Αναπτυξιακοί στόχοι της 1000ετίας

Τελευταία ενημέρωση: 2012-03-26, 18:44:04
Αναπτυξιακοί στόχοι της 1000ετίας

Στο επίκεντρο της 2ης Μεγάλης Ομάδας Οδηγών του Τοπικού Τμήματος Βόλου η βελτίωση της μητρικής υγείας και η μείωση της παιδικής θνησιμότητας.

Για τους οκτώ αναπτυξιακούς στόχους της 1000ετίας ασχολείται η 2η Ομάδα Μεγάλων Οδηγών του Τοπικού Τμήματος Βόλου και ένας από τους βασικούς στόχους είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Ειδικότερα η τοπική ομάδα ασχολείται με την βελτίωση της μητρικής υγείας και την μείωση της παιδικής θνησιμότητας θέματα για τα οποία τα στοιχεία που παραθέτουν, από έντυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του «ΠΟΥ», πραγματικά προκαλούν έκπληξη.

Σε ότι αφορά την μητρική υγεία, την υγεία δηλαδή των γυναικών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης , τον τοκετό και την περίοδο μετά τον τοκετό, που είναι και ο 5ος αναπτυξιακός στόχος, τα κυριότερα άμεσα αίτια περιλαμβάνουν αιμορραγία, λοίμωξη, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τέλος μη ασφαλών αμβλώσεων.

Συνολικά 358.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του τοκετού και οι περισσότερες από αυτές πεθαίνουν επειδή δεν είχαν πρόσβαση σε εξειδικευμένα ιατρεία και ειδική φροντίδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Η Παγκόσμια κίνηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την υγεία της γυναίκας και των παιδιών έχει ως στόχο να αποτρέψει 33 εκατομμύρια ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες μεταξύ 2011 και 2015 και να σώσει έτσι τις ζωές των γυναικών που διατρέχουν κίνδυνο να πεθάνουν από επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, συμπεριλαμβανομένων και των μη ασφαλών αμβλώσεων.

Παράλληλα ο 4ος Αναπτυξιακός στόχος της 1000ετίας αναφέρετε στην προσπάθεια για την μείωση της παιδικής θνησιμότητας. Οι κύριες αιτίες θανάτου για παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι περιγεννητικές αιτίες (36%), πνευμονία (19%), διάρροια (17%), ελονοσία (8%), ιλαρά (4%) και AIDS (3%) ενώ ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν από διαρροϊκές ασθένειες εκτιμάται σε περίπου 2 εκατομμύρια το χρόνο ή γύρω στο 17% όλων των θανάτων κάτω των 5 ετών

Τονίζεται πως συνολικά σε 11 χώρες, Αφγανιστάν, Αγκόλα, Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ισημερινή Γουϊνέα, Γουϊνέα Μπισάο, Λιβερία, Μαλί, Νίγηρας και Σιέρα Λεόνε εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές επλήγησαν από κάποια μεγάλης κλίμακας ένοπλη σύρραξη από το 1989, το 20% ή και περισσότερο των παιδιών πεθαίνουν πριν τα πέντε τους χρόνια. 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
9
=