ΜΠΑΣΚΕΤ

Κορωνιός: «50-50 το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός»

κορωνιός-50-50-το-παναθηναϊκός-ολυμπιακ-138208
Ο Άγγελος Κορωνιός ανέλυσε για λογαριασμό του ΕΣΑΚΕ τη δεύτερη αγωνιστική της Α1 μπάσκετ των Ανδρών και έδωσε 50-50 πιθανότητες για τη νίκη σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο μεταξύ τους ντέρμπι που είναι και το μεγάλο ματς της δεύτερης μέρας του πρωταθλήματος.
Η ανάλυση του Κορωνιού για τη μάχη των «αιωνίων»:
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός
«Το πρώτο που θέλω να επισημάνω είναι ότι πραγματικά είναι πολύ νωρίς για ένα τέτοιο παιχνίδι. Θυμηθείτε ότι το αντίστοιχο πρώτο περσινό είχε γίνει, συμπτωματικά πάλι στο ΟΑΚΑ, περίπου ένα μήνα αργότερα (20/11, 5η αγωνιστική) και από πλευράς ενέργειας και ποιότητας ήταν μακράν το χειρότερο απ’ όσα έδωσαν οι δύο «αιώνιοι» μέσα στη σεζόν.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι δύο «μεγάλοι» μπαίνουν απότομα στο… δικό τους πρωτάθλημα, καθώς απ’ τη στιγμή που το «πρέπει» μίας τέτοιας αναμέτρησης είναι τόσο ισχυρό, οι προπονητές υποχρεώνονται να παρουσιάσουν την ομάδα τους έτοιμη από κάθε άποψη.
Μέσα σε όλα αυτά, ως μην γελιόμαστε, «πράσινοι» και «κόκκινοι» έχουν από πριν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την πίεση που θα κληθούν να διαχειριστούν σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος. Όμως έτσι είναι τα ντέρμπι και χωρίς όλα αυτά τα «συστατικά» δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν τέτοια συναισθήματα.
Μιλώντας για το «πρέπει», οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι, σε κάθε τέτοια περίπτωση, αυτό βαραίνει περισσότερο τον γηπεδούχο. Πρέπει να επισημάνουμε, ακόμα, ότι και οι δύο ομάδες παρουσιάζονται με νέο προπονητή, ωστόσο ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε ριζικές αλλαγές και στην στελέχωση του ρόστερ του.
Απ’ την άλλη ο Ολυμπιακός διατήρησε σε έναν μεγάλο βαθμό τον ίδιο «κορμό» και αυτό έχει την αξία του όσον αφορά το κομμάτι της συνοχής και της ομοιογένειας.
Συμπερασματικά, είναι απ’ τις περιπτώσεις που λες χωρίς δεύτερη σκέψη… 50-50! Όχι στη λογική μίας «διπλωματικής» προσέγγισης, αλλά διότι οι ιδιαιτερότητες και οι αστάθμητοι παράγοντες αποτελούν τα βασικότερα συστατικά της αναμέτρησης».
Η ανάλυση του Κορωνιού για τα υπόλοιπα ματς της 2ης αγωνιστικής της Α1, αφού κάνει μια εισαγωγή για τους αγώνες της 1ης:
Η πρώτη αγωνιστική είχε ένταση και αγωνία, με πέντε ματς-θρίλερ που κρίθηκαν στο καλάθι. Όσο για τις αναμετρήσεις του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ και του Άρη με τον Παναθηναϊκό, οι δύο μεγάλοι της Αθήνας επέβαλαν σαφώς τους κανόνες τους, ωστόσο αμφότεροι χρειάστηκαν χρόνο και προσπάθεια για να το πετύχουν. Από κάθε άποψη, ήταν μία ιδανική αρχή για την Basket League ΟΠΑΠ 2012-13.
Πανελευσινιακός-Καβάλα
Ο Πανελευσινιακός έχασε στο Περιστέρι ένα δικό του παιχνίδι και πλέον έχει να διαχειριστεί το πρώτο εντός έδρας ραντεβού της χρονιάς, με μία ιδιαίτερη ψυχολογία.
Κάθε νεοφώτιστη ομάδα βάζει πάντοτε ως πρώτο στόχο τη σωτηρία και κερδίζει το στοίχημα εννέα στις 10 φορές, όταν παρουσιάσει υψηλά ποσοστά εντός έδρας νικών κόντρα στις ομάδες με τον ίδιο στόχο. Αυτό θέλουν στην Ελευσίνα και παρακολουθώντας τους απέναντι στο Περιστέρι, πιστεύω ότι θα είναι έτοιμοι από κάθε άποψη.
Η Καβάλα, στο δικό της θρίλερ, έκανε τα πάντα για να γυρίσει το ματς με τον Ηλυσιακό, αλλά το αποτέλεσμα της άφησε πικρή γεύση. Είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει να απαντήσει άμεσα με μία νίκη μακριά απ’ την έδρα της. Το αν θα τα καταφέρει θα εξαρτηθεί εν πολλοίς απ’ τη δύναμη και την ενέργεια των γηπεδούχων.
Απόλλων-ΚΑΟΔ
Ο νεοφώτιστος Απόλλωνας κόντραρε στα ίσια τον Ίκαρο, μία σαφέστατα πιο μπαρουτοκαπνισμένη και έτοιμη ομάδα και έχασε την τελευταία στιγμή, στη λεπτομέρεια. Ο ΚΑΟΔ απ’ την άλλη ξέρουμε ότι αν του δώσεις δικαίωμα μακριά απ’ το σπίτι του, έχει τον τρόπο να γίνει επικίνδυνος, ενώ ο υψηλός βαθμός πίεσης που άσκησε στον Πανιώνιο σίγουρα μετράει στα συν του.
Όσον αφορά την ψυχολογία των Πατρινών, στο πρώτο τους εντός έδρας ματς στην Α1 απ’ την άνοιξη του 2007, ισχύει και σε αυτή την περίπτωση αυτό που είπα νωρίτερα για τον Πανελευσινιακό. Και τα δύο ματς είναι ντέρμπι με φόντο τη σωτηρία, οπότε ενδεχόμενη απώλεια για τη γηπεδούχο ομάδα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα της δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον.
Ηλυσιακός-Κολοσσός ΒΑΠ
Άλλη μία αναμέτρηση με παρόμοιο χαρακτήρα, παρότι αυτή τη φορά δεν εμπλέκεται κάποιος νεοφώτιστος. Οι πιθανότητες λοιπόν να παρακολουθήσουμε άλλο ένα κλειστό παιχνίδι για γερά νεύρα, το οποίο θα κριθεί στον πόντο, είναι αυξημένες.
Στον Ηλυσιακό έβαλαν την πρώτη αγωνιστική στο σακούλι μία πολύτιμη εκτός έδρας νίκη και το τελευταίο που θέλουν είναι να την «ακυρώσουν» μία εβδομάδα αργότερα.
Οι γηπεδούχοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα καλό μομέντουμ, ξεκινώντας με 2/2 νίκες, όμως απέναντί τους έχουν μία ομάδα με συνοχή και ποιότητα, η οποία στην πρεμιέρα βγήκε ζωντανή από μια μάχη με το Ρέθυμνο που κρίθηκε στη δεύτερη παράταση. Πέραν αυτού, η ομάδα της Ρόδου είναι πολλά χρόνια στην κατηγορία, κάτι που την βοηθάει όταν βρεθεί σε μία ζεστή ατμόσφαιρα μακριά απ’ την έδρα της.
Πανιώνιος-Περιστέρι
Είναι το πρώτο ματς της αγωνιστικής που έχει ξεκάθαρο φαβορί, με τον Πανιώνιο να υπερτερεί σε όλους τους βασικούς τομείς. Για το Περιστέρι είπαμε πριν την πρεμιέρα ότι έχει μπροστά του μία δύσκολη αποστολή μέσα στη σεζόν. Το γεγονός ότι η νεανική αυτή ομάδα «έκλεψε» τη νίκη απ’ τον Πανελευσινιακό, δεν αλλάζει τίποτα στην λογική και στους στόχους των ανθρώπων της.
Οι γηπεδούχοι υπερτερούν τόσο σε ταλέντο όσο και σε προσωπικότητα, ενώ έχουν σαφέστατα και περισσότερες λύσεις. Πιστεύω λοιπόν ότι για να δούμε κάτι διαφορετικό από μία «καθαρή» επικράτηση τους, θα χρειαστεί πρώτα απ’ όλα να δώσουν οι ίδιοι δικαιώματα στους αντιπάλους τους.
ΠΑΟΚ-Ίκαρος
Ο ΠΑΟΚ έχει κατά τη γνώμη μου τον πρώτο λόγο και θα εξηγήσω αμέσως το γιατί. Κατ’ αρχάς ήταν σοβαρός, πειθαρχημένος και κατά συνέπεια άκρως ανταγωνιστικός για ένα σημαντικό διάστημα μέσα στο ΣΕΦ και αυτό δεν είναι λίγο πράγμα. Επιπλέον, ο Σούλης Μαρκόπουλος όχι απλώς ξέρει να δημιουργεί ομάδες με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά μπορεί και το πετυχαίνει σχετικά γρήγορα. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι μακριά η στιγμή που ο ΠΑΟΚ θα κοιτάξει στα μάτια τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό μέσα στην Πυλαία.
Ο Ίκαρος απ’ την άλλη βγήκε αλώβητος απ’ τη ρώσικη ρουλέτα της πρεμιέρας κόντρα στον Απόλλωνα και το βέβαιο είναι ότι θα ταξιδέψει χωρίς άγχος στην Θεσσαλονίκη, περιμένοντας να δει τις… διαθέσεις των γηπεδούχων.
Ρέθυμνο AEGEAN-Άρης
Με το παιχνίδι του Ρεθύμνου κόντρα στον Άρη, ξαναμπαίνουμε για τα καλά σε λογική… ντέρμπι!
Το Ρέθυμνο θεωρώ ότι έχει ένα μικρό προβάδισμα απέναντι στον Άρη και οι λόγοι νομίζω ότι είναι προφανείς: πρόκειται για μία ομάδα με υψηλό δείκτη συνοχής, η οποία έχει ξεκάθαρα την σφραγίδα του προπονητή της. Επιπλέον, καταφέρνει, ιδιαίτερα στην έδρα της, να επιβάλει έναν ρυθμό τον οποίο συχνά πυκνά αδυνατεί να ακολουθήσει ο αντίπαλος.
Δεν είναι λίγα λοιπόν αυτά τα οποία θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει ο Άρης, σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία γι’ αυτόν, αφού μόλις πρόσφατα οι άνθρωποί του υποχρεώθηκαν να επαναπροσδιορίσουν τα πλάνα τους.

Με δεδομένο λοιπόν ότι ο Βαγγέλης Αλεξανδρής προσπαθεί να βάλει την ομάδα σε μία σειρά ύστερα από μία δυσάρεστη εξέλιξη, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί ακόμα να έχει 100% εμπιστοσύνη στις αντιδράσεις των παικτών του, πόσο μάλλον σε μία απαιτητική έδρα. Ενδιαφέρον παιχνίδι πάντως, δεν θα εκπλαγώ αν μας επιφυλάξει συγκινήσεις.

onsports.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου