ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ηλεκτροκίνηση: Sony και Honda σχεδιάζουν μαζί την επόμενη γενιά

ηλεκτροκίνηση-sony-και-honda-σχεδιάζουν-μαζί-115753

Δύο κολοσσοί της ιαπωνικής βιομηχανίας, η Sony από τον τομέα των καταναλωτικών ηλεκτρονικών και η Honda από το χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και διάθεση ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο βιομηχανιών, η νέα εταιρεία θα δημιουργηθεί φέτος και αναμένεται οι πωλήσεις των νέων οχημάτων να ξεκινήσουν εντός του 2025.

Στις αποστολές της νέα αυτής εταιρείας θα είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η πώληση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλά όχι η κατασκευή τους καθώς αυτό το κομμάτι θα το αναλάβει η Honda, με τα δικά της εργοστάσια. Η Sony από την πλευρά της θα αναλάβει την ανάπτυξη της «πλατφόρμας υπηρεσιών» για το νέο αυτοκίνητο.

Ο ρόλος της Sony παραμένει ασαφής, ωστόσο η ιαπωνική εταιρεία είναι, μεταξύ άλλων, κύριος προμηθευτής φωτογραφικών αισθητήρων για κινητά τηλέφωνα ενώ έχει σημαντικό ρόλο και στη σχεδίαση ημιαγωγών για χρήση σε αυτοκίνητα. Η θέση της Sony στο χώρο του gaming με την κονσόλα PlayStation μάλλον δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Tον Ιανουάριο η Sony είχε ανακοινώσει ότι η θυγατρική Sony Mobility θα αναλάβει την «διερεύνηση της εισόδου της εταιρείας στην αγορά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων» ενώ έχει παρουσιάσει και τα οχήματα επίδειξης τεχνολογίας Vision -S και Vision-S 02, στην έκθεση CES το 2020 και 2022, αντίστοιχα.

Η Honda από την άλλη είναι ένας παραδοσιακός κατασκευαστής αυτοκινήτων που μεταπίπτει στα ηλεκτροκίνητα μοντέλα, όπως σταδιακά συμβαίνει με το σύνολο του κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία έχει συστήσει μία ακόμη κοινοπραξία με την General Motors για την ανάπτυξη ηλεκτροκίνητων.

Πάντως η σύμπραξη τεχνολογικών εταιρειών με αυτοκινητοβιομηχανίες δεν είναι κάτι ασύνηθες, καθώς οι τελευταίες αναζητούν τρόπους να αυξήσουν τις τεχνολογικές τους ικανότητες. Η Foxconn έχει ήδη παρουσιάσει τρία ηλεκτροκίνητα μοντέλα. Οι κινεζικές Baidu και Xiaomi, τεχνολογικές εταιρείες και οι δύο, έχουν συστήσει εταιρείες για την ανάπτυξη ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ενώ έντονη είναι η φημολογία ότι με τον κλάδο θα ασχοληθεί και η Apple, με ένα ηλεκτροκίνητο και αυτόνομο όχημα.

OT.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου