Προσπάθειες για την προώθηση του δαμάσκηνου Σκοπέλου

Τελευταία ενημέρωση: 2013-10-06, 09:33:46
Προσπάθειες για την προώθηση του δαμάσκηνου Σκοπέλου

Ανάπτυξη πρωτογενούς παραγωγής  

Με μια σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων MED, της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG, στα οποία εντάσσεται το πρόγραμμα AGRISLES σχετικά με την επεξεργασία και ανάπτυξη μιας διεθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα στα μεσογειακά νησιά, συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, για την προώθηση καλλιεργειών, όπως το δαμάσκηνο Σκοπέλου. Η συγκεκριμένη προσπάθεια έχει ως απώτερο στόχο την εξαγωγή του προϊόντος στο εξωτερικό.

Η Κίνα είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή δαμάσκηνων. Ακολουθούν η Ρουμανία, οι Η.Π.Α και η Σερβία. Στην Ελλάδα η οργανωμένη καλλιέργεια είναι περιορισμένη και γίνεται κυρίως στο βορειότερο τμήμα της χώρας, στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Το δαμάσκηνο είναι επίσης χαρακτηριστικό προϊόν της Σκοπέλου και  ταυτόχρονα σύμφυτο με την παραδοσιακή ταυτότητα του νησιού, διαχρονικά.

Το πρόγραμμα AGRISLES αφορά στη σύνθεση και ανάπτυξη μιας διακρατικής στρατηγικής για την καινοτομία στη γεωργία, ανάμεσα στα νησιά της Μεσογείου. Εταίροι του προγράμματος είναι οργανισμοί και φορείς των μεσογειακών χωρών, με συναφή -με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής- αντικείμενο, προερχόμενοι από όλες της νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου.

Από την υλοποίηση του προγράμματος εξήχθησαν πολύτιμα συμπεράσματα για το φημισμένο δαμάσκηνο Σκοπέλου και τις δυνατότητες ανάπτυξής του. Συγκεκριμένα, το προϊόν κρίθηκε ότι διαθέτει σημαντικές εξαγωγικές προοπτικές, αρκεί να ικανοποιηθούν δύο βασικές προϋποθέσεις: Να γίνει η πιστοποίησή του, ως προϊόντος «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» και να δημιουργηθεί  μονάδα τυποποίησής του στο νησί.

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
3
=