Σβήνει... το Πήλιο

Τελευταία ενημέρωση: 2013-10-19, 15:40:45
Σβήνει... το Πήλιο

«Σβήνει» το Πήλιο από τον τουριστικό χάρτη της χώρας. Το ειδικό σχέδιο χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, που κοινοποίησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, έρχεται ουσιαστικά να καταργήσει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στο Βουνό των Κενταύρων, να προωθήσει τη δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που δεν μπορεί να «σηκώσει» το Πήλιο και επιπλέον να «τσουβαλιάσει» όλους τους οικισμούς σε ένα πλαίσιο, καταργώντας τη διαφορετικότητα μεταξύ των χωριών στην ορεινή και την παραλιακή ζώνη. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου 

Το σχέδιο χωροταξικού σχεδιασμού σήμανε συναγερμό στη Μαγνησία. Ο Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος(ΞΕΕ), Κων. Λεβέντης, ήταν ο πρώτος που αντέδρασε, ζητώντας από τον Πρόεδρο του ΞΕΕ, Γιώργο Τσακίρη, να μπλοκαριστεί άμεσα το σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι τυχόν εφαρμογή του «θα εξαφανίσει ολόκληρες περιοχές από το μελλοντικό αναπτυξιακό χάρτη της χώρας». 

Μία πρώτη ανάγνωση του σχεδίου από τον Αντιπρόεδρο του ΞΕΕ, Κων. Λεβέντη και του ξενοδόχου - πολιτικού μηχανικού, Πάρη Κονιόρδου, αποτέλεσε «σφαλιάρα» για τους επαγγελματίες του τουρισμού και συγκεκριμένα τους ξενοδόχους, που ζητούν την ενεργοποίηση του συνόλου των φορέων της Μαγνησίας αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην κατεύθυνση ακύρωσης του σχεδίου, που θα καταδικάσει σε μαρασμό το Πήλιο.

 

Καταργείται ο εναλλακτικός τουρισμός

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, από το ειδικό σχέδιο χωροταξικού σχεδιασμού, το Πήλιο εξαιρείται από τις τουριστικές περιοχές, στις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Μολονότι επί σειρά ετών στο Πήλιο, αναπτύσσονται δράσεις εναλλακτικού τουρισμού, όπως περιπατητικός, καταδυτικός, ιστιοπλοϊκός, θρησκευτικός, αθλητικός, βάσει του νέου σχεδίου, εναλλακτικές μορφές τουρισμού θα μπορούν πλέον να αναπτύσσονται  στα παράλια της Κρήτης και της Εύβοιας.

Αυτό σημαίνει ότι ακυρώνεται μια ολόκληρη προσπάθεια για την προσέγγιση και νέων τουριστών στο Πήλιο με βάση τα ενδιαφέροντά τους και την «καταδίκη» της περιοχής στην ανάπτυξη μαζικού τουρισμού.

«Το Πήλιο σήμερα διακρίνεται για πάρα πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού που δεν αναφέρονται καθόλου στο σχεδιασμό. Προφανώς η εταιρεία που συνέταξε το σχέδιο, «ξέχασε» να το επισκεφθεί και να αφουγκραστεί τους εμπλεκόμενους φορείς», σχολίασε ο κ. Λεβέντης.

 

«Τσουβαλιάζονται» οι οικισμοί

Από το σχέδιο επίσης «εξαφανίζονται» οι ιδιαιτερότητες μεταξύ των οικισμών του Πηλίου. Η ορεινή ζώνη διαφέρει από την παραλιακή κι όμως στο νέο χωροταξικό, το Πήλιο αναφέρεται ως ενιαία τουριστική περιοχή.

«Ό,τι παλέψαμε να διασφαλίσουμε μέσα από το Προεδρικό Διάταγμα του Πηλίου, ακυρώνονται και ξεκινάμε πάλι από την αρχή να εξηγήσουμε στους αρμόδιους, ότι τα χωριά μεταξύ τους διαφέρουν και άρα η μορφολογία και οι όροι δόμησης», σχολίασε ο κ. Κονιόρδος.

«Οι ιδιαιτερότητες μεταξύ των οικισμών θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία προορισμών που θα ήταν εν δυνάμει νέοι θεματικοί τουριστικοί προορισμοί με νέα θεματικά τουριστικά προϊόντα», εξηγεί ο κ. Λεβέντης.

 

Υποβάθμιση ξενοδοχίας

Το σημαντικότερο ωστόσο για τους ξενοδόχους, είναι το σημείο του χωροταξικού, που φέρεται να προωθεί τη δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στο Πήλιο, που πέρα από το γεγονός ότι η ίδια η μορφολογία της περιοχής δεν τις «σηκώνει», έρχεται να υποβαθμίσει τη μικρή και μεσαία ξενοδοχία που έχει ήδη αναπτυχθεί.

Επιπλέον, το σχέδιο αγνοεί το Προεδρικό Διάταγμα, βάσει του οποίου ορίζονται οι όροι δόμησης του Πηλίου και κάνει λόγο για νέες αρχιτεκτονικές μελέτες που θα συνταχθούν για την ανέγερση ξενοδοχείων, «μπλοκάροντας» ουσιαστικά κάθε εργασία επέκτασης, βελτίωσης ή ανέγερσης νέου ξενοδοχείου.

«Με τις προτάσεις που περιέχει ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός δεν προωθείται ούτε ο πολυθεματικός τουρισμός, ούτε η αναβάθμιση και επέκταση των υφιστάμενων μονάδων, ούτε ο εναλλακτικός τουρισμός αλλά ούτε και η άμβλυνση της εποχικότητας», σημειώνει ο Αντιπρόεδρος του Ξ.Ε.Ε.

Ο ίδιος κάνει λόγο για την υλοποίηση ενός απαράδεκτου σχεδίου ενταφιασμού της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας και ζητά για το Πήλιο, να χωριστεί σε περιοχές όπως προβλέπει το σημερινό Προεδρικό Διάταγμα και ο νέος Χωροταξικός Σχεδιασμός να ισχύσει μόνο εφόσον εγκριθούν οι νέες αρχιτεκτονικές μελέτες για το Πήλιο.

Μέχρι τότε ζητά να ισχύσουν οι σημερινές προδιαγραφές και στον χωροταξικό σχεδιασμό να ενσωματωθούν ισχύουσες διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος του Πηλίου για τα ξενοδοχεία, που δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον.

 

Η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας

Αμεση απόσυρση του χωροταξικού, ζητάει εξάλλου και η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας.

Οι ξενοδόχοι εστιάζουν σε παράμετρο του σχεδίου, που προβλέπει την κατοχή έκτασης 20 στρεμμάτων ως προϋπόθεση για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων. «Ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο για το Πήλιο, γιατί απλά δεν υπάρχουν συνεχόμενα 20 στρέμματα», αναφέρει ο Πρόεδρος της τοπικής ένωσης, Γ. Ζαφείρης. 

«Φαίνεται ότι η υιοθέτηση της νοοτροπίας των οριζόντιων μέτρων στην οικονομία έχει υιοθετηθεί από όλους. Θέλουμε να σχολιάσουμε το «τσουβάλιασμα» όλης της Ελλάδας σε μερικές κόλλες χαρτί. Θέλουμε να σχολιάσουμε ότι σε αυτή την χώρα «πονάει δόντι, κόψει κεφάλι». Θέλουμε να δείξουμε την οργή μας για την περιφρόνηση του κεντρικού κράτους στην περιφέρεια.

Απαιτούμε να αποσυρθεί αμέσως το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού. Δεν είναι μόνο τα νησιά μας και η χερσαία Μαγνησία που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης. Όλη η Ελλάδα έχει θετικές ιδιαιτερότητες που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα τουριστικό προϊόν σύγχρονο και αληθινό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
4
=