Μ. Τρίτη: Η αμαρτωλή γυναίκα και ο προδότης μαθητής

Τελευταία ενημέρωση: 2013-04-30, 12:50:54
Μ. Τρίτη: Η αμαρτωλή γυναίκα και ο προδότης μαθητής

Γράφει ο +Αρχιμ. Αθανάσιος Κολλάς δ.Χ.

Ιεροκήρυξ – Καθηγητής

Σύμφωνα με το συναξάρι της ημέρας, «οι θειότατοι Πατέρες της Εκκλησίας όρισαν να θυμόμαστε τη Μεγάλη Τρίτη την αμαρτωλή εκείνη γυναίκα, η οποία άλειψε τον Κύριο με μύρο, γιατί το γεγονός αυτό έγινε λίγο πριν από το σωτήριο πάθος Του». Όλοι οι πιστοί πηγαίνουν στους ιερούς Ναούς, για να ακούσουν το τροπάριο της μοναχής Κασσιανής. Δεν είναι η Κασσιανή η αμαρτωλή γυναίκα, είναι η ιερή υμνογράφος η οποία με έξοχη λυρική γλώσσα καταγράφει στο θαυμάσιο αυτό ποίημα τις σκέψεις και τα αισθήματα της αμαρτωλής εκείνης γυναίκας.

Οι ιεροί Eυαγγελιστές γράφουν, ότι κατά τη διάρκεια του βραδινού φαγητού στο σπίτι του Σίμωνα του λεπρού, στη Βηθανία, όπου ήταν καλεσμένος ο Χριστός με τους μαθητές Του, μια αμαρτωλή γυναίκα πλησίασε το Χριστό κρατώντας ένα αλαβάστρινο δοχείο με πολύ ακριβό μύρο, και το έχυσε, κλαίγοντας, στο κεφάλι Του. Οι μαθητές αγανάκτησαν γι’ αυτή τη σπατάλη. Ο Ιούδας, που διαχειριζόταν το κοινό ταμείο της ιεραποστολικής ομάδας, σκέφτηκε, με πονηρία και δόλο, τους φτωχούς και είπε, ότι θα ήταν καλύτερο να πουληθεί το πολύτιμο μύρο για τριακόσια δηνάρια – πόσο μεγάλο – και να δοθεί στους φτωχούς. Ο Χριστός δικαιολογεί την πράξη της αμαρτωλής, λέγοντας ότι, αυτό που έκανε, το έκανε από αγάπη με σκοπό να τον μυρώσει όπως τους νεκρούς πριν από το θάνατό Του, που κατάλαβε ότι πλησιάζει. Ο Ιούδας, στη συνέχεια, πήγε στους Αρχιερείς και συμφώνησε να Τον προδώσει και να Τον παραδώσει αφού τους δώσουν τριάντα αργύρια.

Η σκηνή αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι συγκλονιστική και διδακτική από πολλές πλευρές. Εκτός από τον ίδιο το Χριστό δύο άνθρωποι γνωρίζουν ότι θα πεθάνει. Ο ένας είναι ο έμπιστος μαθητής Του ο Ιούδας ο οποίος θα Τον πουλήσει και θα Τον προδώσει. Ο άλλος είναι η αμαρτωλή και περιφρονημένη γυναίκα, που η μετάνοια και η αγάπη της για το Χριστό την οδήγησε να καταλάβει την πορεία Του προς το Σταυρό και το θάνατο. Χύνει το πολύτιμο και πανάκριβο μύρο στο κεφάλι του Χριστού. Κάνει ότι γινόταν, κατά την ενθρόνιση ενός Ιουδαίου βασιλιά. Με την πράξη της ανακηρύσσει το Χριστό βασιλιά και ομολογεί ότι αυτός που σε λίγο θα πεθάνει, χωρίς τις καθιερωμένες νεκρικές περιποιήσεις, είναι ο δικός της βασιλιάς και ότι σαν βασιλιάς προχωρεί προς το Σταυρό Του, σαν να προχωρεί προς το θρόνο Του.

Οι ιεροί υμνογράφοι της Εκκλησίας, σαν άριστοι ζωγράφοι, με το χρωστήρα του λόγου τους φανερώνουν και καταγράφουν στους, άριστου ποιητικού κάλλους, ύμνους τους, την εκ διαμέτρου αντίθετη συμπεριφορά απέναντι στο Χριστό, στιγμή προς στιγμή, του προδότη έμπιστου μαθητή Ιούδα, που ήταν κοντά στο Χριστό, και της αμαρτωλής και περιφρονημένης γυναίκας, που με τη ζωή της ήταν μακριά από το Χριστό. Το ψυχογράφημα και των δύο είναι αποκαλυπτικό: Άθλιο του Ιούδα. Θαυμαστό της αμαρτωλής: « Ο Ιούδας ήταν μαθητής και γίνεται προδότης... Τη φιλία, την αγάπη και τη στοργή του Χριστού την έδιωξε και την έχασε αντί χρυσού που πήρε. Αν και ήταν κοντά στο Χριστό και ανάπνεε την ευωδία της Θείας Χάρης Του, διώχνει τη Χάρη και αναμειγνύεται με τη δυσωδία του βορβόρου της αμαρτίας. Εγκαταλείπει το Διδάσκαλο του και παίρνει για φίλο και οδηγό του το Διάβολο». «Η πόρνη, που ζούσε μακριά από το Χριστό, μετανιώνει. Έρχεται στο Χριστό, συγχωρείται και απελευθερώνεται από τη δυσωδία των αμαρτιών της».

Ένας ύμνος είναι ιδιαίτερα παραστατικός: «Όταν, λέγει, η αμαρτωλή γυναίκα πρόσφερε μετανοούσε το μύρο στο Χριστό με πολλή αγάπη, τότε ο Ιούδας ο μαθητής έκανε συμφωνία με τους παράνομους άρχοντες των Ιουδαίων για να παραδώσει το Χριστό. Η αμαρτωλή χαιρόταν καθώς έχυνε το πολύτιμο μύρο στο κεφάλι του Χριστού και ο Ιούδας έτρεχε να πουλήσει το Χριστό που είναι ατίμητη η αξία του. Εκείνη αναγνώριζε στο πρόσωπο του Χριστού το Θεό και εκείνος αποχωριζόταν από το Θεό. Εκείνη απελευθερωνόταν από τα δεσμά της αμαρτίας και ο Ιούδας γινόταν δούλος του εχθρού (Διαβόλου). Ο Ιούδας, ενώ έβλεπε την πόρνη να φιλεί τα πόδια του Χριστού, την ίδια στιγμή σκεφτόταν με δόλο το φιλί της προδοσίας, που θα έδινε στο Χριστό. Πόση αθλιότητα είχε ο Ιούδας! Θεέ μου, απάλλαξε τις ψυχές μας από αυτή την αθλιότητα».

Μένει έκπληκτος ο καθένας μπροστά στη συμπεριφορά του Ιούδα και της αμαρτωλής γυναίκας και αναλογίζεται τι μπορεί να κρύβει η καρδιά ενός ανθρώπου, πόσο ευμετάβολη είναι, πόση προσοχή χρειάζεται για να είναι και να μένει καθαρή και σταθερή! Είμαστε βαπτισμένοι Χριστιανοί, «ντυμένοι» με το Χριστό, είμαστε μέλη της Εκκλησίας Του, πηγαίνουμε τακτικά στη λατρεία της Εκκλησίας. Θεωρητικά, είμαστε κοντά στο Χριστό. Άλλοι είναι αμαρτωλοί, δεν έχουν σχέση με την Εκκλησία και θεωρητικά είναι μακριά από το Χριστό. Όμως, το δίδαγμα, από τη συμπεριφορά του Ιούδα και της αμαρτωλής γυναίκας, είναι ότι κανείς δεν είναι ποτέ σίγουρος. Ότι κανένας τίτλος, κανένα εξωτερικό στοιχείο, καμία ιδιότητα δεν βεβαιώνει ότι είμαστε κοντά στο Χριστό, ή ότι είμαστε μακριά. Ο έμπιστος μαθητής αρνήθηκε το Χριστό. Η αμαρτωλή βρήκε το Χριστό. Η κακία μας διώχνει από το Χριστό και χάνουμε τη σωτηρία που μας προσφέρει. Η μετάνοια και η αγάπη μας ενώνουν με το Χριστό και μας σώζει, όσο αμαρτωλοί κι αν είμαστε.

Ας είμαστε άγρυπνοι, κάθε στιγμή. Να μη γίνουμε προδότες του Χριστού με τη ζωή μας. Ο Χριστός είναι ο Σωτήρας μας, ο μοναδικός Λυτρωτής μας. Αυτός μόνο μας αγαπάει αληθινά και θυσιάστηκε για μας. Αυτός είναι η ζωή μας, η ελπίδα μας, η αληθινή χαρά και το αίσιο αιώνιο μέλλον μας.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Μ.ΤΡΙΤΗ
Διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα του Ορθόδοξου Πάσχα, αλλά εδώ στη μακρινή Βοστώνη, δεν υπάρχει καμμία θρησκευτική αίσθηση.Δεν υπήρχε ούτε και κατά τον εορτασμό του Καθολικού.Όλα είναι ισοπεδωμένα στον βωμό του χρήματος.Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Δεν υπάρχει Κυριακή αργία.Μέσα σ αυτόν τον κύκλο ζωής, σκέπτομαι ότι είμαστε τυχεροί που γαλουχηθήκαμε με τα όποια θρησκευτικά μας "πιστεύω", και την γαλήνη ψυχής που μας προσφέρουν.Σκέπτομαι επίσης, ότι, αν και μου έχουν λείψει πολλά από την όμορφη χώρα μας, αυτές τις άγιες ημέρες ένα πράγμα έχω λαχταρήσει να ακούσω: Τον ήχο της καμπάνας!!! ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ...
Ντ.Κολοβού - 2013-04-30 17:33:09
Αποστολή σχολίου
9
+
6
=