δευτέρα. Μάλιστα, ακούγεται ότι τελικά και η επιλογή της ΕΣΚΑΘ θα έχει να κάνει με την προπέρσινη (2019-20) κατάταξη των ομάδων και όχι με την περσινή (2020-21).

Ο Ιωνας είχε το απόλυτο με 4-0, τη στιγμή της διακοπής πρωταθλήματος και έχει ήδη στείλει επιστολή στην ΕΟΚ ότι ενδιαφέρεται να ανέβει κατηγορία με βάση την περσινή βαθμολογία. Η ομάδα του Λάμπρου Πρέκα, μετά τον Αιολικό, είχε την καλύτερη βαθμολογική επίδοση βάσει των παιχνιδιών που έδωσε. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι ο Ιωνας πληροί κάποια κριτήρια, όπως ότι είναι εύρωστη οικονομικά ομάδα με παράγοντες που ασχολούνται πολλά χρόνια με το μπάσκετ και ότι έχει παίξει τρεις χρονιές στη Γ’ Εθνική στο παρελθόν, ενώ διαθέτει και ακαδημία με διακρίσεις.

Σε ό,τι αφορά την Ανόρθωση, ήταν δεύτερη στην ισοβαθμία με άλλες ομάδες με απολογισμό 4-1 και είναι δεδομένο, ότι αν δεχθεί πρόσκληση για άνοδο από την ΕΟΚ, θα την αποδεχθεί. Μάλιστα, οι διοικούντες του συλλόγου είναι έτοιμοι να αποστείλουν έγγραφο στην ΕΟΚ, με το οποίο θα ενημερώνουν ότι επιθυμούν την άνοδο, εφόσον προκύψει κενή θέση στον 4ο όμιλο της Γ’ Εθνικής. Σ’ αυτό θα αναφέρουν την περσινή βαθμολογία και ότι πληρούν τα κριτήρια βάσει ρόστερ και μπάτζετ.

Κίνδυνος για την έναρξη των πρωταθλημάτων

Ολα τα παραπάνω μέχρι στιγμής είναι ισχυρά σενάρια, καθώς η ΕΟΚ έχει κατά νου να προχωρήσει σ’ αυτές τις κινήσεις. Αν επαληθευτούν πάντως, τότε πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει και ο κίνδυνος προσφυγών στο ΑΣΕΑΔ από άλλες ομάδες που θεωρούν ότι θίγονται, με κίνδυνο να καθυστερήσει και η έναρξη των πρωταθλημάτων.

Η καθυστέρηση πάντως -και ανεξαρτήτως των προαναφερθέντων- μοιάζει πιθανή έτσι κι αλλιώς, αφού οι εκλογές στην ΕΟΚ (με τις οποίες εικάζεται ότι έχουν σχέση όλα τα σενάρια ανόδου ομάδων) είναι προγραμματισμένες για τέλος Σεπτέμβρη και μέχρι να αναλάβει καθήκοντα το νέο ΔΣ και να οργανωθεί, δε θα δώσει λογικά το πράσινο φως για έναρξη των διοργανώσεων. Τέλος, να σημειωθεί ότι η άνοδος τριών ομάδων στη Γ’ Εθνική από την Α1 ΕΣΚΑΘ, ίσως φέρει και έναν όμιλο των 16 ομάδων για την επόμενη σεζόν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου