ΜΠΑΣΚΕΤ

Μεγάλο βολιώτικο ντέρμπι στο ΕΑΚ

μεγάλο-βολιώτικο-ντέρμπι-στο-εακ-291961

Το πρώτο μεγάλο τοπικό ντέρμπι της χρονιάς ανάμεσα σε Ολυμπιακό Βόλου και Νίκη Βόλου γίνεται σήμερα στο ΕΑΚ για την 7η αγωνιστική του 3ου ομίλου της Β’ Εθνικής Μπάσκετ Ανδρών στις 17:00.

Ρεπορτάζ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

Μπορεί η Νίκη να έχει ένα μικρό προβάδισμα θεωρητικά λόγω των περισσότερων επιλογών, αλλά ο Ολυμπιακός θα έχει τον κόσμο με το μέρος του και θα τα δώσει όλα με όπλο την άμυνα, για να τον ευχαριστήσει. Έτσι, σ’ ένα γεμάτο κλειστό αναμένεται να γίνει ένα συναρπαστικό παιχνίδι, το οποίο θα μεταδοθεί και μέσω ίντερνετ από το Volos Live.

Οι ερυθρόλευκοι δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τον Τσιακλάγκανο και τον Αγγελόπουλο, που έχουν υποστεί ρήξη χιαστών και δεν έχουν παίξει καθόλου, τον Χανέλλι, που δεν ξεπέρασε ακόμη το βαρύ διάστρεμμα κατά τη διάρκεια προπόνησης μετά το ματς της δεύτερης αγωνιστικής με τη Δόξα Λευκάδας και πριν απ’ αυτό με τους Τιτάνες Παλαμά, ενώ θα λείψει και ακόμη ένας βασικός παίκτης, ο Καραμήτσος, του οποίου η παρουσία είναι απαραίτητη κάτω από τα καλάθια.

Ο λόγος είναι ότι του κράτησαν το δελτίο στο προηγούμενο ματς με τον ΣΚ Ιωάννινα λόγω ενός διαπληκτισμού και το πιθανότερο είναι ότι από τη νέα βδομάδα που θα ανακοινωθεί η ποινή του θα τιμωρηθεί με μία ακόμη αγωνιστική, συνολικά δύο. Ο Γιώργος Βλιώρας υπολογίζει στους Γκουντόπουλο, Ίλτσογλου, Σιμάκη, Αναγνωστόπουλο, Παρασκευά, Αγκρή, Σκαφτούρο, Ροδολάκη, Γ. Νίκολη.

Από την άλλη η Νίκη αντιμετωπίζει το πρόβλημα του Σκουφεζή, που έχει υποστεί διάστρεμμα από την προηγούμενη Τρίτη, που θα τον κρατήσει συνολικά περίπου δέκα μέρες εκτός παρκέ. Δεν είναι όμως βασικός παίκτης, ενώ στον πάγκο θα καθίσει κανονικά ο πρώτος προπονητής, Ανδρέας Μαύρος, ο οποίος έλειψε στο προηγούμενο παιχνίδι με τον Πρωτέα Γρεβενών λόγω ενός μικρού προβλήματος υγείας. Η τεχνική ηγεσία υπολογίζει στους Σαριμπαλίδη, Βερτζάγια, Κουτίνα, Λόλα, Καλλέ, Μπουσκολίτη, Ξενιτίδη, Σπανόπουλο, Ζησόπουλο, Δελεντζέ, Χ. Νίκολη, Σούλη.

Στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μίλησαν δύο έμπειροι παίκτες του Ολυμπιακού και της Νίκης, οι Βολιώτες Γιώργος Παρασκευάς και Σάκης Κουτίνας.

Παρασκευάς: «Χρειαζόμαστε έξυπνη διαχείριση»

Ο Γιώργος Παρασκευάς στάθηκε στις περισσότερες λύσεις που έχει η Νίκη και στο ότι η ομάδα του πρέπει να κάνει σωστή και έξυπνη διαχείριση, ενώ εκτίμησε ότι έχει τις δυνατότητες να κερδίσει και χαροποιήσει στο τέλος τους φιλάθλους του Ολυμπιακού Βόλου, από τους οποίους ζήτησε να τους ενισχύσουν σε αθλητικό πλαίσιο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Αν το δούμε ποσοτικά, η Νίκη έχει περισσότερες επιλογές. Αυτό είναι το πλεονέκτημά της, αν και έρχεται σε μας να παίξει, έχοντας δύο εκτός έδρας σε ισάριθμα παιχνίδια. Εμείς έχουμε όλες τις κακοτυχίες. Μετά τους τραυματισμούς του Τσιακλάγκανου, του Αγγελόπουλου και του Χανέλλι, μπήκε και «το κερασάκι στην τούρτα» με τον Καραμήτσο, που του κράτησαν το δελτίο στο προηγούμενο ματς.

Δυστυχώς δεν περισσεύει κάνεις αλλά μένουμε όλοι και λιγότεροι. Το βάρος έχει πέσει σε 5-6 άτομα και οφείλουμε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση κάπως έξυπνα, όπως στα φάουλ. Είναι ένα ντέρμπι τοπικό που όλα μπορούν να γίνουν και δεν παίζουν ρόλο μόνο οι αριθμοί.

Είναι ευχής έργον που αυτό το ματς γίνεται στη Β’ Εθνική και όχι σε μία τοπική κατηγορία ή τη Γ’ Εθνική, οπότε ο κόσμος βλέπει και ένα άλλο επίπεδο μπάσκετ. Αν είχαμε τους τέσσερις απόντες θα βλέπαμε ακόμη πιο ωραίο και ανταγωνιστικό ματς. Τώρα με τις ελλείψεις που έχουμε θα κοιτάξουμε να τις διαχειριστούμε, από την άλλη θα προσπαθήσουμε να τα δώσουμε όλα και να κερδίσουμε».

Για το αν οι λίγες επιλογές θα επηρεάσουν το παιχνίδι τους, καθώς το δυνατό τους σημείο είναι η άμυνα και θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στα φάουλ: «Σίγουρα θα γίνει αυτό, αλλά τα πράγματα είναι αμφίδρομα. Εμείς ξεκινάμε πάντα από την άμυνά μας, δουλεύουμε πολύ στην άμυνα και το έχουμε δείξει με όλες τις ομάδες.

Για παράδειγμα ο Ερμής Σχηματαρίου που έχει μέσο όρο 85 πόντους στην επίθεση, έβαλε σ’ εμάς 66 και μόλις ένας παίκτης τους είχε διψήφιο αριθμό πόντων. Είναι ξεκάθαρο ότι το όπλο μας είναι η άμυνα, αλλά από κει και πέρα, μπορεί το ματς να πάει σε υψηλούς ρυθμούς, όπως έγινε στα Γιάννενα, όπου βάλαμε και εμείς 76 πόντους, κάτι που δείχνει ότι έχουμε δουλέψει πλέον καλύτερα επιθετικά και βρίσκουμε τον τρόπο να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σ’ αυτό το κομμάτι, Όμως η βάση μας είναι η άμυνα, εκεί θα στηριχτούμε την Κυριακή κι αυτό θα μας δώσει «φόρα» για την επίθεση».

Για το αν ο κόσμος μπορεί να παίξει ρόλο στην έκβαση του ματς: «Είτε παίζουμε στη νέα Δημητριάδα είτε στη Νέα Ιωνία ο κόσμος των ομάδων γίνεται ο έκτος παίκτης και για μας να μην πω ότι θα γίνει και … έβδομος παίκτης μ’ αυτές τις απουσίες που έχουμε. Φυσικά και θα παίξει ρόλο ο κόσμος στην έκβαση του παιχνιδιού, αλλά δεν θέλουμε να γίνει το παραμικρό, γιατί ακολουθεί ένα άλλο ματς στην έδρα μας με τον Πρωτέα Γρεβενών και δεν πρέπει να υπάρξει περίπτωση τιμωρίας. Θέλουμε αυτή τη στιγμή μόνο τη στήριξη των φιλάθλων σε αθλητικά πλαίσια. Δεν το συζητώ ότι θα κάνουμε τα πάντα, για να κερδίσει η ομάδα. Περιμένουμε τον κόσμο μας και πιστεύω ότι στο τέλος θα τους ευχαριστήσουμε κιόλας».

Κουτίνας: «Θα πάει πολύ στην τακτική»

Από την πλευρά του ο Σάκης Κουτίνας δήλωσε ότι η ομάδα του δεν αντιμετωπίζει ξεχωριστά το συγκεκριμένο παιχνίδι και πως μεγάλο ρόλο θα παίξει η τακτική. Αναλυτικά ο φόργουορντ της Νίκης ρωτήθηκε:

Για τις απουσίες του Ολυμπιακού Βόλου: «Θεωρητικά είμαστε το φαβορί, αλλά οι απουσίες δεν έχω δει να επηρεάζουν και τόσο τον Ολυμπιακό Βόλου, γιατί όλα τα παιχνίδια, ακόμη και με τον Ερμή Σχηματαρίου, που είναι πρώτος, τα «χτύπησε». Επίσης και εμείς ήμασταν ξεκάθαρο φαβορί στο ματς με τον Ατρόμητο στον Παλαμά, αλλά χάσαμε. Είναι κάπως μπερδεμένη η κατηγορία. Γίνονται στραβοπατήματα από πολλές ομάδες.

Εμείς έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα όλη τη βδομάδα, έχουμε κάνει το σκάουτινγκ και νομίζω ότι θα είμαστε πανέτοιμοι στον αγώνα. Θα πάμε για τη νίκη και δεν αντιμετωπίζουμε κανένα παιχνίδι ξεχωριστά, είτε παίζουμε με τον πρώτο είτε παίζουμε με τον τελευταίο».

Για το αν υπάρχει διαφορά στην απόδοση της Νίκης ανάμεσα στα εντός και τα εκτός έδρας παιχνίδια: «Τόσα χρόνια που είμαι εγώ στη Νίκη, η απόδοση στο γήπεδό μας είναι 20% – 30% παραπάνω λόγω κόσμου, γιατί δίνει τρομερό «παρών» και μας δίνει μεγάλη ώθηση. Πρέπει και τώρα να είμαστε το ίδιο καλοί σ’ ένα ματς που έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, γιατί θα είναι γεμάτο το γήπεδο και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα».

Για το κλίμα που θα συναντήσουν και αν οι παλαιότεροι έχουν μεταδώσει στους νεότερους τις εμπειρίες τους από τέτοια παιχνίδια: «Σίγουρα οι πιτσιρικάδες δεν το έχουν ξαναζήσει και θα είναι κάτι πρωτόγνωρο γι’ αυτούς. Εγώ έχω ζήσει πιο παλιά ντέρμπι Νίκης-Ολυμπιακού και εντός και εκτός έδρας. Ο Σαριμπαλίδης το έχει ζήσει, ο Λόλας έχει παίξει σε μεγαλύτερες κατηγορίες, ενώ ο Καλλές έχει την εμπειρία ντέρμπι Αρης-ΠΑΟΚ. Οι τέσσερις μεγάλοι είμαστε έμπειροι σε τέτοιες καταστάσεις.

Προσπαθούμε να βάλουμε και τους μικρούς σ’ όλη αυτή τη διαδικασία, γιατί πιστεύω ότι θα επηρεαστούν λίγο. Θα τους πούμε να το δουν σαν ένα παιχνίδι, όπως όλα τα άλλα, και ότι δεν είναι κάτι διαφορετικό. Ο κόσμος κάνει τη δουλειά του και εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας».

Για το πού θα κριθεί ο αγώνας: «Εμείς είμαστε μία ομάδα, που έχει χτιστεί, για να πρωταγωνιστήσουμε, και ο Ολυμπιακός είχε φτιαχτεί, για να κάνει πράγματα, αλλά με τους πάρα πολλούς τραυματισμούς έχει αναθεωρήσει. Ο καθένας έχει τους στόχους του και ουσιαστικά και οι δυο μας κάνουμε πρωταθλητισμό, εμείς κοιτώντας προς τα πάνω Ολυμπιακός, για να εξασφαλίσει την παραμονή του. Και τα δύο πρωταθλητισμός είναι. Οπότε είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Δεν νομίζω ότι πρέπει να περιμένει κανείς από μας να κερδίσουμε εύκολα ή από τον Ολυμπιακό να χάσει εύκολα. Είναι ένας αγώνας που θα πάει πολύ στην τακτική και θα κερδίσει όποιος είναι ο πιο εύστοχος κατά τη γνώμη μου και πιο κατάλληλα προετοιμασμένος».

Το πρόγραμμα

Οι σημερινές αναμετρήσεις για την 7η αγωνιστική του 3ου ομίλου της Β’ Εθνικής μπάσκετ ανδρών είναι οι εξής:

17:00 Ίκαροι-Αναγέννηση

Δολγύρας-Δημάδης-Γιαννούλης (Χλωρός)

17:00 Αιόλος-Ερμής

Ελευθεριάδης-Λουλουδιάδης-Πράττος (Γκαρτζονίκας)

17:00 Έσπερος-ΣΚ Ιωάννινα Μπούκας-Χρηστίδης Ηλ:-Καλογριάς (Κοτσίμπος)

17:00 Ολυμπιακός-Νίκη

Γερακίνης-Καρακώστας-Παζώλης (Μηναρετζόπουλος)

17:00 ΑΓΣ Ιωαννίνων-Τιτάνες

Πουρσανίδης Κ:-Παπαγερίδης-Κοϊμτζόγλου (Τζιμογιάννης)

17:00 Μελίκη-Δόξα Λευκάδας

Χατζημπαλίδης-Κολοκυθάς-Αναστασιάδης Β: (Ντόγκας)

Bαθμολογία

  1. Ερμής Σχηματαρίου (6-0) 12
  2. Ικαροι Τρικάλων (5-0) 10
  3. Νίκη Βόλου (4-2) 10
  4. Αίολος Τρικάλων Γόμφοι (4-1) 9
  5. Δόξα Λευκάδας (3-3) 9
  6. ΣΚ Ιωάννινα (3-3) 9
  7. Εσπερος Λαμίας (3-2) 8
  8. Πρωτέας Γρεβενών (2-4) 8
  9. Τιτάνες Παλαμά (2-4) 8
  10. Αναγέννηση Καρδίτσας (2-4) 8
  11. Ολυμπιακός Βόλου (1-4) 6
  12. ΑΓΣ Ιωαννίνων (1-4) 6
  13. ΓΑΣ Μελίκης (0-5) 5

*ΓΑΣ Μελίκης, ΑΓΣ Ιωαννίνων, Ίκαροι Τρικάλων, Αίολος Τρικάλων-Γόμφοι, Έσπερος Λαμίας και Ολυμπιακός Βόλου έκαναν το ρεπό τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου