ΜΠΑΣΚΕΤ

Έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της Α1

έτοιμοι-να-αντιμετωπίσουμε-την-πρόκλ-369801

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού Βόλου μιλά στον «Ταχυδρόμο» για τις Αμερικανίδες, τις δυσκολίες της κατηγορίας και για το «δέσιμο» της βολιώτικης ομάδας

Συνέντευξη στον ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟ

Με στόχο ένα καλό ξεκίνημα στην Α1, ο Μιχάλης Καπουρνιώτης «ετοιμάζει» πυρετωδώς τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού Βόλου για την επάνοδό της μετά από δυο σεζόν, στην πρώτη τη τάξει μπασκετική κατηγορία. Ο Βολιώτης τεχνικός ανοίγει τα χαρτιά του στον «Ταχυδρόμο», μέσω της ανάλυσης των Αμερικανίδων τελευταίων μεταγραφικών προσθηκών στο ρόστερ «των ερυθρολεύκων»…

Συν τοις άλλοις, μίλησε για τις δυσκολίες της μεγάλης κατηγορίας, για την κλήση παίκτριας στην Εθνική, αλλά και για την επιτυχία που είχε η Εθνική ομάδα μπάσκετ κωφών γυναικών στους πρόσφατους Ολυμπιακούς…

Πιστεύατε ότι η ομάδα σας θα κατάφερνε να πετύχει την άνοδο στην Α1 ξανά;

Αυτό ήταν ένα στοίχημα τόσο προσωπικό όσο και της διοίκησης. Είχαμε αποφασίσει από κοινού να κινηθούμε συντηρητικά στο μεταγραφικό παζάρι, χωρίς να στραφούμε σε ακριβές λύσεις. Και αυτό διότι, θεωρούμε ότι θα αποτελούσε ρίσκο να χρεώσουμε τον σύλλογο και να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Με βάση αυτή μας την επιλογή, δώσαμε την ευκαιρία σε νέα κορίτσια από την περιοχή της Μαγνησίας να έρθουν και να πάρουν ευκαιρίες στην ομάδα μας. Το ρόστερ δηλαδή της ομάδας στελεχώθηκε από τις αθλήτριες αυτές, αλλά και από τον βασικό κορμό 6-7 ακόμη.

Στόχος μας εξ αρχής δεν ήταν η άνοδος, όμως με τη δουλειά που γινόταν μέσα στο γήπεδο, για εμένα προσωπικά δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Πόσο εύκολο είναι να προσαρμοστεί η ομάδα αγωνιστικά και ψυχολογικά στις απαιτήσεις της κατηγορίας μετά από δυο χρόνια απουσίας από αυτήν;

Για να είμαστε ρεαλιστές δεν είναι εύκολο, διότι οι διαφορές μεταξύ της Α2 και της Α1 είναι τεράστιες. Στη χρονιά που έρχεται, εμείς και η Λευκάδα θα είμαστε οι μόνοι επαρχιακοί σύλλογοι στην κατηγορία. Αυτό σημάνει ότι στο αγωνιστικό κομμάτι θα βρισκόμαστε αρκετά βήματα πιο πίσω από τις ομάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Κάτι που φαίνεται, μόνο και μόνο από το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις παικτριών, οι οποίες δεν πείθονται εύκολα να αγωνιστούν σε ομάδες σαν τις δικές μας. Αντίθετα, οι άλλες ομάδες που προανέφερα, έχουν τεράστιο πλεονέκτημα σε αυτόν τον τομέα.

Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι φέτος είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι, ώστε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση συμμετοχής στην πρώτη κατηγορία. Αυτό το στηρίζω στο ότι έχουμε εμπειρία από την Α1, καθώς έχουμε αγωνιστεί άλλες δυο φορές την τελευταία εξαετία σε αυτήν.

Στην ομάδα όλες οι παίκτριες έχουν αναπτύξει σκληρούς δεσμούς μεταξύ τους, γεγονός που τις κάνει να επιθυμούν να αγωνίζονται καθημερινά για να πετύχουν τους προσωπικούς και συνάμα συλλογικούς τους στόχους. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και εκείνες και εγώ, γιατί έχουμε κοντά μας αρωγούς τους ανθρώπους της διοίκησης. Όλη η ομάδα είμαστε μια οικογένεια και γι’ αυτό θεωρώ ότι είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να υποδεχθούμε την Α1 κατηγορία.

Κατά πόσο θεωρείται ότι η Εύη Κυριατζίδου είναι σε θέση να βοηθήσει την ομάδα μετά και το χειρουργείο της;

Η Εύη είναι η πιο παλιά αθλήτρια της ομάδας μας. Η καταγωγή της είναι από την Κοζάνη, αλλά ήρθε στον Βόλο για σπουδές. Έκτοτε παραμένει στην πόλη και αγωνίζεται στον σύλλογό μας εδώ και οχτώ χρόνια. Πέρυσι, την 4η αγωνιστική είχε έναν σοβαρό τραυματισμό. Το κενό που άφησε δεν μπορέσαμε καθόλου εύκολα να το καλύψουμε, καθώς η Εύη είναι αναντικατάστατη. Όμως, αποφασίσαμε από κοινού να γίνει γρήγορα το χειρουργείο, έτσι ώστε να είναι σε θέση τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει κανονικά τη σεζόν με την ομάδα.

Την τελευταία περίοδο έχει ξεκίνησε κάποιες προπονήσεις σε συνεργασία με εμένα, τον συνεργάτη μου κ. Μπορίνο, τον γιατρό μας κ. Βαβέτση, τον γυμναστή της ομάδας κ. Θεοχάρη και τον φυσικοθεραπευτή μας.

Θεωρώ ότι αν όλα πάνε καλά τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου η ομάδα θα μπορεί να βασιστεί πάνω της.

Πρόσφατα αποκτήσατε την Κιάρα Άντριους. Με ποια αγωνιστικά κριτήρια έγινε η επιλογή σας;

Η Άντριους είναι μια πολύ ποιοτική αθλήτρια. Αποφασίσαμε με τη διοίκηση ότι φέτος πρέπει να τα δώσουμε όλα, ώστε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια παρουσίας μας στην Α1. Για τον λόγο αυτό έγινε η υπέρβαση και αποκτήσαμε την συγκεκριμένη Αμερικανίδα αθλήτρια. Η παίκτρια αυτή έχει ύψος 1.76, αγωνίζεται στις θέσεις 2 και 3 και έχει κύρια χαρακτηριστικά το δυναμικό παίξιμο και την μεγάλη έφεση της στο σκοράρισμα.

Βρίσκεται στην εικοστή τρίτη θέση στον πίνακα των σκόρερ της ιστορίας του NCAA με 1042 πόντους. Την περσινή χρονιά αγωνίστηκε στη Δανία με την SISU, όπου και βγήκε δεύτερη σκόρερ του πρωταθλήματος.

Για την επίσης Αμερικανίδα σέντερ, Μοριάνα Κλέιτον;

Η διοικούσα επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον κ. Μεταφτσή, τον κ. Έξαρχο και τον κ. Κοσιαρή ειχε εξετάσει όλες τις προτάσεις που έκανα με τον συνεργάτη μου. Εδώ και ένα μήνα παρακολουθούσαμε αρκετές παίκτριες μέσω βίντεο. Καταλήξαμε σε δυο συγκεκριμένες, στην γκαρντ που προαναφέραμε (Άντριους), αλλά και σε μια ψηλή,τη Μοριάνα Κλέιτον, η οποία μπορεί να αγωνίζεται κοντά στο καλάθι, έχει έφεση στο ριμπάουντ και στο σκοράρισμα. Η Μοριάνα Κλέιτον αγωνίζεται στην θέση 5, έχει ύψος 1.88 και θα μας βοηθήσει πολύ.

Πείτε μας δυο λόγια για την παίκτριά σας Κ. Δημητριάδου που κλήθηκε στην Εθνική.

Είμαι πολύ χαρούμενος που συνέβη αυτό, επειδή η Κική με μόλις μια χρονιά στην ομάδα μας έδειξε ότι διαθέτει τα κατάλληλα σωματικά προσόντα να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο. Στο διάστημα αυτό που αγωνίζεται στον Ολυμπιακό διανύει μια εντυπωσιακή πορεία, όντας βασική αγωνίζεται πάνω από 25 λεπτά σε κάθε αγώνα. Παρά το νεαρό της ηλικίας της είναι έτοιμη παίκτρια, ωστόσο έχει ακόμη αρκετά περιθώρια βελτίωσης. Η κλήση της στην Εθνική ήταν επιβράβευση, τόσο για την ίδια όσο και για τη σωστή δουλειά που γίνεται στην ομάδα μας.

Το πιο σημαντικό για εμάς σαν σύλλογος είναι οι αθλήτριές μας να προοδεύουν. Εκτός της Κικής, είχαμε κι άλλες παίκτριες που τίμησαν το εθνόσημο. Μια από αυτές ήταν η Ιωάννα Αρτεμισίου, η οποία κλήθηκε στην προεθνική. Επιπλέον, αλλά τρία κορίτσια του Ολυμπιακού έλαβαν μέρος στην Εθνική κωφών που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες της Τουρκίας. Αυτές ήταν η Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη, η Λαμπρινή Αγαγιώτου και η Λία Σαρακατσάνη. Οι επιτυχίες τους αυτές αποδεικνύουν ότι οι προσωπικοί στόχοι πετυχαίνονται μέσα από τη συλλογική προσπάθεια.

Ποιο θεωρείται ότι ήταν το μεγάλο μυστικό επιτυχίας της Εθνικής ομάδας μπάσκετ κωφών γυναικών στους πρόσφατους Ολυμπιακούς;

Το μεγάλο μυστικό ήταν η πίστη σε αυτό που έκαναν. Τα κορίτσια τα γνωρίζω προσωπικά, και εκείνα αλλά και την προπονήτρια τους την κ. Ζέρβα, η οποία κατάγεται από τη γειτονική Λάρισα.

Τα τελευταία χρόνια η προετοιμασία τους γίνεται εδώ στον Βόλο και φιλοξενούνται από τον δήμο μας στους αθλητικούς ξενώνες.

Η επιτυχία τους μόνο τυχαία δεν ήταν, διότι δεν ήταν αποτέλεσμα μικρού χρονικού περιθωρίου, αλλά μιας μακράς περιόδου 6-7 χρόνων. Πέρυσι έλαβαν ακόμη μια σπουδαία διάκριση, καθώς βγήκαν πρώτες στο Πανευρωπαϊκό της Θεσσαλονίκης. Το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι στα περισσότερα παιχνίδια επικράτησαν εύκολα. Αυτά τα κορίτσια αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Δεν είναι νικήτριες μόνο στο γήπεδο, αλλά και στη ζωή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου