Αναδρομή στις φονικές πλυμμήρες του Βόλου

Τελευταία ενημέρωση: 2009-12-13, 00:00:00
Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 1955 - Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2006 - Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009. Ημερομηνίες που έχουν μείνει ανεξίτηλες πλέον στη μνήμη των Βολιωτών, εφιάλτες που θα έρχονται κάθε τόσο μπροστά στα μάτια μας. Τρεις φορές, τρεις καταστροφικές πλημμύρες. Τρεις φορές η Μαγνησία έζησε την κόλαση του Δάντη από το μένος της κακοκαιρίας και των σφοδρών βροχοπτώσεων.
 
Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 1955. Απολογισμός 27 νεκροί και 23 τραυματίες. Ο Βόλος μεταβλήθηκε σε υγρό τάφο. Υλικές ζημιές ανυπολόγιστες, δεκάδες οικίες εξαφανίστηκαν και εκατοντάδες άλλες πλημμύρισαν. Η Μαγνησία ζούσε σκηνές και στιγμές αλλοφροσύνης.
 
Τότε συνολικά 18 δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, διεκόπη για δύο ώρες η κυκλοφορία στην πόλη, 70 παραπήγματα και σκηνές ανθρώπων που ζούσαν εκεί μέσα μετά την πληγή του μεγάλου σεισμού του ’55 λίγους μόλις μήνες πριν.
 
Τα πτώματα, βρέφη στην πλειοψηφία τους, επέπλεαν στη θάλασσα και ξεβράζονταν το ένα μετά το άλλο. Τότε ήταν που ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Βόλου Τσιγαρίδας, δεμένος από ένα δέντρο με σκοινί στον Άναυρο έπιασε περισσότερους από 20 ανθρώπους που θα τους παράσερνε η ορμή των χειμάρρων.
 
Η τραγωδία ήταν απροσδόκητης και ασύλληπτης έκτασης. Ο Βόλος χάθηκε κάτω από τα νερά των έντονων βροχοπτώσεων από τη νύχτα της Τετάρτης μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης, όπου και η βροχή μετατράπηκε σε σφοδρή καταιγίδα.
 
Οικοδομές και σπίτια κατέρρευσαν εν ριπή οφθαλμού, δέκα στον αριθμό, ξεριζώθηκαν δέντρα, αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από νερά και λάσπες και πτώματα μικρών παιδιών ανασύρονταν γεμάτα λάσπες και γυμνά από το μένος του καιρού.
 
Το φρικιαστικό θέμα ήταν άνευ προηγουμένου.
Ο κρότος των καταρρεύσεων μαζί με τον βρυχηθμό των κυλιόμενων υδάτων και τις κραυγές των γυναικόπαιδων που ζητούσαν βοήθεια συνέθεταν μια εικόνα δαντικής κολάσεως. Οι υλικές ζημιές ήταν βαρύτατες. Ο Βόλος είχε δεχθεί το τελειωτικό χτύπημα.
 
«Το παιδί ήταν αγνώριστο. Φορούσε τη νυχτικιά του. Το κακό το βρήκε όπως φαίνεται στο κρεβατάκι του. Είχε σπασμένο το δεξιό χεράκι του από τον ώμο σχεδόν και τα ματάκια του και το στόμα του ήσαν φραγμένα με λάσπη», γράφει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 1955.
 
51 χρόνια μετά
Ενας δεύτερος υδάτινος εφιάλτης έπληξε την Μαγνησία μετά από 51 ακριβώς χρόνια. Ήταν Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2006 όταν ξεκίνησε να βρέχει.
 
Η Μαγνησία κηρύσσεται ακόμα μια φορά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λίμνη ξανά η Νεάπολη, μεγάλες καταστροφές σε Βόλο, Αγριά και Χόρτο.
 
Καταστροφή. Αυτή την λέξη χρησιμοποίησαν οι συντάκτες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατούσε στο Νομό. Η μεγαλύτερη σε διάρκεια και ένταση νεροποντή των τελευταίων δώδεκα ετών που ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί της Δευτέρας και συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση ως τις 6.00 το απόγευμα έπληξε τότε το Βόλο.
 
Δρόμοι αποκομμένοι, πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, αυτοκίνητα εγκαταλελειμμένα καταμεσής του δρόμου, επιχειρήσεις μεταφοράς νεφροπαθών, υπερχείλιση χειμάρρων ήταν μερικές μόνο από τις σκηνές που συνέθεσαν τότε το σκηνικό θρίλερ της καταστροφής.
 
Ο Βόλος παρέμεινε αποκλεισμένος οδικά και σιδηροδρομικά, με δυσκολία πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια από το Υπεραστικό και Αστικό ΚΤΕΛ, ενώ τα 100 περίπου ταξί που περιδιάβαιναν τους δρόμους της Νέας Ιωνίας και του Βόλου δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις εκατοντάδες κλήσεων.
 
Από την υπερχείλιση του Κραυσίδωνα πλημμύρισε υποσταθμός της ΔΕΗ, η μεταλλική γέφυρα του Ξηριά από την οποία γίνεται η διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου – Λάρισας κατέρρευσε το απόγευμα στις 4.00, καθώς υποχώρησε ένα από τα δύο μεσόβαθρα. Διεκόπη η σιδηροδρομική σύνδεση με την υπόλοιπη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 
Κατολισθήσεις, ισόγεια και υπόγεια καλυμμένα με νερό, δρόμοι σπασμένοι, άνθρωποι σκαρφαλωμένοι στις ταράτσες και άλλοι εγκατέλειπαν τις γειτονιές τους. Το νερό που έπεσε μέσα σε μερικές ώρες μόνο στο Π.Σ. ήταν ίσο με αυτό τριών μηνών.
 
Επιχειρήσεις εκτυπώσεων στο Πεδίον Άρεως καταστράφηκαν ολοσχερώς, το νερό ξεπερνούσε το 1,5 μέτρο με τους ιδιοκτήτες τους να είναι εγκλωβισμένοι μέσα στα καταστήματά τους. Μάντρα οικοδομικών υλικών δίπλα στον Ξηριά σκεπάστηκε από τα νερά, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να τρέξουν στην ταράτσα για να σωθούν και τους έβγαλαν άνθρωποι της ΕΜΑΚ.
 
Νερά μπήκαν τότε και σε κλινικές του παλιού νοσοκομείου Βόλου. Νοσηλευόμενοι ασθενείς μετακινήθηκαν, ενώ τα προβλήματα ήταν στην Ορθοπαιδική, τη Χειρουργική και τη ΜΕΘ. Κλειστά παρέμειναν όλα τα σχολεία στη Μαγνησία την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2006.
 
Η Π.Υ. δέχθηκε περισσότερες από 300 κλήσεις, ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε από τη Νεάπολη ένα νεφροπαθή και μια γυναίκα που τραυματίστηκε σε τζαμαρία.
 
Το 2006 όμως η μπόρα δεν έφερε μόνο την καταστροφή στην πόλη. Έφερε και την προεκλογική καταιγίδα για ευθύνες και παραλείψεις την επόμενη ημέρα της καταστροφής.
 
Θεατές στο ίδιο σκηνικό
Μόλις τρία χρόνια μετά η Μαγνησία μετρά για ακόμα μια φορά τις πληγές της. Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009. Η βροχή που έχει ξεκινήσει από το βράδυ της Τετάρτης δεν προμηνύει τίποτα από όλα όσα θα αντικρίζαμε την επόμενη μέρα.
 
Η Μαγνησία υπέφερε για ακόμη μια φορά. Αν και χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια, τα αντιπλημμυρικά στο πολεοδομικό συγκρότημα λειτούργησαν χωρίς να έχουμε σημαντικές ζημιές σε «ευπαθείς» περιοχές.
 
Το σκηνικό όμως στην περιφέρεια δεν έχει αλλάξει και πολύ από τις στιγμές του ’55. Ανυπολόγιστες καταστροφές και τρεις άνθρωποι νεκροί.
 
Έσπασαν δρόμοι, σταμάτησαν σχολεία, υπερχείλισαν ρέματα, θάφτηκαν σπίτια και αμάξια και πάνω απ’ όλα τρεις άνθρωποι χάθηκαν στον υγρό τάφο. Δήμοι κηρύχτηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, περιουσίες καταστράφηκαν.
 
Τρεις μέρες μετά μπορεί τα περισσότερα προβλήματα να οδεύουν σε λύση, όμως οι πληγές παραμένουν ανοιχτές… τρεις μέρες μετά και, ενώ ακόμα συνεχίζεται εξασθενημένη η βροχή κατά διαστήματα, οι Βολιώτες ζουν με το φόβο της επόμενης ημέρας…
Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
5
=