Ερευνα στα κέντρα ...θανάτου ~ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ «ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ»

Τελευταία ενημέρωση: 2014-07-13, 15:01:11
Ερευνα στα κέντρα ...θανάτου ~ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ «ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ»

Το υπουργείο Υγείας ανοίγει επιτέλους το φάκελο των παράνομων μονάδων που υπόσχονται σωτηρία από τα ναρκωτικά 

Εστω και με πολυετή καθυστέρηση το υπουργείο Υγείας ...αντιλήφθηκε ότι ιδιωτικές μονάδες που τάζουν απεξάρτηση από τα ναρκωτικά λειτουργούν παράνομα. Η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, έδωσε εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας για συστηματικούς ελέγχους σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών μονάδων απεξάρτησης από τα ναρκωτικά. 

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ 

Στις αρχές του 2014, με μία συγκλονιστική επιστολή - γροθιά στο πρόβλημα των ναρκωτικών, ο τότε δημοτικός σύμβουλος και πλέον νεοκλεγείς δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, θρηνώντας την απώλεια του 32χρονου ανιψιού του από τη χρήση, βρήκε το κουράγιο να σπάσει τη σιωπή γύρω από την επικίνδυνη λειτουργία των παράνομων ιδιωτικών κέντρων απεξάρτησης. Φαίνεται ότι τότε έβαζε το δικό του λιθαράκι, ώστε να σπάσει το «απόστημα». 

Υπόσχονται θεραπεία έναντι αδράς αμοιβής, περιέγραφε τότε στην επιστολή του, έχοντας βιώσει από κοντά τις προσπάθειες του ανιψιού του για απεξάρτηση, αλλά και την ψυχική και οικονομική εκμετάλλευση της οικογένειας του νεαρού, που ξεπούλησε την περιουσία της για την είσοδό του σε ένα ιδιωτικό κέντρο. 

«...Μοιραία να τους οδηγούν σ’ αυτούς που τους υπόσχονται θεραπεία, απεξάρτηση, υγεία (με το αζημίωτο βέβαια 30.000 - 40.000 ετησίως και αφορολόγητα) και στο τέλος τίποτα, όλα ψέματα και να απομένει η πίκρα στα χείλη των γονιών», έγραφε η επιστολή, την οποία δημοσίευε σε πρωτοσέλιδο ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. 

Μία κινητικότητα παρατηρήθηκε, μετά την τόλμη να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους. Στοιχεία ζητήθηκαν και παραδόθηκαν. Ομως, μόλις προχθές προαναγγέλθηκε η έρευνα για τα παράνομα κέντρα απεξάρτησης. 

Την ίδια στιγμή, η επιστολή - παρέμβαση δημιουργούσε γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της οικογένειας του αδικοχαμένου 32χρονου στον Αλμυρό και άλλων οικογενειών που έχασαν τα δικά τους παιδιά από τη χρήση, ενώ είχαν εναποθέσει τις ελπίδες για τη σωτηρία τους στα κέντρα - μαϊμού. 

Ενδεικτική είναι η προσπάθεια μητέρας χρήστη που «χάθηκε», ενώ βρίσκονταν φιλοξενούμενος σε ένα από τα ιδιωτικά κέντρα απεξάρτησης. Η μητέρα του, από τα Τρίκαλα, αναζητώντας κάθε στοιχείο γύρω από την υπόθεση, εντόπισε τα δημοσιεύματα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και ήρθε σε επαφή με την εφημερίδα, ενώ στη συνέχεια μετέβη στον Αλμυρό σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τις ενέργειές τους. 

Η απελπισία της μάνας ήταν απερίγραπτη. Μέσα στο θρήνο της για το παλικάρι της που το πήρε νεκρό από το «κέντρο απεξάρτησης» -και μάλιστα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες χτυπημένο σε διάφορα σημεία του σώματος- είχε βρει τη δύναμη και αναζητούσε συμμάχους, ώστε να πληρώσουν όσοι έφταιξαν, αλλά και να σωθούν άλλα παιδιά από τα χέρια κάθε κομπογιαννίτη.

 

Με πολυτελές περιτύλιγμα...

Ιδιωτικές κλινικές ή βίλες που βαφτίζονται «κλινικές», με προγράμματα και μεθόδους αμφιβόλου αποτελέσματος και άγνωστο εάν και από ποιους επιτηρούνται ως προς την επιστημονική καταλληλότητά τους, είχαν μετατρέψει σε ζούγκλα, για πολλά χρόνια, το χώρο της αποτοξίνωσης.

Το μηνιαίο κόστος που καλούνται οικογένειες τοξικομανών να πληρώσουν είναι τεράστιο. Η ταρίφα φτάνει ακόμη και τις 4.000 το μήνα! Μπροστά, όμως, στη σωτηρία μιας ανθρώπινης ζωής και με δεδομένες τις μεγάλες λίστες αναμονής σε εγκεκριμένα προγράμματα, δεν θα διστάσουν να ρευστοποιήσουν περιουσίες, να ξεπουληθούν ή ακόμη και να ικετεύσουν για δανεικά. Τα μεγάλα ποσά δε, τα οποία θα κατευθυνθούν για τα υποσχόμενα απεξάρτηση ιδιωτικά κέντρα, σε ορισμένες περιπτώσεις θα ακολουθήσουν μαύρη... διαδρομή.

Η κατάθεση γίνεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων ατόμων, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία της κλινικής, και τα χρήματα θα χαθούν, δεν θα φορολογηθούν.

Τα παράνομα ιδιωτικά κέντρα στεγάζουν τη λειτουργία τους σε ενοικιαζόμενες βίλες και δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας. Απεναντίας, υπόσχονται απεξάρτηση, κερδοσκοπώντας σε βάρος των χρηστών και των οικογενειών τους, δίχως να διαθέτουν τις στοιχειώδεις δομές και το επιστημονικό προσωπικό.

Μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, η «επίσκεψη» μέσω ιστοσελίδων στις εγκαταστάσεις και η περιήγηση στα προγράμματα που ακολουθούν, μαρτυράει την προχειρότητα της λειτουργίας τους.

Οι γονείς, μέσα στην αγωνία, την απόγνωση και την άγνοιά τους, φτάνουν σε σημείο να πειστούν για την ένταξη του παιδιού τους σε ένα ιδιωτικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Τις περισσότερες φορές, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Και το κυριότερο χωρίς κανένα έλεγχο από πουθενά. 

 

Κανείς δεν έχει υποβάλει αίτημα για άδεια

Η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα ενεργοποιώντας προχθές τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Υγείας και του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας στο ευαίσθητο πεδίο των ιδιωτικών μονάδων απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, τόνιζε ότι «είναι άμεση ανάγκη να εξακριβωθεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και κατά επέκταση να προστατευθεί η υγεία και η ζωή των, υπό εξάρτηση ατόμων», υπογραμμίζει. 

«Κανείς από τους καταγγελόμενους φορείς δεν έχει υποβάλλει αίτημα έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους στις τρεις βαθμίδες αντιμετώπισης της εξάρτησης από ουσίες, δηλαδή στην πρόληψη - ενημέρωση, τη θεραπευτική αποκατάσταση και την κοινωνική επανένταξη να είναι αμφιβόλου ποιότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ποιοι είναι οι εγκεκριμένοι φορείς απεξάρτησης 

Εγκεκριμένοι φορείς παροχής υπηρεσιών απεξάρτησης είναι οι εξής : 
1.Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Ψ.Ν.Α.) - 18 Ανω
2.Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
3.Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)
4.Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)
 
Σε αυτούς τους εγκεκριμένους φορείς παρέχονται πιστοποιημένες υπηρεσίες πρόληψης, ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης και έγκυρης παρέμβασης, μείωσης της βλάβης, φαρμακευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης (ΟΚΑΝΑ), αλλά και ψυχοκοινωνικής προσέγγισης σε στεγνά προγράμματα, καθώς και υπηρεσίες κοινωνικής επανένταξης των ατόμων με προβλήματα εξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
όχι στην αισχροκέρδεια
Καταρχας ο αντρας σας κ Λία δεν ειναι 10 χρονια καθαρος αλλά λιγότερο (3-4 χρόνια) οπότε κ μόνο το γεγονος οτι ψευδεστε γι αυτο είναι περίεργο. Επισης προσωπική εμπειρια θεωρειται κάτι που εχεις βιώσει ο ίδιος κ όχι κάποιος συγγενης ή γνωστός! Αυτο που με ενοχλει προσωπικα ειναι η εκμεταλλευση απο όλα αυτα τα κεντρα που χρεωνουν πανω απο 2700 ευρω για κατι που κοστίζει το πολύ 1500 ευρω τον μηνα (με νοικι, λογαριασμους, φαγητα, συνεδριες, πληρωμες υπαλλήλων, κέρδος ιδιοκτήτη κ τα πάντα μέσα). Προσωπικα εχω τελειωσει ενα παρόμοιο ιδιωτικό κέντρο κ ειμαι καθαρη αρκετά χρόνια. Εγινε δουλεια στο κέντρο που ήμουν δεν λέω κ είμαι καθαρή αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η οικονομικη εκμεταλλευση που υπεστη η οικογένεια μου ήταν τεραστια. Κ ασε τα εξτρα που χρεώθηκαμε για τσιγαρα (που αργοτερα εμαθα τα καπνιζε το προσωπικο του τριτμεντ, συμβουλοι, μόνιτορ κ όχι εγώ!). * Γονεις που διαβαζετε αυτο το αρθρο να ξέρετε ότι όντως γίνεται δουλεια σε αυτά τα κέντρα αλλά να ειστε πονηρεμενοι κ να κανετε παζαρια αν εχετε σκοπό να στείλετε το παιδι σας σε ένα από αυτά. Επίσης να ζητάτε αποδείξεις για όλα τα προσωπικά τους έξοδα κ να ρωτατε τι ακριβως συμπεριλαμβάνουν οι υπηρεσιες που σας προσφερουν. Επίσης να ξερετε ότι κ τα μισα να πάρουν από αυτα που χρεωνουν παλι έχουν τεραστιο κερδος κ μαλιστα αφορολογητο! Δυστυχώς οι περισσοτεροι ιδιοκτητες κέντρων είναι απληστοι, υπερχρεωνουν τις οικογενειες κ βλέπουν τους πελάτες μόνο σαν ευρώ! Σε αυτό φταιει το κράτος φυσικά που δεν τους ελέγχει! Πρέπει επιτελους κάποιος να σταματησει την αισχροκερδεια χ
Απλά Μαρία - 2014-10-30 00:02:58
ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΠΤΙΚΗ...
Το ονομα μου ειναι Παναγιωτης κι ετυχε να διαβασω κι εγω αυτο το αρθρο κι οφειλω να ομολογησω οτι με ξαφνιασε τοσο , οσο τοτε , το 2007 οπου ειμουν θεραπευομενος σ ενα αντιστοιχο κεντρο (απ το οποιο αλλαξε η ζωη μου και ειμαι καθαρος μεχρι και σημερα ) , οπου μια μερα εκανε εφοδο ενας εισαγγελεας μ ενα κλιμακιο της αστυνομιας . Ειχαν μια καταγγελια οτι στο εν λογο κεντρο συνεβαιναν περιεργα πραγματα . Αφου μας ανεκριναν ολους , ψαξανε ολο το χωρο κλπ φυγανε ζητωντας συγνωμη για την αναστατωση απλα..καναν τη δουλεια τους... Στις ειδησεις , το καναλι που μετεδωσε τη πληροφορια αυτη , τη στιγμη που ο δημοσιογραφος μετεφερε την ειδηση στη τηλεοραση εδειχνε εικονες με παρα πολλα ναρκωτικα , σαν κι αυτες που δειχνουν οταν η αστυνομια κανει κατασχεση...οσοι το ειδαν γνωστοι και φιλοι συμπεραναν τοτε οτι αυτα βρεθηκαν στο συγκεκριμενο κεντρο !!!! Θελω να ειμαι καλοπροαιρετος κι οχι παρανοικος αλλα μου φενεται πολυ περιεργο το γιατι στην Αγγλια , στην Αμερικη και σε αλλες ανεπτυγμενες χωρος συγκεκριμενα ιδιωτικα κεντρα με ιδια ακριβως θεραπευτικη προσεγγιση (12βηματων) , χρηματοδοτουνται απο το κρατος και μαλιστα οι ντοπιοι κατοικοι δεν πληρωνουν...αντιθετα τους καλυπτουν οι ασφαλειες τους(αν το ψαξετε θα δειτε οτι ειναι ετσι)...κι αυτο γιατι ειναι πλεον παγκοσμιος γνωστο οτι η θεραπευτικη προσεγγιση των 12 βηματων που ακολουθουν αυτα τα κεντρα και διαφορες ομαδες αυτοβοηθειας ειναι πλεον η πιο αποτελεσματικη (μπορειτε να το ψαξετε κι αυτο αν θελετε). Δε διαφωνω οτι οπως υπαρχουν καλοι δημοσιογραφοι και κακοι δημοσιογραφοι , καλοι γιατροι και κακοι γιατροι ετσι σιγουρα υπαρχουν καλα και κακα κεντρα θεραπειας . Αλλα θα ειναι καλο να μη γενικευουμε και να μη δημιουργουμε σεναρια γιατι η πραγματικοτητα η δικια μου , μου λεει οτι γνωριζω περιπου 300 ανθρωπους (μονο εγω) που ειναι καθαροι απο τετοια κεντρα...κι εκτος του οτι δε συμφωνω με τη προσεγγιση των κρατικων προγραμματων (αλλα αυτο ειναι ενα δικο μου θεμα) γεγονος ειναι οτι δε πιστευω σε τιποτα κρατικο απο τη στιγμη που οτιδηποτε κρατικο πλεον υπολειτουργει , κι αυτο δεν ειναι απλα η γνωμη η δικια μου . Καλο λοιπον ειναι σε οποιονδηποτε θελει να ασχοληθει με αυτα τα κεντρα να ψαξει γι αυτα , κι οχι να κρινει χωρις γνωση...
παναγιωτης - 2014-07-17 12:24:24
Η κότα με τα χρυσά αυγά
Βγήκαν τα παπαγαλάκια στα σχόλια αμέσως να μην χάσουν τη κότα που κάνει τα χρυσά αυγά. Τα δήθεν προγράμματα που σε βάζουν σε τεχνητό κώμα για 2-3 μέρες μέχρι να ξεπλυθεί η ουσία από το αίμα και μετά σε βγάζουν έξω και καλά "απεξαρτημένο" με 2-3 συνεδρίες το μήνα. Οι απομονωμένες βίλες στη μέση του πουθενά με "προσωπικό" γυμναστές, κηπουρούς, μηχανικούς αυτοκινήτων και πρακτικές νοσοκόμες - στη καλύτερη (?) να έχουν και κάποιον πρώην χρήστη να πουλάει τη σοφία του. Αυτό το παραπάνω σχόλιο με το σύζυγο, τον αδερφό, το κουμπάρο, το μπατζανάκη, τον παππού, τη γιαγιά, όλα τα λεφτά. Και τα ξέρει και όλα ρε παιδί μου, ΘΕΑ.
Γιώργος - 2014-07-17 00:07:49
Ιδιωτικές κλινικές απεξάρτησης
Η πραγματικότητα ειναι μάλλον διαφορετική ...συμμερίζομαι τον πόνο των γονιών για την απώλεια των παιδιών τους ,αλλά έχω υπάρξει θεραπευόμενος σε ένα τέτοιο κέντρο απεξάρτησης και έχω προσωπική γνώμη πάνω σε αυτό το θέμα. Το πρώτο και κύριο και θεωρώ πιό σημαντικό θέμα για να σταματήσεις να κάνεις χρήση ουσιών ειναι να θές να το κάνεις,να έχεις πάρει την απόφαση να μείνεις καθαρός και να την στηρίξεις ...τότε όλα γίνονται λίγο πιο εύκολα . Έχεις επιλογές γι αυτή σου την απόφαση ευτυχώς σήμερα . Υπάρχουν τα Κρατικά προγγραματα απεξάρτησης και υπάρχουν και τα ιδιωτικά ...η επιλογή ειναι καθαρά δική σου απόφαση και κανένας μα κανένας δεν μπορεί να στην κατευθύνει . Εγώ επέλεξα ένα ιδιωτικό προγράμμα απεξάρτησης και μία συγκεκριμένη μέθοδος και είχε επιτυχία ,δούλεψα ψυχοθεραπευτικά με τους ανθρώπους του προγράμματος και πήρα πολύ ουσιαστική βοήθεια . Ναι πιστεύω ότι στον χώρο αυτό υπάρχουν και επιτήδειοι που κοιτάνε να επωφεληθούν με διάφορους τρόπους οικογένειες και χρήστες,αλλά κανένας δεν σε αναγκάζει αν καταλάβεις κάτι τέτοιο ότι συμβαίνει να μείνεις και να συνεχίσεις την θεραπεία σου εκεί. Έχω βιώσει και επιτυχία και αποτυχία ...και έχω προσπαθήσει να μείνω καθαρός και μέσα σε Κρατικό προγράμμα και δεν τα είχα καταφέρει (συγκεκριμένα στην Παρέμβαση (ΚΕΘΕΑ) τα κατάφερα σε ένα ιδιωτικό προγράμμα . Είχαν τελείως διαφορετική φιλοσοφία ως πρός την θεραπευτική μέθοδο ,με βοήθησε αυτή του ιδιωτικού κέντρου ήταν πιό βατή πρός το δικό μου προφίλ χρήσης...οπότε τα κατάφερα. Το σημαντικό ειναι να θές να κάνεις κάτι για το πρόβλημα σου και να στηρίξεις την αποφασή σου όλα τα άλλα έρχονται στην πορεία και είναι αποκλειστικά δική σου επιλογή .
Εμμανουήλ - 2014-07-16 15:16:03
Η ημιμάθεια.....
Δυστυχώς η ευτυχώς γνωρίζω καλά τα συγκεκριμένα κέντρα απεξάρτησης! Έχοντας βιώσει στην οικογένεια μου το πρόβλημα του εθισμού, κ έχοντας ταλαιπωρηθεί για πολλά χρόνια, δηλώνω επώνυμα (κ όχι ανώνυμα) πως απο ένα τέτοιο κέντρο ειναι σήμερα ο αδερφός μου ζωντανός κ καθαρός τα τελευταία 5 χρόνια, ο σύζυγος μου τα τελευταία 10, ο κουμπάρος μου τα τελευταία 4,5 κ πολλοί γνωστοί κ φίλοι μου! Γνωρίζοντας πολύ καλά κ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τις δυο περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεστε στο παρών άρθρο, έχω απλά να συμπληρώσω πως στην μεν πρώτη το παιδί ΔΕΝ ολοκλήρωσε ποτέ το προγραμμα κ να αναφέρω πως έχει παρακολουθήσει κ ολοκληρώσει "αντιςτοιχα" κρατικά προγράμματα χωρίς προφανώς να βοηθήθηκε απο αυτά, ενώ μετά απο χρήση ναρκωτικών ουσιών απομακρύνθηκε απο τον χώρο κατοπιν συνεννόησης με την οικογένεια του. Στην μεν δεύτερη, το παιδί απο τα Τρίκαλα, μετά απο μόλις μια βδομάδα διαμονής του αποφάσισε να αποχωρήσει, κ δυστυχώς δεν πρόλαβε να φτάσει ποτέ στο σπίτι του (βρέθηκε νεκρό απο την αστυνομία χτυπημένο κ έχοντας κάνει αλόγιστη χρήση αφού είχε εμπλακεί σε καβγά πιθανών με αθίγγανους για την εξασφάλιση της δόσης του.) η οικογένεια του είχε επίσης ενημερωθεί για την αποχώρηση του. Τα συγκεκριμένα κέντρα δεν ειναι φυλακές η ψυχιατρεία, εκεί βρίσκονται αυτοί που θέλουν να σωθούν κ η δική μου εμπειρία έδειξε πως όταν θέλεις γίνεται...
Λια Χαιδιρογλου - 2014-07-13 21:18:24
Αποστολή σχολίου
8
+
3
=