ΜΠΑΣΚΕΤ

Παρουσιάστηκε ο ξεχωριστός Κριστ Γουάμπα…

παρουσιάστηκε-ο-ξεχωριστός-κριστ-γου-141520

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού Βόλου δεν θα λέγαμε ότι ήταν από τις συνηθισμένες, όχι γιατί η παρουσίαση ενός νέου αποκτήματος της ανδρικής μπασκετικής ομάδας στη χειμερινή περίοδο είναι από μόνη της κάτι το ξεχωριστό, αλλά γιατί αυτή η μεταγραφή αφορούσε στον Κριστ Γουάμπα.

Ρεπορτάζ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

Ο Κονγκολέζος ύψους 2.02 καλαθοσφαιριστής, που βρίσκεται στον Βόλο λίγο περισσότερο από μία βδομάδα, κουβαλά μία συγκλονιστική προσωπική ιστορία, που ανάγκασε ακόμη και διεθνή δημοσιογραφικά δίκτυα να κάνουν αφιέρωμα στον 22χρονο άσο, που θα πραγματοποιήσει αύριο το ντεμπούτο του με την ερυθρόλευκη φανέλα στο ματς με τους Τιτάνες στον Παλαμά και άπαντες αναμένουν να δώσει άλλη οντότητα κάτω από τα καλάθια.

Η ζωή του Κριστ Γουάμπα θα μπορούσε να είναι το καλύτερο σενάριο για δραματική ταινία. Μέλος πολύ φτωχής οικογένειας στον Κονγκό, κυριολεκτικά ο νυν παίκτης του Ολυμπιακού Βόλου δεν είχε να φάει και έπινε νερό, για να ξεγελάσει την πείνα του, όπως έχει πει και ο ίδιος, ενώ φοβούμενος και για τη ζωή του λόγω των πολιτικών ταραχών που ξεσπούσαν συχνά στην πατρίδα του πήγε στην Τουρκία στα 15 του. Εκεί δεν μπόρεσε να στεριώσει, μένοντας μόλις τέσσερις μήνες.

Πέρασε στην Ελλάδα με το κύμα προσφύγων που έρχεται στη χώρα μας, πληρώνοντας έναν διακινητή να τους μεταφέρει απέναντι. Μάλιστα το σκάφος τους ναυάγησε, ο Γουάμπα αναγκάστηκε να πετάξει την αγαπημένη του μπάλα στη θάλασσα και να κολυμπήσει μεγάλη απόσταση, μέχρι αυτός και άλλοι πρόσφυγες να διασωθούν από το Λιμενικό.

Ο Γουάμπα, όπως και οι υπόλοιποι ναυαγοί, μεταφέρθηκαν στη Μόρια, με τις γνωστές δύσκολες συνθήκες, με τον ίδιο να περιγράφει τον χώρο σαν φυλακή, αφού σπάνια για τους τρεις πρώτους μήνες επιτρεπόταν η έξοδος.

Στη Μόρια πολλές φορές δεν πήγαινε στα γεύματα, προκειμένου να προπονηθεί, ενώ μπορεί να έκανε και 20 χιλιόμετρα με τα πόδια, για να βρει ένα ανοικτό γήπεδο μπάσκετ. «Δεν είχα παπούτσια να παίξω μπάσκετ. Έπαιζα με σαγιονάρες μερικές φορές, χωρίς τίποτα κάποιες άλλες, γέμιζαν με αίματα τα πόδια μου», έχει αναφέρει ο ίδιος.

Ύστερα από μήνες παραμονής στη Λέσβο, ο Γουάμπα μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και έφτιαξε ένα προφίλ στο Athlenda, μια εφαρμογή που ο ιδρυτής της, ο πρώην παίχτης της Εθνικής ομάδας Λάζαρος Παπαδόπουλος, περιγράφει ως ένα «LinkedIn για τους αθλητές», το οποίο φέρνει σε επαφή παίχτες, προπονητές, συλλόγους και κυνηγούς ταλέντων. Κάπως έτσι τον ανακάλυψαν ο Βαγγέλης Αγγέλου και ο Αρης και από κει και πέρα ακολούθησαν οι ομάδες της Φλώρινας, του ΑΟ Μυκόνου και του ΑΟ Αγρινίου.

Στο Αγρίνιο δεν μπορούσε να αγωνιστεί, καθώς δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής σε ομάδα Α2, εφόσον λογίζεται ως ξένος, αλλά στη Β’ και τη Γ’ Εθνική έχει τη δυνατότητα να παίξει λόγω μίας ειδικής διάταξης λόγω της προσφυγικής του ιδιότητας, έχοντας υποβάλει αίτημα πολιτικού ασύλου στις αρμόδιες αρχές.

Γουάμπα: «Αγγιξαν

την καρδιά μου»

Ο ίδιος ο Γουάμπα, όπως αφοπλιστικά είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, δεν ήθελε να φύγει από το Αγρίνιο, αλλά βλέποντας πόσο τον αγκάλιασαν στον Ολυμπιακό Βόλου έχει αλλάξει άποψη.

Αναλυτικά στις δηλώσεις του ανέφερε: «Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ σε όλους στον Ολυμπιακό και στον κόουτς. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι εδώ. Δεν ήταν επιλογή μου να έρθω στον Βόλο, ήθελα να μείνω στο Αγρίνιο, αλλά ο μάνατζερ μου μού είπε «ας το προσπαθήσεις, πήγαινε να δεις». Όταν είδα τα παιδιά και τον κόουτς πώς με καλωσόρισαν, άγγιξαν την καρδιά μου και πραγματικά εκτιμώ τη συμπεριφορά τους. Αισθάνομαι πλέον ότι ανήκω σε μία μεγάλη οικογένεια. Η ομάδα έχει καλούς ανθρώπους γύρω απ’ αυτήν.

Είμαι εδώ για να κάνω τη δουλειά μου και να βοηθήσω την ομάδα. Έχω καλούς συμπαίκτες, με τους οποίους θα δουλέψουμε».

Για την προσωπική του ιστορία: «Είναι σκληρό για μένα να μιλάω, γιατί έζησα δύσκολα από τη στιγμή που γεννήθηκα έως τώρα που είμαι εδώ. Θέλω ο Ολυμπιακός Βόλου να αποτελέσει το μεγάλο βήμα στην καριέρα μου και αισθάνομαι ότι είναι μεγάλη ευκαιρία για μένα ότι είμαι στην ομάδα. Είμαι ένας πρόσφυγας, που ήρθα στην Ελλάδα και από τότε έχω πρόβλημα με τα χαρτιά μου (σ.σ. έχει υποβάλει αίτημα ασύλου).

Για το τι μπορεί να προσφέρει στον Ολυμπιακό: «Οτιδήποτε μου ζητήσει ο προπονητής και είναι δυνατόν να το κάνω στο παρκέ, θα το κάνω. Είμαι ικανός να προσφέρω σε όλους τους τομείς. Εάν ο κόουτς μου ζητήσει να παίξω μόνο άμυνα, θα το κάνω. Είτε μου ζητήσει να σκοράρω, είτε μου ζητήσει να παίρνω τα ριμπάουντ, πάλι θα το κάνω. Μπορώ να παίξω και στο 3 και στο 4 και ως 5άρι. Είναι μεγάλη ευκαιρία για μένα που βρίσκομαι σ’ αυτήν την ομάδα και θα κάνω τα πάντα για να τη βοηθήσω».

Για το αν πιστεύει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά στη νέα του ομάδα: «Αυτή είναι σίγουρα η υπόσχεση που μπορώ να δώσω».

Για το αν θεωρεί ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να παραμείνει στη Β’ Εθνική: «Έχω πληροφορηθεί για την πορεία της ομάδας μέχρι τώρα. Με τη βοήθεια τη δική μου και των συμπαικτών μου πιστεύω ότι όχι μόνο θα σώσουμε την κατηγορία, αλλά θα τερματίσουμε και σε καλύτερη θέση».

Για το αν συμφωνεί με τον Μπάμπη Μουρατίδη που είχε δηλώσει ότι στον β’ γύρο ο Ολυμπιακός δεν θα χάσει ξανά: «Μιλούσα με τους συμπαίκτες μου και τις προηγούμενες ημέρες στα αποδυτήρια και με πληροφόρησαν ότι δεν υπάρχουν πλέι οφ ή πλέι άουτ στο πρωτάθλημα. Τους είπα «εντάξει, θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα από εδώ και στο εξής».

Για το αν θεωρεί τον εαυτό του 100% έτοιμο: «Πριν μερικές ημέρες δώσαμε ένα φιλικό και διαπίστωσα ότι από το πρώτο δεκάλεπτο είχαμε καλή «χημεία» με τους συμπαίκτες μου. Αναμφίβολα έχουμε πολύ καλή ομάδα και θα τα πάμε πολύ καλά. Πιστεύω ότι έχω προσαρμοστεί στο παιχνίδι των συμπαικτών μου».

Το καλωσόρισμα

του Νίκου Τσεκούρα

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού Βόλου, Νίκος Τσεκούρας, πήρε πρώτος τον λόγο στη συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας: «Εκ μέρους της διοίκησης του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού και της διοικούσας επιτροπής του μπάσκετ καλωσορίζουμε τον Κριστ Γουάμπα, που πιστεύουμε ότι ως αθλητής θα μας βοηθήσει πολύ.

Είμαι πολύ συγκινημένος, διότι πέρα από αθλητής είναι παράδειγμα προς μίμηση και ως άνθρωπος για τα νέα παιδιά, έχοντας δείξει τεράστια ψυχική δύναμη. Με πολλές δυσκολίες έφυγε από την πατρίδα του και ήρθε στην Ελλάδα που τον φιλοξένησε. Εδειξε θάρρος και αυταπάρνηση. Είναι παράδειγμα για όλους τους νέους μας, οι οποίοι δεν έχουν τα προβλήματα που είχε ο Κριστ. Παρά τα όσα πέρασε πείσμωσε, δυνάμωσε και δουλεύοντας έγινε αυτός ο αθλητής που βλέπουμε σήμερα και τιμά με την παρουσία του την πόλη μας και τον Ολυμπιακό Βόλου.

Ευχόμαστε να μας βοηθήσει και εμείς θα είμαστε στο πλευρό του. Να είναι γερός, να πάνε όλα καλά και να έχουμε καλή επιτυχία στην προσπάθεια που κάνουμε για την παραμονή μας στη Β’ Εθνική».

Ρούμπος: «Σύμβολο των

μεταναστευτικών ροών»

Στο δικό του καλωσόρισμα το μέλος της Δ.Ε. μπάσκετ, Νίκος Ρούμπος, χαρακτήρισε τον αθλητή σύμβολο. Πιο αναλυτικά τόνισε: «Καλωσορίζω τον Κριστ στην ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου. Όπως είχαμε πει και στην παρουσίαση του Μπάμπη Μουρατίδη, δέσμευση του προπονητή και της διοικούσας επιτροπής ήταν η με κάθε τρόπο ενίσχυση της ομάδας και στη front line.

Με πολλή επιμονή μέχρι και την τελευταία μέρα των μεταγραφών καταφέραμε και εντάξαμε στην ομάδα μας τον Κριστ, έναν εξαιρετικά ταλαντούχο και με πολλά προσόντα καλαθοσφαιριστή, ο οποίος θα μας δώσει τις βοήθειες που χρειαζόμαστε στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος.

Δεν είναι μία απλή περίπτωση μπασκετμπολίστα που διεκδικεί το μπασκετικό του μέλλον στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα σύμβολο των μεταναστευτικών ροών, ένα παιδί το οποίο βρέθηκε σ’ ένα περιβάλλον από ανάγκη, προσαρμόστηκε σ’ αυτό και τον βοήθησαν και οι άνθρωποι. Η ιστορία του είναι λίγο-πολύ γνωστή και έχουν γίνει πολλά αφιερώματα από διεθνή δίκτυα.

Προβάλλεται για μας στην Ελλάδα ως το πρότυπο του πρόσφυγα και του μετανάστη, ο οποίος αξιοποίησε τα προσωπικά του προσόντα και μπόρεσε να ενταχθεί στην αθλητική κοινότητα και στην ευρύτερη κοινωνία.

Ο συμβολισμός της παρουσίας του είναι διπλός, καθώς είναι και ο πρώτος ξένος μπασκετμπολίστας στην ιστορία της Μαγνησίας που εντάσσεται στο δυναμικό ομάδας της περιοχής μας.

Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω τον προπονητή μας και τους μπασκετμπολίστες για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν, οι οποίοι κάτω από ιδιαίτερα επιβαρυντικές συνθήκες, ψυχολογικές και σωματικές, εμφανίζονται αποφασισμένοι σε κάθε αγώνα να κερδίσουν.

Πρόκειται για μία τιτάνια προσπάθεια με τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον προπονητή κ. Γιώργο Βλιώρα για την τεράστια συνεισφορά του σ’ αυτή την προσπάθεια και διά του προσώπου του και τη δημοτική αρχή για τις διευκολύνσεις που παρέχει στην ομάδα.

Εκτός από την αγωνιστική είναι και πολύ μεγάλη η συνεισφορά του στα πάμπολλα και σύνθετα διοικητικά και οργανωτικά ζητήματα. Εύχομαι στον Κριστ να αποτελέσει τον νέο κρίκο της αλυσίδας για την ομάδα, που θα παραμείνει στη Β’ εθνική κατηγορία. Εχει δείξει πολύ μεγάλη προσαρμοστικότητα ως χαρακτήρας και ως αθλητής. Φαίνεται σαν να ήταν μέλος της ομάδας με την καθημερινή του παρουσία εδώ και μεγάλο διάστημα».

Σε ερώτηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ αν θα βοηθήσει ο Ολυμπιακός για τα έγγραφα του Γουάμπα: «Έχουμε βρει τον τρόπο και από Δευτέρα θα κάνουμε κάποιες ενέργειες. Υπάρχει ένας δίαυλος, για να βοηθηθεί προς σ’ αυτή την κατεύθυνση. Ο Γουάμπα θα παίξει σε εμάς κάτω από ειδικό καθεστώς για τους αθλητές μετανάστες, το οποίο ισχύει για τη Β’ και τη Γ’ Εθνική, αλλά δεν ισχύει για την Α1 και την Α2. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν μπορούσε να παίξει στο Αγρίνιο, γιατί εκεί είχαν ήδη έναν ξένο και δεν μπορούσαν να αποκτήσουν κι έναν παίκτη που ανήκει σ’ αυτό το στάτους. Υπήρξε ενδιαφέρον και από τα Τρίκαλα. Τελικά ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για εμάς και καταφέραμε να τον φέρουμε στον Βόλο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου