ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Απρίλιος 1963: Τα σημαντικότερα γεγονότα του μήνα, πριν από 60 χρόνια, στην Ελλάδα και τον Κόσμο

απρίλιος-1963-τα-σημαντικότερα-γεγονότα-932527

Του Γιάννη Ν. Καλαντζή [email protected]

Δυσανασχετούν οι Ελληνες με την πιθανή απαγόρευση των ραδιοφώνων στα αυτοκίνητα και αγανακτούν με την κακοποίηση του Γρ. Λαμπράκη και τη σύλληψη του Μ. Θεοδωράκη στη μαραθώνια πορεία ειρήνης την 21η Απριλίου. Πάντως, ξεδιψούν πίνοντας μπύρα ΑΛΦΑ ή ΦΙΧ.

Ειδήσεις ελληνικές

3/4: Την απαγόρευση της τοποθέτησης ραδιοφώνων στα αυτοκίνητα ανακοινώνει ότι μελετά η κυβέρνηση, λόγω της μεγάλης ηχορρύπανσης που προκαλούν πολλοί οδηγοί, παρά το προβλεπόμενο πρόστιμο 300 μεταλλικών δραχμών. 6/4: Μέτρα κατά της επιβίβασης υπεράριθμων επιβατών στα ακτοπλοϊκά σκάφη του Αιγαίου απειλεί να λάβει η κυβέρνηση, λόγω της πλήρους αποτυχίας των υφιστάμενων διατάξεων. * Σε μια δραχμή ανά διαδρομή ορίζεται το δώρο Πάσχα των οδηγών ταξί της Αθήνας.

7/4: Θεμελιώνεται το κόστος τριών δισεκατομμυρίων δραχμών εργοστάσιο αλουμίνας της γαλλικής Πεσινέ στο Δίστομο, η μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. 8/4: Πυρκαγιά καταστρέφει το υπερωκεάνιο «Βρετάνη», ιδιοκτησίας Χανδρή, το οποίο επισκευαζόταν στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. 8/4: Διαψεύδεται από Αθήνα και Ουάσιγκτον η ύπαρξη πυραυλικών βάσεων στην Ελλάδα, η οποία είχε αναφερθεί σε άρθρο των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», προκαλώντας, φυσικά, σάλο. * Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες για την εισδοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα (CECA).

15/4: Ανακοινώνεται ότι οι Ελληνες εργάτες στη Γερμανία ανέρχονται σε 80.719, έναντι 276.761 Ιταλών, 94.049 Ισπανών και 18.588 Τούρκων. 19/4: Τη δυσαρέσκειά της εκφράζει η Αθήνα για τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς για την τουρκική γεωργία όρους, που περιλαμβάνονται στη συμφωνία σύνδεσης ΕΟΚ-Τουρκίας, κατόπιν πιέσεων της Γερμανίας. 20/4: Σοβαρά επεισόδια εις βάρος της βασίλισσας Φρειδερίκης σημειώνονται κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Λονδίνο με πρωταγωνίστρια την Μπέτυ Μπάρτλετ-Αμπατιέλου και Κύπριους φοιτητές. Η βασίλισσα υποχρεώνεται να καταφύγει στο σπίτι της ηθοποιού Μάρτιν Στίβενς.

21/4: Με τη συμμετοχή περίπου τριών χιλιάδων διαδηλωτών πραγματοποιείται η μαραθώνια πορεία ειρήνης του ομίλου Μπέρτραντ Ράσελ, αλλά ο κύριος όγκος των προπορευομένων αναχαιτίζεται από την αστυνομία στον Αγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων. Στον τύμβο του Μαραθώνα φθάνουν τελικά μόνο πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρ.Λαμπράκης, χάρη στην ασυλία που απολαμβάνει. Κατά την αποχώρηση ο Λαμπράκης κακοποιείται από «αγανακτισμένους χωρικούς». Συλλαμβάνεται ο Μ. Θεοδωράκης. 22/4: Εγκαινιάζεται επισήμως από τον Π. Παπαληγούρα το ξενοδοχείο Χίλτον Αθηνών.

23/4: Νέα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς στην τουρκική εθνοσυνέλευση συζητείται από τις 10 Φεβρουαρίου νομοσχέδιο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της Τουρκίας στα 6 μίλια και της αλιευτικής στα 12, περιορίζοντας δραματικά το πεδίο δράσης των Ελλήνων αλιέων. 24/4: Η Ελλάδα απαντά στην Αγκυρα ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την τουρκική αλιευτική ζώνη 12 μιλίων, γιατί θίγονται ζωτικά της συμφέροντα και αυξάνουν σημαντικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Μετά πέντε ημέρες η τουρκική ακτοφυλακή αποφασίζει το 70% της λείας των ελληνικών αλιευτικών να αποδίδεται στα πληρώματα των περιπολικών τους, ώστε να αυξηθεί ο ζήλος καταδίωξης των Ελλήνων! 28/4: Ιδρύεται φοιτητική ένωση (ΕΦΕΕ). Πρώτος πρόεδρος αναλαμβάνει ο Ι. Τζανετάκος.

Ειδήσεις διεθνείς

1/4: Λήγει ύστερα από 114 ημέρες η απεργία των λιθογράφων της Νέας Υόρκης και οι εφημερίδες κυκλοφορούν ξανά για πρώτη φορά από την 8η Δεκεμβρίου, με τιμή διπλάσια της παλαιάς, ήτοι 3 δραχμές το φύλλο. 2/4: Εκτοξεύεται με επιτυχία το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνικ 4», αλλά, ενώ προβλεπόταν προσελήνωσή του, θα πραγματοποιήσει τελικά απλή περιστροφή γύρω από τη Σελήνη. 3/4: Εξαντλείται την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του στη Βρετανία ο απαγορευμένος επί 29 χρόνια «Τροπικός του Καρκίνου» του Χένρυ Μίλερ.

5/4: Λήγει η επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Χασάν του Μαρόκου στις ΗΠΑ, από τις οποίες αγόρασε 5 λιμουζίνες Κάντιλακ, άγνωστο αριθμό άλλων αυτοκινήτων και 5.000 είδη για τη βασιλική κρεβατοκάμαρα και το λουτρό! 6/4: Εκατό πυραύλους Πολάρις συμφωνεί να αγοράσει η Βρετανία από τις ΗΠΑ, για να εξοπλίσει τα πυρηνικά της υποβρύχια. 8/4: Ισόβιος πρόεδρος της μετονομασθείσης σε «Σοσιαλιστική Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας» γίνεται και επισήμως ο Τίτο, βάσει του νέου γιουγκοσλαβικού συντάγματος. 9/4: Την παραγωγή πυρηνικών όπλων και βομβαρδιστικών από τον Οκτώβριο ανακοινώνει η Γαλλία μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ντιν Ρασκ στο Παρίσι.

9/4: Επίτιμος πολίτης των ΗΠΑ, ο πρώτος στην ιστορία της χώρας, ανακηρύσσεται ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. 10/4: Αύτανδρο χάνεται στον Ατλαντικό, ανοικτά της Βοστώνης, κατά τη διάρκεια δοκιμών, το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο «Θρέσερ», λόγω κατασκευαστικού προβλήματος.

12/4: Ο μαύρος ηγέτης Μάρτιν Λούθερ Κινγκ συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής πορείας στην Αλαμπάμα. 17/4: Προσορμίστηκε στο λιμάνι του Πειραιά το πολεμικό σκάφος «Ασπίς», που μεταφέρει από το Πρωτάτο του Αγίου Ορους την ιστορική εικόνα της Παναγίας με το βρέφος, γνωστή ως «Αξιον εστί».

23/4: Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Δυτ. Γερμανίας Λούντβιχ Ερχαρντ εκλέγεται επίσημος διάδοχος του Κόνραντ Αντενάουερ, ως υποψήφιος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος για την καγκελαρία. 29/4: Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο.

Τέχνη και πολιτισμός στην Ελλάδα και τον Κόσμο

Η Ελληνική Μουσική Εταιρία αναγγέλλει την ίδρυση σχολής ελαφρού τραγουδιού. * Συνεργείο της ιταλικής τηλεόρασης «γυρίζει» στο κέντρο «Τριάνα» ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο στην ελληνική λαϊκή μουσική, που προλογίζει ο Μ. Θεοδωράκης. * Στη «Μαντουμπάλα» ο Μαν. Αγγελόπουλος διασκεδάζει τον κόσμο με την Κατερίνα Τζοβάρα και τη Μαριάνα Κληματιανού. * Στου «Βασιλάκη» παίζει το συγκρότημα του Ζαμπέτα και τραγουδούν ο Αναγνωστάκης και η Μανταλένα.

Διαφημίσεις της εποχής

Η ΙΟΝ διαφημίζει υπερήφανη ότι το κακάο της σε ένα φλιτζάνι περιέχει τόσο λίπος, όσο 75 γραμμάρια γάλα και τόσο λεύκωμα, όσο 30 γραμμάρια ψωμί. * Οι μαθήτριες που δεν μπορούν ακόμη να απαλλαγούν από τις σχολικές ποδιές, προσπαθούν τουλάχιστον να τις αγοράσουν καλόγουστες από καταστήματα μόδας, όπως τα καταστήματα Αφοί Τσιτσόπουλοι. * Οσο για την μπύρα ΑΛΦΑ, τη δεύτερη μπίρα της χώρας, που βρίσκεται βέβαια πολύ πίσω από την πρώτη ΦΙΞ, αγωνίζεται να κερδίσει μερίδιο της αγοράς.

Γεννήσεις: Την Απριλίου 1963 γεννήθηκε ο Γιάννης Σαβιδάκης, Ελληνας τραγουδιστής, στις 10/4 ο Δημήτρης Σταρόβας, Ελληνας ηθοποιός, στις 11/4 η Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ελληνίδα τραγουδίστρια, στις 13/4 ο Γκάρι Κασπάροφ, Ρώσος σκακιστής.

Θάνατοι: 4/4 πεθαίνει ο ιδρυτής της Πειραϊκής-Πατραϊκής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας Σταμούλης Στράτος, 73 ετών και 23/4 δολοφονείται από λευκούς ρατσιστές στην Αλαμπάμα ο μαύρος ταχυδρομικός υπάλληλος και διακεκριμένος αγωνιστής κατά του ρατσισμού Ουίλιαμ Μουρ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου