Στα βήματα της Ραλλούς Μάνου

Τελευταία ενημέρωση: 2009-01-08, 00:00:00
Τιμώντας την εμπνεύστρια και ιδρύτριά του Ραλλού Μάνου, το Ελληνικό Χορόδραμα παρουσιάζει την παράσταση «Ραλλού, στα βήματά σου…» την Κυριακή 11 Ιανουαρίου στις 9 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου. Η παράσταση πραγματοποιείται με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατο της Ελληνίδας δημιουργού και εντάσσεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Βόλου, το οποίο διοργανώνεται από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Δήμου Βόλου. Θα παρουσιαστούν έργα σε μουσική των: Ιάννη Ξενάκη, Γιώργου Κουρουπού, Sancho 003 και σε χορογραφίες Ραλλούς Μάνου, Αλίκης Καζούρη και Μπέττυς Δραμισιώτη. Το Ελληνικό Χορόδραμα ιδρύθηκε το 1950 από τη Ραλλού Μάνου και πλειάδα ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, με σκοπό την καλλιέργεια και τη διάδοση του Χορού. Ανάμεσα στα ιδρυτικά του μέλη συγκαταλέγονται ο Ηλίας Βενέζης, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Μάνος Χατζιδάκις, η Κυρία Κατερίνα, η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Κάρολος Κουν, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Πέλος και η Αλέκα Κατσέλη, ο Βύρων Κολάσης, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος, ο Αλέξης Σολωμός και άλλες προσωπικότητες. Πρώτος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου διετέλεσε ο Οδυσσέας Ελύτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο Μάνος Χατζιδάκις.
Οι κυριότεροι ζωγράφοι, ποιητές και μουσικοί που πρωτοστάτησαν στις καλλιτεχνικές ζυμώσεις και την πνευματική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας έχουν διατελέσει συνεργάτες του. Σημαντικοί μουσικοσυνθέτες έχουν συνθέσει έργα για τις παραστάσεις του, όπως οι Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Ιάννης Ξενάκης, Γιάννης Χρήστου, Γιώργος Σισιλιάνος, Θόδωρος Αντωνίου, Γιώργος Κουρουπός, Νίκος Κυπουργός, Λουκιανός Κηλαΐδόνης, Γιώργος Τσαγκάρης, Φίλιππος Τσαλαχούρης. Σκηνικά για παραστάσεις του έχουν φιλοτεχνήσει οι σπουδαιότεροι ζωγράφοι και σκηνογράφοι: Γιάννης Τσαρούχης, Νικολής Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιάννης Μόραλης, Σπύρος Βασιλείου, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιώργος Βακαλό, Γιώργος Μαυροΐδης, Δημήτρης Μυταράς, Γιάννης Κύρου, Αλέκος Φασιανός.
Η προσφορά του Ελληνικού Χοροδράματος στο μεταπολεμικό βίο του τόπου υπήρξε μοναδική. Δημιουργήθηκαν έργα που αγαπήθηκαν από το κοινό και έργα πρωτοποριακά, συνθέτοντας ένα τεράστιο καλλιτεχνικό έργο εθνικής εμβέλειας με αδιάλειπτη συνέχεια περισσότερης από μισόν αιώνα. Από την ίδρυσή του Ελληνικού Χοροδράματος (1950) έως και το θάνατο της Ραλλούς Μάνου (1988) παρήχθησαν περισσότερα από 100 χοροδράματα με χορογραφίες της ίδιας και πολλών άλλων, Ελλήνων και ξένων. Εισιτήρια για την παράσταση, που πραγματοποιείται με χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα “Ταχυδρόμος”, προπωλούνται από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου καθημερινά, 11-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα. Οι τιμές εισιτηρίων είναι 15 ευρώ, 10 ευρώ το φοιτητικό και μαθητικό εισιτήριο και 5 ευρώ τα εισιτήρια για παιδιά 6-12 ετών.
Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
9
=