ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Μεταβιβάσεις ακινήτων: 4 τρόποι να γλιτώσουν όσοι προλάβουν φόρους και χρεώσεις

μεταβιβάσεις-ακινήτων-4-τρόποι-να-γλιτ-243181

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για να μη χάσουν τις διορίες για φθηνά συμβόλαια ακόμα και όσοι υπέβαλαν ήδη δήλωση φόρου γονικών παροχών ή δωρεών, θέτει σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για αφορολόγητες γονικές παροχές, μαζί με την αλλαγή των αντικειμενικών από 1.1.2022 ξεσήκωσε τα νοικοκυριά -και ιδίως την μεσαία τάξη- να μεταβιβάσουν εν ζωή τις περιουσίες τους στα παιδιά τους. Η μαζική κινητοποίηση όμως «φράκαρε» δήμους, εφορίες, ΕΦΚΑ, μηχανικούς και συμβολαιογραφεία. Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να δώσει παράταση 1 μήνα μόνον για όσους έσπευσαν μαζικά στα συμβολαιογραφεία, αποκλείει αυτομάτως όσους δεν είχαν έτοιμα όλα τα χαρτιά για να κάνουν δήλωση στην εφορία μέσα στο 2021. Αλλά και όσοι τα είχαν, χάνουν την διορία για φθηνές μεταβιβάσεις εάν δεν τελειώσει η διαδικασία στις λιγότερες από 30 εργάσιμες μέρες που έχουν απομείνει έως 31.1.2022.

Στο σημείο αυτό σπεύδει να σώσει την κατάσταση ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. Ελλείψει παρατάσεων ικανών να επιλύσουν το πρόβλημα και επειδή το ηλεκτρονικό σύστημα MyProperty που επιταχύνει τα συμβόλαια άνοιξε μόλις την Δευτέρα και καλύπτει μόνο την «μισή» Ελλάδα (δηλ. εντός αντικειμενικού συστήματος περιοχές ή “εντός ΑΠΑΑ”), για να περιοριστεί η αβεβαιότητα στα συμβόλαια που έχουν ήδη ξεκινήσει η ΑΑΔΕ δίνει «τετραπλή» λύση.

Με τη νέα εγκύκλιο Πιτσιλή:

1. Xειρόγραφες δηλώσεις φορολογίας γονικής παροχής – δωρεάς που υπεβλήθησαν στις ΔΟΥ μέχρι και τις 17/12/2021 μπαίνουν σε σειρά προτεραιότητας στις εφορίες προκειμένου να προλάβουν οι φορολογούμενοι να ολοκληρώσουν τα συμβόλαιά τους έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 με τις παλιές αντικειμενικές αξίες.

2. Κατά προτεραιότητα θα εκκαθαρίζονται και δηλώσεις φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων ή γονικής παροχής – δωρεάς για περιπτώσεις που δεν μπορούν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty (πχ εκτός ΑΠΑΑ)

3. Ιδιοκτήτες που έκαναν μέσα στο 2021 χειρόγραφα όλη τη διαδικασία αλλά τώρα βλέπουν ότι μπορεί να αποκλειστούν από τις ασφυκτικές προθεσμίες που τους έχουν τεθεί, θα επιτρέπεται να ανακαλέσουν με ηλεκτρονικό τρόπο τις χειρόγραφες δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών στις Δ.Ο.Υ ώστε να τις υποβάλλουν εκ νέου μέσω της πλατφόρμας MyProperty, εξασφαλίζοντας έτσι άμεση εκκαθάριση. Αν δεν το πράξουν, ρισκάρουν να αποκλειστούν όπως και τόσοι άλλοι.

4. Για πιο δύσκολες περιπτώσεις, μπορούν να κάνουν και «αίτηση επίσπευσης» για να προηγηθούν.

Όσοι μπορέσουν να επωφεληθούν από τα 4 μέτρα Πιτσιλή, θα γλιτώσουν φόρους και έξοδα που άλλοι θα επωμιστούν από 1ης Ιανουαρίου οι περισσότεροι ή από 1ης Φεβρουαρίου οι υπόλοιποι. Και ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν ευθύνονται οι πολίτες για τις καθυστερήσεις αλλά η γραφειοκρατία, η πολυνομία και οι υπηρεσίες που αδυνατούν να εκδώσουν βεβαιώσεις και πιστοποιητικά –ακόμα και αν ανακληθούν οι άδειες όλων των δημοσίων υπαλλήλων για τις γιορτές όπως κόπηκαν στον ΕΦΚΑ για να εκδίσει ασφαλιστικές ενημερότητες που απαιτούνται στα συμβόλαια.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Πιτσιλή «λόγω της ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων από την 1/1/2022, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική αύξηση στον αριθμό των υποβαλλόμενων δηλώσεων φόρου δωρεών/γονικών παροχών και κληρονομιών.

Για την ταχύτερη διεκπεραίωση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, οι οποίες εκκρεμούν στις Δ.Ο.Υ. και δεν έχουν εκκαθαριστεί, παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες και παρακαλούμε για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους:

1. Μέχρι την 31/12/2021 προτεραιοποιούνται ως προς τη διεκπεραίωσή τους οι χειρόγραφες δηλώσεις φορολογίας γονικής παροχής – δωρεάς που υπεβλήθησαν στις ΔΟΥ μέχρι και τις 17/12/2021 (ήτοι πριν την έναρξη της αποκλειστικής υποβολής τους στην πλατφόρμα myProperty), καθώς και οι δηλώσεις φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής – δωρεάς που δεν μπορούν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty, ώστε η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων και στις δύο φορολογίες να ολοκληρωθεί μέχρι την 21/1/2022.

2. Στην περίπτωση που, για τη μεταβίβαση ακινήτου προηγείται η τροποποίηση σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας και η υποβολή χειρόγραφης δήλωσης Φ.Μ.Α., για την επίσπευση της διεκπεραίωσής της, οι φορολογούμενοι δύνανται να υποβάλουν, μαζί με τη δήλωση αυτή και «υπεύθυνη δήλωση ν.1599/1986 – αίτηση επίσπευσης», με την οποία θα δηλώνουν ότι, μετά την τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας θα ακολουθήσει μεταβίβαση ακινήτου και θα ζητούν την άμεση διεκπεραίωση της εν λόγω δήλωσης, ώστε να ακολουθήσει η γονική παροχή/δωρεά ή η μεταβίβαση με επαχθή αιτία, μέσω της εφαρμογής myProperty ή χειρόγραφα κατά περίπτωση. Συστήνεται η υπεύθυνη δήλωση να εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr).

3. Φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει χειρόγραφη δήλωση φορολογίας γονικών παροχών και δωρεών η οποία δεν έχει εκκαθαριστεί ακόμη θα μπορούν να την ανακαλέσουν μέσω της Ψηφιακής Πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στην πλατφόρμα «Τα Αιτήματα μου» (Υπηρεσία: η ΔΟΥ στην οποία έχει υποβληθεί η δήλωση, Θεματική Ομάδα: Κεφάλαιο, Διαδικασία: Ανάκληση δήλωσης φόρου γονικής παροχής – δωρεάς λόγω υποβολής της μέσω της εφαρμογής myProperty), προκειμένου να την υποβάλουν ψηφιακά μέσω της εφαρμογής myProperty και να εκκαθαριστεί άμεσα. Το αίτημα υποβάλλεται στην πλατφόρμα είτε από τον δωρητή είτε από τον δωρεοδόχο (συστήνεται να υποβάλλεται μόνο από τον έναν εξ αυτών). Για τη εξέταση και διεκπεραίωσή του, στο σχετικό πεδίο του Αιτήματος ο αιτών πρέπει να αναγράφει τον αριθμό της χειρόγραφης δήλωσης που επιθυμεί να ανακαλέσει.

Αιτήματα ανάκλησης που υποβάλλονται μέχρι τις 14:00 κάθε εργάσιμης ημέρας διεκπεραιώνονται υποχρεωτικά αυθημερόν. Αιτήματα που υποβάλλονται μετά τις 14:00 κάθε εργάσιμης ημέρας ή εντός αργιών διεκπεραιώνονται υποχρεωτικά εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας».

newsauto.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου