ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους και τα νοήματά τους εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ρητορικής των υποψηφίων πολιτικών

οι-λέξεις-έχουν-χάσει-τη-σημασία-τους-κ-934366

Tου Δημήτρη Αντωνίου, Καθηγητή Αγγλικής Β.Α., Kατόχου Masters Παιδαγωγικής και Γλωσσολογίας dantoniou.pro@gmail.com

Η πληθώρα των υποψηφίων Ελλήνων πολιτικών, οι οποίοι διεκδικούν την ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων, σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει και την ποιότητα της πολιτικής ή και των ιδίων των υποψηφίων, άλλωστε οι αρχαίοι μας πρόγονοι με έξι λέξεις το περιέγραψαν ανάγλυφα: «Ουκ εν τω πολλώ το ευ».

Ακούσαμε μέσω τηλεοράσεως από τον αρχηγό μεγάλου πολιτικού κόμματος να λέει: «Θέλουμε δημοκρατία ή αλαζονεία;». Προφανώς, αυτός ο αρχηγός πολιτικού κόμματος θεωρεί πως το αντίθετο της δημοκρατίας είναι η αλαζονεία…. Προσωπικά δεν γνωρίζω εάν οι δύο λέξεις μπορούν να συγκριθούν, διότι δημοκρατία είναι το άριστο πολιτικό σύστημα και αλαζονεία είναι η συμπεριφορά ενός ανθρώπου. Με άλλα λόγια είναι σαν να συγκρίνουμε τα ψάρια με τα δέντρα.

Ας πάρουμε τη λέξη ΛΑΟΣ, αυτή και αν κακοποιείται. Η λέξη λαός σημαίνει όχλος, άμορφη μάζα ανθρώπων του πλήθους, που αποτελείται από μικρά παιδιά έως και ανθρώπους τετάρτης ηλικίας, πασχόντων από πάσης φύσεως νοσήματα και τους ζητάμε να επαναστατήσουν και να μας κυβερνήσουν, έλεος. Το ίδιο συμβαίνει και με τις λέξεις κοινωνία, εργαζόμενοι, κλπ., κλπ.

Ας πάρουμε τη λέξη πρόοδο, μια χαρά ακούγεται. Τι σημαίνει όμως; Όταν ένας άνθρωπος προοδεύει, σημαίνει πως πηγαίνει προς τα εμπρός, εξελίσσεται στα επόμενα στάδια. Οι προοδευτικοί πολιτικοί εισηγούνται και γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, αλλά και υιοθεσία τέκνων από τα ίδια «ζευγάρια». Όσον αφορά το γάμο τους, δεν τίθεται κανένα θέμα, αλλά το θέμα της υιοθεσίας εγείρει πολλά και σοβαρά θέματα που εμπλέκουν ψυχές μικρών παιδιών. Φανταστείτε ένα παιδάκι 6 ετών να έχει δύο πατέρες και δύο μητέρες, ενώ όλα τα άλλα παιδάκια της ηλικίας του να έχουν από έναν πατέρα και μία μάνα. Οι συμμαθητές αυτού του παιδιού μπορεί να είναι ανελέητοι και προκειμένου να γελάσουν εις βάρος του, μπορούν να το αποκαλούν διάφορα ονόματα, όπως διπλομαμάκια, διπλοπατερούλη, κλπ., κλπ. Πώς θα αισθάνεται αυτό το παιδί; Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτό το παιδί να μεγαλώσει φυσιολογικά, tobenormal. Ερώτηση: Αυτοί οι οποίοι επαγγέλλονται αυτού του είδους τις υιοθεσίες, θα ήθελαν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους να έχουν δύο πατεράδες και δύο μάνες; Εάν όχι, γιατί προτείνουν σε άλλους να μεγαλώσουν τα παιδιά τους όπως οι ίδιοι δεν θα ήθελαν για τα δικά τους παιδιά;

Tα βιογραφικά των υποψηφίων και των εν ενεργεία πολιτικών. Θα έπρεπε να δημοσιοποιούνται και να αναφέρονται όλα τα ακαδημαϊκά και πανεπιστημιακά τους προσόντα και ιδιαίτερα η πανεπιστημιακή τους κατάρτιση και οι ξένες γλώσσες. Υπάρχουν, αλλά και υπήρξαν, Έλληνες πολιτικοί, οι οποίοι μας εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όταν μιλούν Αγγλικά ή άλλες γλώσσες, γελούν ακόμα και οι πέτρες, που όταν μεταφράζουν την έκφραση ψυχρός πόλεμος, σωστά Αγγλικά coldwarκαι Αγγλικά μερικών πολιτικών frozenwar = κατεψυγμένος πόλεμος.

Κάποτε ο μέγας ρήτορας Δημοσθένης, σκόπιμα αποκάλεσε τον Λυσία, πολιτικό του αντίπαλο και ρήτορα, μίσθωτο του Φιλίππου και το ακροατήριο σύσσωμο διόρθωσε το Δημοσθένη βροντοφωνώντας μισθωτός, μισθωτός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου