Δαμάσκηνο Σκοπέλου στην Αμερική

Τελευταία ενημέρωση: 2013-10-17, 16:20:01
Δαμάσκηνο Σκοπέλου στην Αμερική

Αξιόλογη δραστηριότητα αναπτύσσει ο 45χρονος Θανάσης Γριπιώτης ο οποίος ασχολείται αποκλειστικά με τη βιολογική καλλιέργεια του δαμάσκηνου Σκοπέλου, το οποίο προωθεί στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

Οι καρποί των προσπαθειών του Σκοπελίτη παραγωγού φτάνουν πλέον και στο εξωτερικό, μέχρι και την Αμερική συγκεκριμένα, μέσω ιδιωτών και κυρίως ομογενών,  οι οποίοι προτιμούν το δαμάσκηνο Σκοπέλου για την καθημερινή τους διατροφή. «Δεν κάνω εξαγωγές σε καταστήματα, εξηγεί ο ίδιος, αλλά στέλνω σε ιδιώτες τις ποσότητες δαμάσκηνου που μου ζητούν. Οι ποσότητες που διαθέτω στο εξωτερικό δεν είναι μεγάλες μέχρι στιγμής, αλλά υπάρχει μεγάλη ζήτηση από διάφορες χώρες», αναφέρει ο κ. Γριπιώτης και προσθέτει: «στόχος μου είναι, να επεκταθώ και στον τομέα των εξαγωγών, κάνοντας γνωστό σε όλο τον κόσμο το μοναδικό δαμάσκηνο Σκοπέλου και το νησί μου κατ’ επέκταση».

Το σύνολο της φετινής παραγωγής του κ. Γριπιώτη, που αγγίζει τους 2 τόνους περίπου, έχει ήδη διατεθεί στην αγορά, ενός στόχος του είναι η διεύρυνση της μικρής οικογενειακής βιοτεχνικής μονάδας που έχει δημιουργήσει, προκειμένου να τεθεί σε νέες βάσεις η, ούτως ή άλλως, επιτυχημένη προσπάθειά του, μέσω Ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο έχει εγκριθεί.

Εχοντας ως αφετηρία και άξονα δράσης τη διατήρηση και ανάδειξη της πατροπαράδοτης τοπικής καλλιέργειας, ασχολείται τα δέκα τελευταία χρόνια με το συγκεκριμένο αντικείμενο, θέτοντας μάλιστα ως στόχο να κατακτήσει τη διεθνή αγορά, διευρύνοντας παράλληλα τη δράση του στον δευτερογενή τομέα, που είναι συνώνυμος με τη μεταποίηση του προϊόντος.

Τα δαμάσκηνα του κ. Γριπιώτη «ταξιδεύουν» από την Αθήνα μέχρι τη Χίο και τη Μυτιλήνη, αλλά και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, φθάνοντας στο τραπέζι χιλιάδων καταναλωτών πανελληνίως. Ο ίδιος ασχολείται με την καλλιέργεια του μαύρου δαμάσκηνου που διατίθεται αποξηραμένο στην αγορά, του ξινού που χρησιμοποιείται στην μαγειρική αλλά και για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών πολλών διαβητικών και του περίφημου αυγάτου, που γίνεται γλυκό του κουταλιού και προσφέρεται σε πολλά καφέ του νησιού, με γιαούρτι.

Ο κ. Γριπιώτης συνεχίζει τη μακρά οικογενειακή παράδοση, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του σε εποχές κρίσης, στον πρωτογενή και το δευτερογενή τομέα. «Ασχολήθηκα με το δαμάσκηνο επειδή μου αρέσει το συγκεκριμένο προϊόν, αγαπώ την τοπική παράδοση και παράλληλα το να βρίσκομαι κοντά στη φύση. Αποφάσισα λοιπόν να φυτέψω αυτά τα δέντρα τα οποία μπόλιασα και καλλιεργώ  μόνος μου», αναφέρει ο ίδιος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Αυτή τη στιγμή έχει στη διάθεσή του 2.500 δέντρα, και παράλληλα προσφέρει απλόχερα τις γνώσεις και τη βοήθειά του, όταν και όποτε του ζητηθεί.

Στο μεταξύ, εμπλουτίζει διαρκώς τις γνώσεις του με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων και δη Πανεπιστημιακών, προγραμματίζοντας παράλληλα τη δημιουργία ενός επισκέψιμου χώρου, ενός κτήματος στο οποίο καλλιεργεί δαμάσκηνα, για εκπαιδευτικούς λόγους και συγκεκριμένα για φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ακόμη και τη μακρινή Αμερική. Επίκεντρο όλων των προσπαθειών που αναπτύσσει ο κ. Γριπιώτης είναι η ανάδειξη της παραδοσιακής φυσιογνωμίας και των προϊόντων της Σκοπέλου, τα οποία έχουν ταυτιστεί με την τοπική κοινωνία και την ιστορική διαδρομή πολλών αιώνων, με απώτερο στόχο να προσφέρει θέσεις εργασίας και προοπτικές στο μέλλον.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

 

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
6
=