Αναπτυξιακό «μπουμ» βιομάζας σε Μαγνησία και Θεσσαλία

Τελευταία ενημέρωση: 2014-11-16, 13:59:05
Αναπτυξιακό «μπουμ» βιομάζας σε Μαγνησία και Θεσσαλία

Και ενώ οι μελέτες δείχνουν ότι η βιομάζα είναι το καύσιμο του μέλλοντος, οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν 

Μέσω της βιομάζας θα μπορούσε να καλυφθεί το 20% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών, τουλάχιστον μέχρι το 2030, όπως προκύπτει από τη νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού ΑΠΕ (IRENA). Η έκθεση, υπό τον τίτλο «ReMap 2030», κάνει σενάρια για ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για τη βιομάζα, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να καλύψει μέχρι και το 60% της μελλοντικής ζήτησης ενέργειας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Και ενώ οι επιστήμονες και οι μελέτες υποστηρίζουν τα παραπάνω, στη Μαγνησία εκφράζονται έντονες αντιδράσεις με αφορμή τις επενδύσεις βιομάζας και τα αιτήματα που κατατέθηκαν πρόσφατα στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου και ήταν αρκετά για να ανοίξει μία ολόκληρη συζήτηση για το όλο θέμα.

Τοπικές κοινωνίες, φορείς, περιβαλλοντικοί σύλλογοι που πιστεύουν ότι σε κάθε χωριό είναι έτοιμο να… φυτρώσει και ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από βιομάζα και δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν!

Υπάρχουν βέβαια και οι πιο ψύχραιμες φωνές που προτείνουν να προηγηθεί μία δημόσια συζήτηση, αν χρειαστεί να γίνει ακόμη και επιστημονική ημερίδα για το θέμα ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιοι και οι πολίτες και μετά από αυτό ας αποφασίσει η κάθε τοπική κοινωνία αν θέλει τέτοια εργοστάσια, πόσα και σε ποιες περιοχές.

Οι επενδυτές πάντως που βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο «πόλεμο» με τους κατοίκους των περιοχών όπου θέλουν να επενδύσουν - δεσμεύονται να φτιάξουν περιβαλλοντικά καθαρές μονάδες και δηλώνουν έτοιμες να…βρουν βιομάζα χρησιμοποιώντας κατσίγαρους ή λιόκλαδα, για να πάρουν τις πολυπόθητες άδειες. 

 

Βιομάζα στη Θεσσαλία

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η γεωργική γη είναι 4.723.242 στρέμματα. Από αυτά 3.741.565 στρέμματα είναι καλλιεργημένα με φυτά μεγάλης καλλιέργειας (και λοιπές καλλιέργειες), ενώ 601.531 στρέμματα έχουν δενδρώδεις καλλιέργειες και τα αμπέλια αντιστοιχούν σε 59.557 στρέμματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το δυναμικό βιομάζας της περιφέρειας Θεσσαλίας προκύπτει από υπολείμματα καλλιεργειών (τέτοια υπολείμματα είναι το άχυρο των χειμερινών σιτηρών και του καλαμποκιού που σήμερα κατά κανόνα είτε χρησιμοποιούνται στις ζωικές εκτροφές είτε καίγονται, τα στελέχη του βαμβακιού (σήμερα τεμαχίζονται και ενσωματώνονται στο έδαφος), τα κλαδιά του κλαδέματος (σήμερα καίγονται), απόβλητα ζώων, υπολείμματα υλοτομίας και υπολείμματα βιομηχανίας. Επίσης στη Θεσσαλία βρίσκονται σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με χρήση βιομάζας, που αντιστοιχούν μόνο στο 5% της εγκατεστημένης ισχύος σε εθνικό επίπεδο (44 MW). Την ίδια στιγμή σύμφωνα με μελέτη του ΚΑΠΕ η περιοχή διαθέτει ισχυρό δυναμικό βιομάζας προς εκμετάλλευση. Για παράδειγμα στο νομό Καρδίτσας εκτιμάται ότι υπάρχουν 250.000 τόνοι βιομάζας προς χρήση, που αντιστοιχούν σε 100.000 toe (τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου).      

Πάντως τελευταία έκθεση που έγινε από διεθνή οργανισμό διαπιστώνει ότι περίπου το 40% της συνολικής παγκόσμιας προσφοράς βιομάζας θα προέλθει κυρίως από γεωργικά υπολείμματα, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 30% θα προέλθει από βιώσιμα δασοκομικά προϊόντα. Ειδικοί σε θέματα βιομάζας, υποστηρίζουν ότι η εν λόγω μορφή ΑΠΕ θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, αφού αποτελεί σταθερή/μη διακοπτόμενη μορφή ενέργειας, έναντι των άλλων ΑΠΕ. 

 

Αναπτυξιακό μπουμ τα δύο τελευταία χρόνια 

Τα δύο τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν υποβληθεί αρκετές αιτήσεις από ιδιώτες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη βιομάζα και να δημιουργήσουν μονάδες παραγωγής. Ήδη στην Καρδίτσα έχουν γίνει 5 επενδύσεις στις Σοφάδες και στον Παλαμά μετά από σχετικές εγκρίσεις που δόθηκαν για τους περιβαλλοντικούς όρους ενώ αντίστοιχα στα Τρίκαλα έχουν υποβληθεί 4 επενδυτικά σχέδια. Στην Καλαμπάκα, τη Φαρκαδόνα και την πόλη των Τρικάλων. Οι δύο επενδύσεις αφορούν σε βιομάζα και οι δύο σε βιοαέριο.

Στην περιοχή των Φαρσάλων αντίστοιχα δημιουργείται μία μεγάλη μονάδα, με κόστος επένδυσης 15 εκ. ευρώ και έπεται συνέχεια. 

 

«Στροφή στη Β’ ΒΙΠΕ»

Η εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιομάζας απασχόλησε πρόσφατα τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρήγα Φεραίου το οποίο και τάχθηκε αρνητικά μετά από τις αρνητικές εισηγήσεις του τοπικού συμβουλίου της περιοχής του Ριζομύλου.

Τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί για την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την καύση βιομάζας αφορούν στη μία περίπτωση μονάδα ισχύος 1MW στο Ριζόμυλο για την οποία βέβαια η αρμόδια επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας άναψε το πράσινο φως εγκρίνοντας τους περιβαλλοντικούς όρους.

Η δεύτερη επένδυση αφορά στην εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο πελέτες βιομάζας, ισχύος 1MW, στην περιοχή «Πολυζέικα» Αερινού στο Δήμο Ρήγα Φεραίου για την οποία αποφασίστηκε να γίνει πρώτα ενημέρωση του τοπικού συμβουλίου και μετά να τοποθετηθεί το συμβούλιο.

Υπάρχει επίσης μία τρίτη επένδυση καθώς ιδιωτική εταιρεία έχει σχεδιάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα που ήδη έλαβε την έγκριση περιβαλλοντικών πόρων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την αρμόδια επιτροπή.

Στόχος της είναι να παράγει ενέργεια ισχύος 5MW, ενώ εκτιμάται ότι θα προσεγγίζει τις 112.000 MWh ετησίως. Παράλληλα στο πλαίσιο της συνεργασίας και της προσφοράς στην τοπική κοινωνία είχε τότε προτείνει στο Δήμο ένα πλαίσιο προτάσεων, όπως δίκτυο τηλεθέρμανσης για τα σπίτια αλλά και τα δημοτικά κτίρια.

 

Χρήση της βιομάζας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης της βιομάζας αποτελεί η ΑΓΕΤ. Το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο έλαβε βραβείο για τη χρήση βιομάζας από γεωργικά υπολείμματα σε υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων. Στο πλαίσιο μάλιστα της διεθνούς στρατηγικής του ομίλου Lafarge για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ΑΓΕΤ Ηρακλής βελτιστοποιεί τη διαδικασία καύσης και ενεργειακής αποδοτικότητας, υποκαθιστά ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμα ή εναλλακτικά καύσιμα που περιορίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και υποκαθιστά πρώτες ύλες με εναλλακτικά υλικά, δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης προϊόντων με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Το εργοστάσιο Βόλου από το 2008 έχει αξιοποιήσει 57.000 τόνους βιομάζας, αντικαθιστώντας 31.350 τόνους ορυκτών καυσίμων και αποφεύγοντας την εκπομπή 71.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Με αυτό τον τρόπο το εργοστάσιο μειώνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και με την ασφαλή διάθεση των γεωργικών υπολειμμάτων συμβάλλει στην αποφυγή της υπαίθριας καύσης ή της διάθεσης τους σε χωματερές.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
8
=