ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Από τη Χειμάρρα στην «Αγιά Σοφιά»

από-τη-χειμάρρα-στην-αγιά-σοφιά-985914

Του Δημήτρη Μποσνάκη

Κορυφαία θέματα στην πολιτική και διπλωματική κονίστρα των ημερών είναι η ενορχηστρωμένη επίθεση Κροατών «χούλιγκανς» εναντίον του κύρους της Ελλάδας και η συμπεριφορά της Αλβανικής δικαιοσύνης εναντίον του αυτοδιοικητικού εκπροσώπου της Ελληνικής μειονότητας της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Εκ πρώτης όψεως ένα αθλητικό γεγονός και ένα διπλωματικό δείχνουν αταίριαστα. Όμως η ιστορία των διωγμών του Ελληνισμού των Βαλκανίων βρίθει από τη δράση αθλητικών συλλόγων σε βάρος της ζωής και της περιουσίας των Ελληνικών μειονοτήτων (Φιλιππούπολη, Αγχίαλος, Ανατολική Ρωμυλία, Κωνσταντινούπολη). Προηγήθηκε των διωγμών στην Ανατολική Ρωμυλία η Αυστριακή κατασκοπεία, ακολούθησε η εθνικιστική βία και έπειτα η Αυστριακή διπλωματία ήρθε να βάλει την ταφόπλακα.

Δύο τοπόσημα του Βαλκανικού Ελληνισμού, η Χειμάρρα και η «Αγιά Σοφιά», επιχειρήθηκε να δυσφημισθούν. Δύο ήρωες – μάρτυρες έχουν ήδη γεννηθεί, ο νεκρός αγνός φίλαθλος της Αγιά – Σοφιάς και ο φυλακισμένος δήμαρχος της Χειμάρρας. Το καινούργιο ταξίδι του Ελληνισμού στα Βαλκάνια αρχίζει μέσα από δύο δραματικά γεγονότα. Η επιθετική απάντηση της Ελλάδας απέναντι στο Κροατικό και στο Αλβανικό παρακράτος πρέπει να γίνει καλοσχεδιασμένα και ενορχηστρωμένα από όλες τις δυνάμεις του εντός και εκτός συνόρων Ελληνισμού.

Η Κροατία υπήρξε επί μακρόν τμήμα της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας που είχε κυριαρχικές βλέψεις στα Βαλκάνια και τηρούσε παραδοσιακά ανθελληνική στάση. Η Καθολική Κροατία υπήρξε πάντα εχθρική προς τις Ορθόδοξες χώρες των Βαλκανίων. Στο Β’ Παγκόσμια Πόλεμο η «κυβέρνηση» Άντε Πάβελιτς λειτούργησε σαν μαριονέτα του Γ’ Ράιχ, οργάνωσε δύο στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσε Εβραίους και τσιγγάνους, δημιουργώντας τη ναζιστική οργάνωση Ουστάσι, Βέβαια ως αντίδραση στην Κροατία αναπτύχθηκε και το Παρτιζανικό Κίνημα του Τίτο. Στην εποχή μας σημαντική δράση έχει και η Μαφία της Κροατίας με δολοφονικές δράσεις.

Το ποδόσφαιρο και ευρύτερα ο δυναμικός αθλητισμός είναι προνομιακός χώρος δράσης παρακρατικών ομάδων και της μαφίας. Επακόλουθο όλων των προηγούμενων υπήρξε και η επίδειξη δύναμης εναντίον φιλάθλων της ΑΕΚ στο τοπόσημο «Αγιά Σοφιά».

Η Αλβανία, από την άλλη πλευρά, είναι μια νεοσχηματισμένη χώρα που πάντα αναζητούσε προστάτες. Εκεί ζει και δρα η Ελληνική μειονότητα της Βόρειας Ηπείρου, που διαθέτει ένα ισχυρό λόμπι στις ΗΠΑ, ίσως πιο ισχυρό από το Ελληνικό. Η Αλβανία είναι μια χώρα που πλησιάζεται πλαγίως. Αν διεκδικήσεις τα δικαιώματα της μειονότητας ευθέως, η Αλβανική κυβέρνηση θα προστρέξει στους ξένους προστάτες. Χρειάζεται ευφυέστερη διπλωματία, διότι υπάρχουν και τα συγκρουόμενα συμφέροντα των Ευρωπαϊκών εταιρειών. Όσο για την Ευρωπαϊκή απομόνωση της Αλβανίας, η παρουσία της Ιταλίδας πρωθυπουργού Μελόνι στον Αυλώνα στο πλευρό του Έντυ Ράμα και η παρουσία του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στη Χειμάρρα την ώρα της διαδήλωσης των Βορειοηπειρωτών, μαρτυρούν ότι η εξωτερική μας πολιτική κάτι μας κρύβει. Και όποιος κρύβει, κρύβεται.

Μια συνολική θεώρηση των σημερινών προβλημάτων απαιτεί να παραμείνουν στη φυλακή οι Κροάτες που επιτέθηκαν στην Ελλάδα, τουλάχιστον όσο παραμένει στις Αλβανικές φυλακές ο Μπελέρης, Τα δύο προβλήματα πρέπει να συνεξετασθούν, διότι ήδη έχουν διαμορφώσει ένα ανθελληνικό μέτωπο στα Δυτικά Βαλκάνια. Η συνέχεια θα είναι πιο δραματική. Τα Βαλκάνια υπήρξαν πάντα ο μπαξές όπου καλλιεργούσαν τις φιλοδοξίες τους όλες οι Δυνάμεις, Δύσης και Ανατολής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου