ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

ΑΟΖ, ελληνοτουρκικά και κυβέρνηση συνεργασίας

αοζ-ελληνοτουρκικά-και-κυβέρνηση-συν-936863

Του Απόστολου Γεωργίου Φούρναρη* υποψήφιου βουλευτή Μαγνησίας «Ένωση Κεντρώων»

Μετά τη συμφωνία Λιβάνου και Ισραήλ για τις ΑΟΖ των δύο χωρών, το λογικό επόμενο βήμα είναι η οριοθέτηση των ΑΟΖ των υπολοίπων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, με το μεγάλο αγκάθι να βρίσκεται στο τι θέλει η Τουρκία και όχι τι δικαιούται.

Επαναλαμβάνω: τι θέλει η Τουρκία, όχι τι δικαιούται.

Αν επρόκειτο να γίνει διευθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, θα ήταν υπόθεση 15 λεπτών για το δικαστή να αποφασίσει.

Τα όρια είναι ξεκάθαρα, βάσει του διεθνούς δικαίου και πιο συγκεκριμένα της Διεθνούς Σύμβασης της Θάλασσας – UNCLOS.

Ή τα αποδέχεσαι ή όχι.

Η Τουρκία ακολουθεί ένα υβριδικό σύστημα, ας μου επιτραπεί η έκφραση. Στη μεν Μαύρη Θάλασσα, διεκδικεί και εφαρμόζει τη συνθήκη UNCLOS, στο δε Αιγαίο όχι.

Να σημειωθεί πως η Τουρκία ΔΕΝ έχει υπογράψει τη συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας.

Ενώ η Ελλάδα δεν είναι χώρα αναθεωρητική, δεν επιθυμεί αλλαγή συνόρων, δεν επιθυμεί αλλαγή του statusquo, η Τουρκία σταθερά και από το 1968 που παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του FIR Αθηνών, έχει εμφανείς διεκδικήσεις ενάντια στην Ελλάδα.

Από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ακόμη, η Τουρκία, φαινομενικά ουδέτερη, ήταν έτοιμη να καταλάβει ελληνικά νησιά. Περίμενε τη σχετική επιβεβαίωση είτε από τους Ναζί ή το Ηνωμένο Βασίλειο, που για δικούς τους λόγους η κάθε πλευρά επιθυμούσε την παραχώρηση των νησιών στη γείτονα χώρα.

Το ευτύχημα για την Ελλάδα είναι πως η ροή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου άλλαξε έγκαιρα, ανατρέποντας τους σχεδιασμούς της κάθε πλευράς και δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η επιθυμία της Τουρκίας.

Μόνο που η τουρκική πολιτική δεν απώλεσε την επιθυμία της για προσάρτηση των νησιών του Αιγαίου, μετά τη λήξη του Β’ ΠΠ.

Στην ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ δεν επιθυμούμε μία Τουρκία μιλιταριστική. Επιθυμούμε μία Τουρκία ευρωπαϊκή, συμμέτοχο στην ειρήνη και όχι στον πόλεμο.

Στην ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ είμαστε ρεαλιστές όμως. Γνωρίζουμε πως αυτή η επιθυμία μας, δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί.

Ούτε ως χώρα έχουμε τη δύναμη, μόνοι μας, να αναγκάσουμε την Τουρκία να αλλάξει πολιτική.

Μπορούμε και επιβάλλεται ως χώρα, να διατηρούμε αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις.

Μπορούμε ως χώρα να διατηρούμε ικανή αποτρεπτική δύναμη, τόση ώστε να η Τουρκία να διστάζει να προχωρήσει σε επιχειρήσεις ενάντια στην Ελλάδα. – Μπορούμε και επιβάλλεται ως χώρα να διατηρούμε σταθερή πολιτική έναντι κάθε επιβολής ισχυρών επί αδύναμων.

Μπορούμε και επιβάλλεται ως χώρα να αποστέλλουμε ως εκπροσώπους μας στο εξωτερικό άτομα που δεν θα γίνονται οι δίοδοι εισόδου πολιτικών τρίτων χωρών, ατόμων που δεν θα είναι επιρρεπή στη λήψη “δώρων” πέρα από κάθε όριο και λογική.

Φαινόμενα τύπου Εύας Καϊλή δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Δε μπορούμε ως λαός στο διηνεκές να προβάλλουμε ως δικαιολογία για τις επιλογές μας στη διακυβέρνηση της χώρας τα σκάνδαλα της κάθε κυβέρνησης, να δικαιολογούμε την επιλογή μας σκεπτόμενοι το ποιος έκανε τα λιγότερα σκάνδαλα.

Επιπρόσθετα, δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπ’ όψιν μας την συνδρομή αυτών που ζητούν την ψήφο μας στην διαρκή αμφισβήτηση της ιστορίας, των κεκτημένων, αλλά και των συνόρων μας. Ας θυμηθούμε τις Πρέσπες. Ας θυμηθούμε δηλώσεις όπως “Απομονωμένο το Καστελόριζο. Τα 10 ναυτικά μίλια είναι ιδανική λύση” (Ροζάκης), “Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα” (Δένδιας).

Επειδή δυστυχώς δεν είναι ρεαλιστικό να θέλουμε να αποφύγουμε εντελώς τέτοιου είδους δηλώσεις ή προτάσεις, τίθεται ως επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση της Ελλάδας να είναι πολυκομματική. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό ο αλληλοέλεγχος, το χτίσιμο πολιτικής εμπιστοσύνης, η αγάπη προς την πατρίδα και προπαντός να περάσει το μήνυμα στην Τουρκία πως στην Ελλάδα είμαστε ενωμένοι, όχι διχασμένοι, με την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ να είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί να γίνει, η φωνή της λογικής, ο εξισορροπιστής δυνάμεων και ο συνδετικός κρίκος στη Βουλή για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης.

Εύχομαι να μην σας κούρασα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

*Επίκουρος Καθηγητής Ψυχολογίας (RoehamptonUniversity, UniversityofEssex) Ψυχοδυναμικός Ψυχοθεραπευτής

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου