ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Μετατροπή «σκαραβαίου» σε αμιγώς «πράσινο» όχημα

μετατροπή-σκαραβαίου-σε-αμιγώς-πρ-325330

Νιγηριανός φοιτητής μετέτρεψε ένα παλιό αυτοκίνητο Volkswagen Beetle ώστε να τροφοδοτείται αποκλειστικά από αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Ο Σεγκούν Ογεγιόλα, φοιτητής του Πανεπιστημίου Ομπαγκέμι Αβολόβο στη Νιγηρία, μετέτρεψε το παλιό του «σκαραβαίο» σε ένα όχημα που δεν απαιτεί καθόλου βενζίνη, τοποθετώντας ένα μεγάλο ηλιακό πάνελ στην οροφή του αυτοκινήτου και μία ανεμογεννήτρια κάτω από το καπό.

Ο Ογεγιόλα πρόσθεσε επίσης ένα ισχυρό σύστημα ανάρτησης ώστε να εξισορροπεί το επιπρόσθετο βάρος της μπαταρίας.

Η πλήρης μετατροπή του οχήματος διήρκεσε ένα χρόνο, και κόστισε συνολικά λιγότερο από 6.000 δολάρια, ενώ διαθέτει και εφαρμογή GPS και σύστημα ελέγχου της κατάστασης λειτουργίας του.

Μετά το πρώτο στάδιο μετατροπής, η μπαταρία του αυτοκινήτου χρειαζόταν τέσσερις με πέντε ώρες για να φορτίσει, κάτι το οποίο ασφαλώς δεν ήταν ιδιαίτερα αποδοτικό. Ωστόσο σύμφωνα με τον Ογεγιόλα η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η αναζήτηση των καταλληλότερων υλικών, καθώς και η αποθάρρυνση από τον επαγγελματικό και κοινωνικό του κύκλο που χαρακτήριζαν το σχέδιό του ως χάσιμο χρόνου.

Το κίνητρο του νεαρού φοιτητή ήταν η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο Ογεγιόλα δήλωσε πως θα συνεχίσει να βελτιώνει το πρωτότυπο μοντέλο μετά τις τελευταίες του εξετάσεις στις 15 Μαΐου, ενώ πιστεύει ότι το τροποποιημένο όχημα μπορεί να αποτελέσει «το αυτοκίνητο του μέλλοντος για τη Νιγηρία».

Το επίτευγμα του Ογεγιόλα έρχεται λίγες μέρες μετά την επίδειξη της λειτουργίας “insane mode” του ηλεκτρικού αυτοκινήτου της Tesla Motors, η οποία του επιτρέπει να πραγματοποιεί επιτάχυνση 0-100 χιλιόμετρα την ώρα σε κάτι παραπάνω από τρία δευτερόλεπτα, επίδοση καλύτερη από αρκετά συμβατικά σπορ αυτοκίνητα.

naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου