Υπερδιπλάσιοι οι θάνατοι από φλεβική θρόμβωση σε σχέση με του καρκίνου

Τελευταία ενημέρωση: 2014-10-04, 12:45:27
Υπερδιπλάσιοι οι θάνατοι από φλεβική θρόμβωση σε σχέση με του καρκίνου

Τονίστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου

Υπερδιπλάσιος είναι ο αριθμός θανάτων ασθενών λόγω φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής σε σχέση με τον ετήσιο αριθμό θανάτων που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού, τα τροχαία ατυχήματα, ο καρκίνος του προστάτη και το AIDS. Στην Ευρώπη 650.000 ασθενείς πάσχουν ετησίως από φλεβική θρόμβωση και 430.000 από πνευμονική εμβολή, ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν 500.000 Ευρωπαίοι και 50.000 Έλληνες.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου στο Ξενία με αφορμή το επιστημονικό συμπόσιο, που πραγματοποιεί σήμερα, Σάββατο, 4 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Ξενία, η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία, με θέμα «Νεότερα Δεδομένα στην Αντιμετώπιση της Περιφερικής Αρτηριακής και Θρομβοεμβολικής Νόσου».

Ο Διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του «Κοργιαλένειου - Μπενάκειου Ε.Ε.Σ» και πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας Δημήτρης Μάρας τόνισε ότι η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος αποτελεί συχνή και ύπουλη αιτία θανάτου στους νοσηλευόμενους κυρίως ασθενείς, η οποία όμως μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο ποσοστό. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Η εφαρμογή κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής πρόληψης μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές και να προλάβει σε πολλούς ασθενείς τις επώδυνες επιπλοκές της.

Πρόσφατα πολυκεντρικές μελέτες έδειξαν ότι αρκετοί ασθενείς που κινδυνεύουν από φλεβική θρομβοεμβολική νόσο δεν λαμβάνουν προληπτική αγωγή, η οποία γίνεται με τη χορήγηση των κατάλληλων αντιπηκτικών φαρμάκων παρά το γεγονός ότι η εν λόγω νόσος αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας» κατέληξε.

Οσον αφορά στην Περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια ο Επιμελητής Β’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Α. «Αττικόν» και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, Γιώργος Σφυρόερας, τόνισε ότι αποτελεί εκδήλωση της συστηματικής αθηροσκλήρυνσης των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τα μέλη και τα όργανα του σώματος. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τόνισε: «Η σταδιακή στένωση των αρτηριών προκαλεί μείωση της αιματικής ροής με αποτέλεσμα τη μείωση της παροχής οξυγόνου. Η νόσος προσβάλλει τις αρτηρίες, τις καρωτίδες, τις στεφανιαίες αρτηρίες. Σε προχωρημένα στάδια, ο ασθενής πονά και στην ανάπαυση ενώ μπορεί να εμφανίσει πληγές στα κάτω άκρα που δεν κλείνουν».

Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής της Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θωμάς Κώτσης αναφέρθηκε στους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη περιφερικής αποφρακτικής αρτηριοπάθειας.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Συμποσίου, η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία πραγματοποίησε δωρεάν εξετάσεις για την περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια, την φλεβική θρομβοεμβολική νόσο και τις φλεβικές παθήσεις σε περισσότερους από 400 ασθενείς. Η εξέταση και το Συμπόσιο γίνεται σε συνεργασία με την Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και τελούν υπό την Αιγίδα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Δήμου Βόλου και του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Το ξεκίνημα της συνέντευξης Τύπου έγινε με το χαιρετισμό του συμποσίου από το Διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Λάζαρο Μακρή, το Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, Κωνσταντίνο Καραμπάτσα και εκ μέρους του δήμου Βόλου από την αντιπρόεδρο στο ΚΕΚΠΑ- ΔΙΕΚ, Σοφία Χάλαρη.

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
1
=