ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Σε δεινή οικονομική κατάσταση επαγγελματίες και ΜμΕ

σε-δεινή-οικονομική-κατάσταση-επαγγε-954196

Του Σεραφείμ Μαουσίδη, προέδρου του Τμήματος Υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Οι μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, επιπτώσεις που εξακολουθούν να αποτυπώνονται μέχρι σήμερα, έχουν φέρει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – ΜμΕ και τους επαγγελματίες σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Οι επαγγελματίες προσπαθούν καθημερινά να επανέλθουν στην κανονικότητα και να δραστηριοποιηθούν μέσα σε ένα οικονομικό αβέβαιο δημοσιονομικό περιβάλλον. Το κόστος παραγωγής και πρώτων υλών έχει εκτοξευτεί στο ύψη, η ενεργειακή κρίση επηρεάζει κάθε πτυχή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, την ίδια στιγμή που οι δυνατότητες ρευστότητας των επιχειρήσεων ολοένα και μειώνεται.

Η πανδημία επιτάχυνε την ανάγκη ψηφιοποίησης μεταξύ των επιχειρήσεων και οδήγησε τις επιχειρήσεις στις νέες τεχνολογίες και εργαλεία. Αυτή η δυνατότητα όμως δεν ήταν προσβάσιμη για όλους του επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το ψηφιακό χάσμα μεταξύ τους. Παράλληλα, οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες και ο γραφειοκρατικός μηχανισμός, αποτελούν τροχοπέδη για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Σε μία τόσο κομβική στιγμή, τα Επιμελητήρια οφείλουν να δουλέψουν και να διεκδικήσουν για τους επαγγελματίες με συγκεκριμένες προτάσεις προς την κεντρική διοίκηση και τα αρμόδια υπουργεία. Τα Επιμελητήρια αποτελούν εκείνους τους θεσμούς, που με συγκεκριμένες προτάσεις προς την Πολιτεία διαμορφώνουν από κοινού με τα υπουργεία πολιτικές για την ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με γνώμονα το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον.

Η στήριξη στους επαγγελματίες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γίνεται όχι με διαπιστώσεις και φιλολογικές συζητήσεις αλλά με έργα, με πράξεις, με συναντήσεις, με πιέσεις προς την κεντρική εξουσία για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων.

Οφείλουμε να διεκδικήσουμε την ουσιαστική αναγνώρισή μας από την Πολιτεία και να μην επιτρέπουμε να παραγκωνίζεται και να βρίσκεται στο περιθώριο ο επιμελητηριακός θεσμός, αλλά Επιμελητήρια και Πολιτεία να νομοθετούν από κοινού, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων.

Ηρθε η ώρα να αναρωτηθούμε ο καθένας από τη δική του θέση ευθύνης, τι μπορεί να κάνει το Επιμελητήριο στην πράξη για τον κάθε επαγγελματία(;) Τι χρειάζεται ο κάθε επαγγελματίας στον κάθε κλάδο που δραστηριοποιείται(;)

Οι επαγγελματίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και μαζί με τον πρωτογενή τομέα, ενισχύουν σημαντικά το ΑΕΠ της Χώρας. Με τη δύναμη όλων των συναδέλφων ενωτικά, μπορούμε μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις και ορθολογική αναδιοργάνωση ανάλογα με τις ανάγκες των μελών, τα Επιμελητήρια, μπορούν να «δείξουν» τον δρόμο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

Το τρίπτυχο, εξωστρέφεια, καινοτομία, συνεργατικότητα, μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» για την επόμενη ημέρα της επιχειρηματικότητας.

Χρειαζόμαστε και μπορούμε μέσα από τη συσπείρωση όλων των επαγγελματιών, μακριά από πολιτικές που «τραυματίζουν» τον θεσμό να κάνουμε πράξη ένα δυναμικό επιμελητηριακό θεσμό έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου