ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Σεπτέμβριος 1963: Τα σημαντικότερα γεγονότα του μήνα πριν από 60 χρόνια, στην Ελλάδα και τον Κόσμο

σεπτέμβριος-1963-τα-σημαντικότερα-γεγον-993302

Του Γιάννη Ν. Καλαντζή [email protected]

Η προφυλάκιση αξιωματικών της Χωροφυλακής, ως υπεύθυνους για τη δολοφονία του Γρηγ. Λαμπράκη, η γιγαντιαία πυρκαγιά σε δυο Πολιτείες της Βραζιλίας και ο θάνατος τεσσάρων μαύρων κοριτσιών από έκρηξη βόμβας στην Αλαμπάμα, συγκλονίζουν την ανθρωπότητα.

Ειδήσεις ελληνικές

9/9: Ομόφωνα απορρίπτει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος την αποστολή παρατηρητών στην Οικουμενική Σύνοδο του Βατικανού. Επιπλέον, ζητεί από την κυβέρνηση ματαίωση της Πανορθοδόξου Συνόδου της Ρόδου, που συγκαλεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, με κύριο θέμα την αποστολή παρατηρητών στην έδρα του Πάπα. 12/9: Εν όψει των ελληνοβουλγαρικών συνομιλιών για διευθέτηση των εκκρεμών μεταξύ των δυο χωρών ζητημάτων, ο εμπορικός ακόλουθος της βουλγαρικής πρεσβείας προτείνει την παραχώρηση διεξόδου της Ελλάδος στον Εύξεινο Πόντο, σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση διεξόδου της Βουλγαρίας στο Αιγαίο.

14/9: Με ομόφωνη απόφαση του εισαγγελέα Στυλ. Μπούτη και του ανακριτή Χρ. Σαρτζετάκη, διατάσσεται η προφυλάκιση του υποστρατήγου Μήτσου, τέως επιθεωρητή της χωροφυλακής Βορείου Ελλάδος, του συνταγματάρχη Ευ. Καμουτσή, τέως αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, του αντισυνταγματάρχη Μ. Διαμαντοπούλου, τέως υποδιευθυντή της αστυνομίας της Θεσσαλονίκης και του μοιράρχου Τρύφωνα Παπατριανταφύλλου, τέως διοικητή του Ε΄ Αστυνομικού Τμήματος Θεσσαλονίκης. Ετσι λήγει η πρώτη δραματική φάση των ανακρίσεων για το φόνο του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

16/9: Αναβάλλεται για τα τέλη Σεπτεμβρίου η Πανορθόδοξος Σύνοδος της Ρόδου και ο Πατριάρχης Αθηναγόρας καλεί στην Κωνσταντινούπολη αντιπροσωπεία της Ελλάδος προς διευθέτηση των διαφορών. 18/9: Επερώτηση καταθέτει βουλευτής της ΕΡΕ, με την οποία ζητεί να διευκρινιστεί εάν οι εισαγγελείς Στ. Μπούτης, Δ. Παπαντωνίου και Χρ. Σαρτζετάκης είναι αριστερής τοποθέτησης. 19/9: Συστήνεται ειδική υπηρεσία για την άμεση νοσοκομειακή και κοινωνική περίθαλψη περιστατικών (ΚΥΕΠ) με απόφαση του υπουργού Προνοίας Ι. Κυριακού.

26/9: Διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για τις 3 Νοεμβρίου. Ο Γ. Παπανδρέου καταγγέλλει εκ των προτέρων τις εκλογές ως άκυρες και κηρύσσει νέο ανένδοτο αγώνα. 27/9: Παραιτείται η κυβέρνηση Πιπινέλλη και εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης λαμβάνει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Στυλιανός Μαυρομιχάλης. 28/9: Επιστρέφει στην Αθήνα, ύστερα από τετράμηνη παραμονή στη Ζυρίχη, ο αρχηγός της ΕΡΕ Κωνσταντίνος Καραμανλής. 28/9: Λήγουν οι τριήμερες εργασίες της Πανορθόδοξης Συνόδου στη Ρόδο, στην οποία δεν συμμετείχε η Εκκλησία της Ελλάδος.

Ειδήσεις διεθνείς

1/9: Την ίδρυση κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ με προσωρινό πρόεδρο τον Μουσταφά Μπαρζανί, αποφασίζει το κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο. Ωστόσο, στο κείμενο της απόφασης διευκρινίζεται, ότι οι Κούρδοι δεν σκοπεύουν να αποχωριστούν από το Ιράκ, αφήνοντας περιθώρια για διαπραγματεύσεις. 5/9: Σε θάνατο καταδικάζει το ειδικό στρατοδικείο της Αγκυρας 7 από τους 151 στασιαστές της 20ής και 21ης Μαΐου, μεταξύ αυτών και τον απόστρατο συνταγματάρχη Αϊντεμίρ, τέως διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Σμύρνης.

7/9: Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας των ΗΠΑ ανακοινώνει ότι η περιεκτικότητα “στροντίου-90” κατά λίτρο γάλακτος, έφτασε τον περασμένο Ιούνιο στα πρωτοφανή επίπεδα των 32 πικοκιουρί. 8/9: Σε δημοψήφισμα στην Αλγερία ο Αλγερινός λαός τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του πρώτου συντάγματος. Δυο ημέρες αργότερα ο Αχμέντ Μπεν Μπελά ορίζεται υποψήφιος για την προεδρία από στελέχη του FLN.

9/9: Το ολοκαύτωμα στην πολιτεία Παρανά της Βραζιλίας επεκτείνεται και στην πολιτεία Σάο Πάολο. Διακόσιοι νεκροί, 400 τραυματίες και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της γιγαντιαίας πυρκαγιάς, που έχει κατακάψει απέραντες θαμνώδεις εκτάσεις και 250 εκατομμύρια δένδρα. Απειλείται οικονομική κρίση καθώς οι άστεγοι ανέρχονται σε 400.000. 10/9: Τον έλεγχο της Εθνοφρουράς της Αλαμπάμα αναλαμβάνει ο πρόεδρος Κένεντι και καλεί τον κυβερνήτη της πολιτείας Τζορτζ Ουάλας, υπέρμαχο των φυλετικών διακρίσεων, να συμμορφωθεί προς την αμερικανική νομοθεσία. Η άρνησή του να επιτρέψει στους μαύρους μαθητές να φοιτήσουν στα σχολεία της περιοχής, έχει προκαλέσει εκρηκτική κατάσταση. Μετά την απόφαση του Κένεντι, τα στρατεύματα στα δημοτικά σχολεία αποχωρούν.

12/9: Υπογράφεται στην Αγκυρα η συμφωνία σύνδεσης ΕΟΚ-Τουρκίας, που τίθεται σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 1964. 15/9: Τέσσερα μαύρα κοριτσάκια σκοτώνονται και 23 άνθρωποι τραυματίζονται, όταν σε εκκλησία του Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα εκρήγνυται βόμβα. Ορίζεται αμοιβή 5.000 δολαρίων για τη σύλληψη των τρομοκρατών και ο πρόεδρος Κένεντι στέλνει πράκτορες του FBI να ερευνήσουν την υπόθεση. 17/9: Η Αλβανία και όχι η ΕΣΣΔ υποβάλλει την αίτηση για την εισδοχή της Κίνας στον ΟΗΕ!

17/9: Η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από νεκρό δότη πραγματοποιείται στο νοσοκομείο «Πίτερ Μπέντ Μπρίγκαμ» της Βοστώνης. 18/9: Πέντε χιλιάδες διαδηλωτές πυρπολούν το κτίριο της βρετανικής πρεσβείας στην Τζακάρτα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποστήριξη της Βρετανίας προς τη «μείζονα» Μαλαισία. 23/9: Επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας του Αγίου Δομίνικου εξαπολύει η Αϊτή. 25/9: Ανατρέπεται με στρατιωτικό πραξικόπημα ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας Χουάν Μπος. Εκτός νόμου τίθεται το Κ.Κ. και οι υποστηρικτές του Κάστρο. 25/9: «Η Γαλλία δεν θα μεταβληθεί σε δορυφόρο των ΗΠΑ», δηλώνει ο πρόεδρος Ντε Γκολ.

Τέχνη και Πολιτισμός στην Ελλάδα και τον Κόσμο

11/9: Στο 2ο Φεστιβάλ Τραγουδιού, με παρουσιαστή τον Αλκη Στέα, βραβεύοντα τέσσερα τραγούδια: α) «Πέταξε ένα πουλί» του Κώστα Κλάβα, β) «Εδώ τελειώνει ο ουρανός» του Μίμη Πλέσσα, γ) «Ακου» του Τάκη Παναγόπουλου και δ) «Που πάτε κύριε» του Τάκη Μωράκη και της Νάντιας Κωνσταντοπούλου. 19/9: Ανεβαίνει στο θέατρο Ακροπόλ η επιθεώρηση «Κόκκινα τριαντάφυλλα» με τους Καίτη Μπελίντα και Θανάση Βέγγο.

20/9: Στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Τραγουδιού της Βαρκελώνης το τραγούδι της Νινής Ζαχά και της Δανάης «Μαρία, Μαρία» κατατάσσεται στην πέμπτη θέση. 24/9: Ο Γιάννης Μαρκόπουλος κερδίζει το βραβείο μουσικής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για τη μουσική που έγραψε στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Μικρές Αφροδίτες».

Τα καλύτερα τραγούδια: Στα ραδιόφωνα της χώρας ακούγονται οι επιτυχίες «Στα χέρια σου μεγάλωσα» με τον Γρηγ. Μπικότση και «Ο μαθητής» με τον Γιώργο Ζαμπέτα. Οι ξένοι χορεύουν με το «Blue Velvet» με τον Bobby Vinton και το «Se le cose stano cosi» με τον Sergio Endrigo.

Γεννήσεις: Στις 5/9 γεννήθηκε ο Φώτης Σεργουλόπουλος, παρουσιαστής, στις 8/9 ο Αλέξης Αλεξίου, ποδοσφαιριστής, στις 13/9 ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, δημοσιογράφος-πολιτικός.

Θάνατοι: Εφυγαν από τη ζωή στις 4/9 ο Ρομπέρ Σουμάν, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και πατέρας της ευρωπαϊκής ιδέας και στις 17/9 ο Εντουαρντ Σπράνγκερ, Γερμανός φιλόσοφος και ψυχολόγος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου