Συντριβή πριν την απογείωση...

Τελευταία ενημέρωση: 2013-11-17, 21:01:18
Συντριβή πριν την απογείωση...

Στο Ειρηνοδικείο Βόλου την Τρίτη η πρώτη αγωγή πέντε μάνατζερ, που έμειναν με το «εισιτήριο» εργασίας στο χέρι 

Δεκάδες ή μερικές εκατοντάδες είναι τα θύματα της... «συντριβής» μιας αεροπορικής εταιρείας, που έδειξε να λαμβάνει θέση στον αεροδιάδρομο για τη λειτουργία της, αλλά τελικά δεν «πέταξε». Τα φιλόδοξα σχέδια, με τα οποία ξεκίνησε να στηθεί με έδρα το Βόλο, έμειναν στα χαρτιά. Ομως, ένας ολόκληρος στόλος από πιλότους, αεροσυνοδούς, διοικητικό και λοιπό προσωπικό έμειναν με το «εισιτήριο» της εργασίας τους στο χέρι. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή 

Ανεργοι έσπευσαν να δηλώσουν την επιθυμία τους για να εργαστούν στην αεροπορική εταιρεία, η παρουσίαση της οποίας έγινε τουλάχιστον δύο φορές με κάθε επισημότητα. Τα βιογραφικά έφταναν σωρηδόν στα γραφεία που λειτούργησε προσωρινά στο Βόλο, ενώ πακέτα κατέφθαναν άλλα βιογραφικά από βουλευτικά γραφεία. Σε άλλη περίπτωση, εργαζόμενοι, με μεγάλη εμπειρία σε αεροπορικές εταιρείες που δεν θα μπορούσαν να βρεθούν σε τοπικό επίπεδο, εγκατέλειπαν την εργασία τους από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη ή ακόμη και το εξωτερικό με δέλεαρ μεγαλύτερες οικονομικές παροχές από αυτές που ήδη λάμβαναν. Μέχρι και πιλότος από την Αυστρία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθε στο Βόλο και περίμεναν επί μήνες την πρώτη πτήση... 

Αφησαν έτοιμες δουλειές, άλλοι πιθανότητες πρόσληψής τους, μπήκαν στη διαδικασία μετακόμισης, ξόδεψαν χρήματα για να στήσουν νέα σπιτικά κοντά στον τόπο της εργασίας τους, νοίκιασαν διαμερίσματα και έμειναν να μη μπορούν να πληρώσουν ούτε το νοίκι. 

Ολα έδειχναν να έχουν στηθεί στην... εντέλεια. Ανέλαβαν τα πόστα τους, πέρασαν από εκπαιδεύσεις, μόνο τα ταμπελάκια στο πέτο τους που δεν κρεμάστηκαν. Αλλά όσο και αν κοιτούσαν στον ορίζοντα αεροπλάνο δεν εμφανίζονταν. Τους περίπου οκτώ μήνες της αναμονής για την έναρξη λειτουργίας της πολυδιαφημιζόμενης νέας χαμηλού κόστους ελληνικής αεροπορικής εταιρείας τα χρέη τους μεγάλωσαν, χρήματα δεν λάμβαναν και η οικονομική τους καταστροφή, αλλά και η ηθική τους καταρράκωση δεν άργησαν να φτάσουν. 

Δύο από το Βόλο, δύο από τη Θεσσαλονίκη και ένας από την Αθήνα είναι οι πέντε πρώτοι εργαζόμενοι που θα εμφανιστούν μεθαύριο Τρίτη ενώπιον του Ειρηνοδικείου Βόλου (διαδικασία Εργατικών Διαφορών), καθώς προσέφυγαν εναντίον του ιδιοκτήτη της επιχείρησης με αντικείμενο εργασιών την ανάπτυξη υπηρεσιών αερομεταφορέα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι οι πρώτοι, οι οποίοι έχουν κινηθεί δικαστικά. Ορισμένοι δε έχουν δηλώσει την πρόθεση να ακολουθήσουν το δρόμο της Δικαιοσύνης για τη ζημιά που έχουν υποστεί, όμως, ούτε τα ελάχιστα δικαστικά έξοδα δεν μπορούν να διαθέσουν. Προσφυγές εκτός από τη Δικαιοσύνη έχουν γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά και στο ΙΚΑ. 

Σύμφωνα με την αγωγή, την οποία κατέθεσαν οι πέντε εργαζόμενοι, ο εναγόμενος μέχρι και τις 4/10/2012, οπότε δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το ιδρυτικό καταστατικό της μονοπρόσωπης εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, εμφανιζόταν στην περιοχή του Βόλου ως φυσικό πρόσωπο - ιδιοκτήτης επιχείρησης ο οποίος είχε ως σκοπό να λειτουργήσει ως αερομεταφορέας με έδρα το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. 

Από το καλοκαίρι του 2012 προσλάμβανε με προφορικές συμβάσεις εργασίας το προσωπικό που θεωρούσε απαραίτητο για τη λειτουργία της επιχείρησής του. Ο εναγόμενος εμφανιζόταν στην τοπική κοινωνία και συστηνόταν ως πρόεδρος της υπό σύσταση εταιρείας, προσλαμβάνοντας άτομα, στα οποία μάλιστα ρητά και συγκεκριμένα όριζε ειδικές ημερομηνίες πρόσληψης, καθώς και συγκεκριμένο ωράριο καθημερινής εργασίας και υπαλληλικές αρμοδιότητες. 

Οι πέντε εργαζόμενοι περιγράφουν στην αγωγή τους, η οποία προσδιορίστηκε να συζητηθεί μεθαύριο στο Ειρηνοδικείο Βόλου, τις πραγματικές συνθήκες και τα χρονικά διαστήματα, κατά τα οποία παρείχαν την εργασία τους.

Μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2013, που αποτέλεσε και την καταληκτική ημερομηνία εργασίας και των πέντε εργαζομένων, καθώς αποχώρησαν, δεν είχαν λάβει την παραμικρή αμοιβή για ολόκληρο το χρονικό διάστημα εργασίας τους.

 

Σε καίριες θέσεις

Ο πρώτος προσλήφθηκε με την ειδικότητα του Υπεύθυνου Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, η δεύτερη με την ειδικότητα της Υπεύθυνης Εκπαίδευσης Ιπτάμενων Συνοδών, η τρίτη με την ειδικότητα της Διευθύντριας Πληρωμάτων Θαλάμου Επιβατών, η τέταρτη με την ειδικότητα της Εκπαιδεύτριας Ιπτάμενων Συνοδών και η πέμπτη την ειδικότητα της Λογίστριας.

Οι μισθοί κυμαίνονταν από 2.500 ως 4.000 ευρώ συν μηνιαία επιδόματα από 250 μέχρι 500 ευρώ. 

Οι εργαζόμενοι, από τις θέσεις των μάνατζερ των τμημάτων της επιχείρησης κλήθηκαν να εργαστούν καθημερινά, ακόμη και πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα, εξαιτίας των απαιτητικών πόστων μιας αεροπορικής εταιρείας, τα οποία τους είχαν ανατεθεί. 

Γύρω από την αεροπορική εταιρεία στήθηκαν ιστοσελίδες, οργανώθηκαν συνεντεύξεις αεροσυνοδών, έγιναν παρουσιάσεις στο Βόλο και τη Λάρισα, εκδόθηκαν δελτία Τύπου, έγιναν ραντεβού με τοπικούς φορείς, συνομιλίες με πιθανούς επενδυτές. Μέχρι και συνάντηση ανάμεσα στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και γνωστό σχεδιαστή μόδας έγινε για τις στολές των αεροσυνοδών!

Οι εργαζόμενοι περιγράφουν στην αγωγή τους ότι καθόλη τη διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης με τη συγκεκριμένη εταιρεία, ποτέ δεν αμείφθηκαν, παρά τις διαρκείς οχλήσεις τους προς τον εναγόμενο.

 

Επαφές με βαρυσήμαντα πρόσωπα

Από τη στιγμή της πρόσληψής τους ο εναγόμενος διαρκώς διατεινόταν ότι είχε επαφές με βαρυσήμαντα πρόσωπα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και εγγυόταν ότι τα πρόσωπα αυτά θα επένδυαν τεράστια ποσά στην εταιρία, μέρος των οποίων θα δινόταν στους εργαζόμενους. 

Σύμφωνα με την αγωγή, οι διαβεβαιώσεις του εναγόμενου ορισμένες φορές έδειχναν να έχει βάση, όπως όταν προχώρησε στην ίδρυση της ΕΠΕ ή όταν μίσθωσε χώρους για την έδρα της εταιρίας και άλλες ότι δεν ευσταθούσαν, όπως όταν δεν προωθήθηκε η αλλαγή της ΕΠΕ σε ΑΕ με τη δήθεν συμμετοχή όλων των πολύ σπουδαίων προσώπων με τα οποία υποτίθεται ότι ερχόταν όλο αυτό τον καιρό σε επαφή, διαβεβαιώνοντας τους πάντες ότι το εγχείρημα για την ίδρυση της αεροπορικής εταιρίας σχεδιαζόταν τα τελευταία, τουλάχιστον, πέντε χρόνια. 

Τελικά, όμως, αποδείχθηκε ότι καμία διάθεση δεν είχε για την καταβολή των οφειλομένων, μέχρι τον Ιανουάριο του 2013, όταν οι πέντε μάνατζερ αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την επιχείρηση, δίχως να λάβουν το παραμικρό ποσό από όσα είχαν συμφωνήσει. 

Με την αγωγή τους οι πέντε εργαζόμενοι ζητούν να τους επιδικαστεί συνολικά το ποσό των 94.000 ευρώ περίπου.

 

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
1
=