Μολυσμένα τα πηγαία νερά!!!

Τελευταία ενημέρωση: 2012-12-15, 16:55:56
   Μολυσμένα τα πηγαία νερά!!!

Αίσθηση προκάλεσαν στη χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η ΔΕΥΑΜΒ στο Δημαρχείο του Βόλου  με θέμα το υδροδοτικό πρόβλημα στον ενιαίο Δήμο Βόλου τα στοιχεία που έδωσε η Γενική Διευθύντρια της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Τασία Κολιού.

Μιλώντας για την ποιότητα του πόσιμου νερού στις περιοχές που εντάχθηκαν στη ΔΕΥΑΜΒ με τον Καλλικράτη, η επικεφαλής στην υπηρεσιακή ιεραρχία στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης παρέθεσε στοιχεία από εκατοντάδες χημικές αναλύσεις που έκαναν τα εργαστήρια της Επιχείρησης και από τα οποία αποκαλύφθηκε ότι ένα πολύ μεγάλο δείγμα νερών, ακόμη και από περιοχές που υδροδοτούνται με αμιγώς πηγαίο νερό, όπως η Μακρινίτσα και η Πορταριά, εμπεριέχουν μικροβιακό φορτίο όταν δεν χλωριώνονται. Το ίδιο ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα των μετρήσεων από τα δείγματα που ελήφθησαν και από την ευρύτερη περιοχή της πρώην Δημοτικής Ενότητας Αρτέμιδας με αποκορύφωμα τα Άνω Λεχώνια, όπου τα δείγματα με μικροβιακό φορτίο ήταν 100%, όταν το νερό δεν χλωριώνεται. Στον αντίποδα των παραπάνω, περιοχές όπως η Αγριά και η Νέα Αγχίαλος που δεν έχουν τα ποιοτικά στοιχεία του νερού της Μακρινίτσας και της Πορταριάς (σκληρότητα, χλωριούχα κ.α.) στις οποίες ωστόσο γίνεται συστηματική χλωρίωση, τα δείγματα που ελέγχθηκαν δείχνουν ότι στο σύνολό τους, σε ποσοστό 100%, βρέθηκαν χωρίς μικροβιακό φορτίο. 

Τα αποτελέσματα

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της ημερίδας η Γενική Διευθύντρια της ΔΕΥΑΜΒ στα εκατοντάδες δείγματα που ελήφθησαν έγιναν χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις.  Όπως τόνισε η κ. Κολιού, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι για όλες τις χημικές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων των Νa, K. B, Cd, Pb, As, Hg, Se, Sb, Cr, Al, Ni, Mn, κυανιούχα παρασιτοκτόνα και για το σύνολο των παρασιτοκτόνων, όπως επίσης και για PAH βενζο-α-πυρενικό, ολικά τραλογονομεθάνια, τριχλωρο-αιθυλένιο, τετραχλωρο-αιθυλένιο, βενζόλιο, διχλωροαιθάνιο, βρωμικά, με αποτελέσματα εντός των ορίων των παραμετρικών τιμών της ΚΥΑ και σε πολλές περιπτώσεις, όπως είπε η κ. Κολιού, βρέθηκαν να είναι μικρότερα του ορίου ανίχνευσης. 

 Ενότητα 

 Πορταριάς 

 Ειδικότερα στην πρώην Δημοτική Ενότητα Πορταριάς από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο ελήφθησαν 63 δείγματα, ενώ έγιναν 1.110 αναλύσεις. 
Από τις αναλύσεις που έγιναν σε μη χλωριούχα δείγματα βρέθηκαν με μικροβιακό φορτίο στην Πορταριά το 53%, στο Κατηχώρι το 83%, στις Σταγιάτες το 71% και στην Άλλη Μεριά το 25%.

Ενότητα 

 Ιωλκού

Στην περιοχή του πρώην Δήμου Ιωλκού, που είναι δίκτυο με συστηματική χλωρίωση, ελήφθησαν 35 δείγματα και έγιναν 715 αναλύσεις, από τις οποίες οι 583 ήταν για χημικές παραμέτρους και 132 για μικροβιολογικές. Όλα τα δείγματα, σε ποσοστό 100%, βρέθηκαν χωρίς μικροβιολογικό φορτίο. 

Στη Μακρινίτσα 

Στην πρώην Κοινότητα Μακρινίτσας στο ίδιο χρονικό διάστημα ελήφθησαν 57 δείγματα και έγιναν αναλύσεις για 845 χημικές παραμέτρους. Από τα δείγματα που ελήφθησαν το 61,11% βρέθηκε με μικροβιακό φορτίο. 

Στην Αγριά 

Στην πρώην Δημοτική Ενότητα Αγριάς (Αγριά, Χάνια, Δράκεια) στη μεν Αγριά όπου γίνεται συστηματική χλωρίωση τα δείγματα χωρίς μικροβιακό φορτίο ήταν 100%. Αντίθετα στα Χάνια και στη Δράκεια όπου δεν γίνεται συστηματική χλωρίωση τα δείγματα με μικροβιακό φορτίο ήταν 25% και 75% αντίστοιχα. 

Στην Αρτέμιδα 

Ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν για τις περιοχές της πρώην Δημοτικής Ενότητας Αρτέμιδας (Άνω και Κάτω Λεχώνια,  Πλατανίδια, Μαλάκι, Άγιος Βλάσιος και Άγιος Λαυρέντιος). Ειδικότερα σε όλη την περιοχή ελήφθησαν 76 δείγματα και εξετάστηκαν 1.159 χημικές παράμετροι. 
Ειδικότερα σε μη χλωριωμένα δείγματα βρέθηκαν με μικροβιακό φορτίο τα παρακάτω: Στα Κάτω Λεχώνια το 66,67%, στα Ανω Λεχώνια το 100%, στα Πλατανίδια το 62,50%, στο Μαλάκι το 20,3%, στον Άγιο Βλάσιο το 80% και στον Άγιο Λαυρέντιο το 81,25%.

Στη Νέα Αγχίαλο 


 Στη Νέα Αγχίαλο ελήφθησαν 46 δείγματα . Το δίκτυο της περιοχής χλωριώνεται συστηματικά . Για το λόγο αυτό το 100% των δειγμάτων βρέθηκε χωρίς μικροβιακό φορτίο. Τα δείγματα στην πρώην Δημοτική Ενότητα Αγχιάλου ελήφθησαν από τη Μεγάλη Βελανίδια, Μάραθος, Κριθαριά, Μαμιδάκη, Άγιος Γεώργιος Κυνηγών και Μικροθήβες. 

Η αντίθετη 
άποψη 

Στον αντίποδα των παραπάνω μετρήσεων της κ. Κολιού κατέθεσε τις ενστάσεις του ο Ανδρέας Γκρόμαν, που είναι επίτιμος καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Βερολίνου, ο οποίος είναι και κάτοικος του Πηλίου, γι΄ αυτό και τον επικαλούνται στα επιχειρήματά τους και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων του Πηλίου. Η εισήγηση του κ. Γκρόμαν που διαβάστηκε από το προεδρείο, καθώς ο ίδιος δεν ήταν παρών, είχε τίτλο «Υγιεινό νερό. Με ή χωρίς χλώριο;». 
Πάρα πολλοί, σημείωνε ο κ. Γκρόμαν, δεν μπορούν να φανταστούν ότι είναι δυνατή η διανομή υγιεινού νερού μέσω του δικτύου της ύδρευσης χωρίς χλώριο, για να εξουδετερωθούν όλοι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που τυχόν έχουν μολύνει το νερό.
Πράγματι το χλώριο έχει σώσει χιλιάδες ζωές ανθρώπων!!! Άλλοι, ωστόσο φοβούνται τα παραπροϊόντα που σχηματίζει το χλώριο με οργανικές ουσίες του νερού. Μερικές από αυτές μάλιστα, όπως είπε, είναι καρκινογόνες, καθώς, όπως σημείωνε στο σημείωμά του, δεν αποκλείονται να σχηματιστούν από το χλώριο οργανοχλωριούχες ουσίες στο νερό. Αυτός είναι ο λόγος, όπως πρόσθεσε, για την αναβάθμιση της προστασίας και επεξεργασίας των υδάτων και τη μείωση της δοσολογίας του χλωρίου από 2 με 3 χιλιοστά γραμμάρια ανά λίτρο (mg/L) σε 0,1 έως 0,3 mg/L.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ 


Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
4
=