Αποτύπωσαν την ιδανική όψη του Βόλου ~ Σημαντική διάκριση φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τελευταία ενημέρωση: 2014-11-30, 16:17:18
Αποτύπωσαν την ιδανική όψη του Βόλου ~ Σημαντική διάκριση φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Φουτουριστική αποτύπωση του Βόλου στη βραβευμένη εργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών 

Πανελλήνια διάκριση απέσπασε η εργασία δύο χαρισματικών φοιτητών του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα το Βόλο. Ο μεταπτυχιακός φοιτητής Αρχιτεκτονικής Στέφανος Ζήρας και η Αναΐτ Καραογλανιάν αποτύπωσαν μια φουτουριστική άποψη του Βόλου, με ιδανικές προδιαγραφές και ανάσες πρασίνου, που κέρδισαν τις εντυπώσεις.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο Πανεπιστημιακής εργασίας, συμμετείχε στον πανελλήνιο διαγωνισμό που προκήρυξε πρόσφατα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και διακρίθηκε εν μέσω πολλών συμμετοχών, εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε διεθνές συνέδριο Αρχιτεκτονικής, που πραγματοποιήθηκε στο Ντουρμπάν της Αφρικής. 

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ 

Το Ελληνικό περίπτερο διαμορφώθηκε, σημειωτέον, με τα έργα των δύο χαρισματικών φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έδωσαν στο Βόλο τη δυνατότητα να ταξιδέψει μέχρι τη μακρινή Αφρική.

«Το παγκόσμιο συνέδριο στην Αφρική είχε θέμα σχετικό με ουτοπίες και εναλλακτικούς τρόπους συμβίωσης κι επειδή το πρότζεκτ που είχαμε κάνει λίγο πριν είχε σχέση με αυτό, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το ΤΕΕ για σχετικές εργασίες, που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στο συνέδριο» όπως αναφέρει ο Στέφανος Ζήρας.

Η φιλοσοφία της πρωτότυπης αυτής εργασίας βασίστηκε στη δημιουργία ενός «καινούργιου τρόπου να ελέγχουμε την πόλη, μέσα από τη δόμηση, δηλαδή με μεγάλα κτίρια που οριοθετούν την πόλη, ώστε να σταματήσει να εξαπλώνεται και να διατηρηθεί το φυσικό τοπίο. Κατά συνέπεια, το κόνσεπτ ήταν να διαμορφώσουμε έναν τρόπο, ώστε να βάλουμε ένα όριο στην πόλη αλλά ταυτόχρονα να μπορούμε να φιλοξενούμε κι άλλους ανθρώπους, χωρίς να καταστρέφεται το φυσικό τοπίο» εξηγεί ο ίδιος.

Οι δύο φοιτητές δημιούργησαν μια φουτουριστική, ιδανική και ταυτόχρονα φιλόξενη εικόνα του Βόλου, ανακαλώντας σημαντικές αξίες που ήταν σημαντικές για το Βόλο, όπως η ναυτιλία και το εμπόριο, τις οποίες επανατοποθέτησαν στο κέντρο της ζωής της πόλης. Η βραβευμένη εργασία είναι ταυτόχρονα και μια πρόταση, πως θα μπορούσε να γίνει καλύτερη η πόλη, πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί για να ξαναβρεί τον εαυτό της ή να αποκτήσει καινούργια ταυτότητα.

Η εργασία απαρτίζεται από επτά διαδοχικά σχέδια, κάθε ένα από τα οποία αποτυπώνει κι ένα μέρος του ορίου που χρησιμοποιείται, για να γίνει φιλόξενο το τοπίο. Στην πρόταση των δύο φοιτητών, εξάλλου, η έννοια της παραγωγής είναι ιδανική, καθώς «οι άνθρωποι παράγουν, εργάζονται και συνυπάρχουν σ’ ένα τοπίο που είναι φιλόξενο» υπογραμμίζει ο 27χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής.

Τα σχέδια του βραβευμένου πρότζεκτ παρουσιάζουν διαφορετικές όψεις του Βόλου, με μεγάλα, φωτεινά κτίρια και πράσινο που αποτυπώνεται σε πόκετς, θήκες ανάσας, δηλαδή, μέσα στην πόλη. Η συνολική φιλοσοφία του βραβευμένου πρότζεκτ συνοψίζεται στη φράση «πρόκειται για μια ουτοπική αναπαράσταση του Βόλου, μια ιδέα περισσότερο, για το πώς θα μπορούσε να γίνει καλύτερη η πόλη στο μέλλον».

 

Ταλαντούχοι φοιτητές 

Ο Στέφανος Ζήρας, αριστούχος απόφοιτος του Πανεπιστημίου UEL του Λονδίνου, είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο επέλεξε διότι «οι καθηγητές είναι νέοι άνθρωποι, με όρεξη και διάθεση να ανοίξουν τους ορίζοντες στην Αρχιτεκτονική», όπως αναφέρει ο ίδιος. Εχει εργαστεί ως Αρχιτέκτονας κυρίως στο εξωτερικό, το Λονδίνο, την Κωνσταντινούπολη, το Μπουένος Αϊρες και την Αθήνα, ενώ απέσπασε διεθνή διάκριση σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με μεγάλη εταιρία. Στις αρχές της καινούργιας χρονιάς ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του και θα ασχοληθεί με το αντικείμενο των σπουδών του. Παράλληλα μετέχει στη δημιουργική ομάδα της καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής Μαρίας Παπαδημητρίου, η οποία συμμετέχει στη Μπιεννάλε της Βενετίας, εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Η 27χρονη Αναΐτ Καραογλανιάν, αντίστοιχα, είναι απόφοιτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στόχος της είναι να εργαστεί πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο «αλλά με πιο ευνοϊκούς όρους απ’ ότι τώρα» όπως επισημαίνει η ίδια.

 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
1
=