ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Ακόμα και αν αποτελείς μειοψηφία του ενός, η αλήθεια είναι αλήθεια». (Μαχάτμα Γκάντι)

ακόμα-και-αν-αποτελείς-μειοψηφία-του-928910

Του Αντώνη Πολίτη, Κοινωνικού Επιστήμονα – Οικονομολόγου, Μέλους Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Από τις πρώτες απαντήσεις που έδωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, πριν ακόμα εκλεγεί τον Δεκέμβριο του 2021, ήταν πώς και με ποιον θα συγκυβερνήσει. Το ερώτημα απαντάται διαρκώς και με απόλυτη ειλικρίνεια από τότε, με τον ίδιο τρόπο, από τον Νίκο Ανδρουλάκη και από όλα τα στελέχη που συστρατεύονται στο κάλεσμα για «Ενότητα – Πολιτική Αυτονομία – Ριζοσπαστική Ανανέωση» ως προς το κόμμα και «Ανθεκτική οικονομία- δίκαιη κοινωνία-ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη» ως προς το κράτος. Οσοι δεν δίνουν τις αυτονόητες και μόνες αληθινές απαντήσεις, είτε αγνοούν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί δημοκρατικά από τα θεσμικά όργανα του Κινήματος, είτε είναι ορμώμενοι από δικά τους συμφέροντα που ουδεμία σχέση έχουν με το συλλογικό στόχο της παράταξης. Η προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας, που «ταράζει» συνεχώς, ένθεν και ένθεν, αυτούς που θεωρούσαν πως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και η νέα του ηγεσία θα υποταχθεί στις δικές τους φιλοδοξίες, είναι διαρκής. Ποιο είναι όμως αυτό το ειλικρινές σχέδιο;

1) Υπάρχει πρόγραμμα, ανακοινώθηκε πριν από όλα τα κόμματα, διαθέσιμο σε όλους στον ιστότοπο digitalsociety.gr. Με αυτό θα κυβερνηθεί η χώρα, αν οι πολίτες το επιλέξουν. Αυτό θα είναι και η ισχυρή βάση προγραμματικής σύγκλισης, αν δοθεί ισχυρό διψήφιο ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που θα αποτελέσει «διαβατήριο» συμμετοχής του σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αν πάλι επιλεγεί, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής να ασκήσει μόνο υπεύθυνη αντιπολίτευση και να μην εφαρμόσει τις προγραμματικές θέσεις του, αυτό θα πράξει.

2) Εφόσον συγκεντρώνεται κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η κατάταξη των συνεργαζόμενων κοινοβουλευτικών κομμάτων δεν παίζει ρόλο σύμφωνα με τον Νόμο και το Σύνταγμα. Δεν συγκυβερνά όμως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με όσους παίζουν με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

3) Δεν είναι αποδεκτοί ως Πρωθυπουργοί, σε περίπτωση συγκυβέρνησης, ο κος. Μητσοτάκης ή ο κος. Τσίπρας καθώς θεωρούνται βασικοί υπαίτιοι απαξίωσης των θεσμών της πολιτείας και της οικονομικής πίεσης που βιώνει η πλειοψηφία των πολιτών. Το Σύνταγμα δεν υποχρεώνει σε καμία διάταξη, να γίνει Πρωθυπουργός ο αρχηγός του ισχυρότερου σε ποσοστά κόμματος μιας κυβερνητικής συνεργασίας.

4) Η διαδικασία για τη διακυβέρνηση της χώρας είναι ξεκάθαρη: Πρώτα γίνονται εκλογές και ο λαός καθορίζει με τη ψήφο του τη θέση κάθε κόμματος. Στη φάση των διερευνητικών εντολών, εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής λαμβάνοντας εντολή από τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα προσπαθήσει να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς επαναληπτικές εκλογές, σύμφωνα με τις προγραμματικές θέσεις του. Αν επέλθει συμφωνία, με την προϋπόθεση ισχύος των παραπάνω και όχι με οπτική μοιράσματος θέσεων εξουσίας, μόνο τότε, το επόμενο βήμα είναι ο καθορισμός των προσώπων που θα βρεθούν στο αξίωμα του Πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου.

Είναι αδιανόητη η αναφορά ονομάτων, χωρίς να έχει συμφωνηθεί συνεργασία.

Όλα τα άλλα που ακούγονται στο δημόσιο διάλογο είναι ψευτοδιλήμματα. Προδικάζουν το ιερό δικαίωμα της ψήφου των πολιτών, υποτάσσουν τη διαδικασία στους εγωισμούς της ηγεσίας Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για την καρέκλα του Πρωθυπουργού και εξυπηρετούν τους σκοπούς όσων θέλουν τη χώρα λάφυρο συμφερόντων. Οσοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, θα είναι υπαίτιοι για τις συνέπειες επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας. Εν τέλει, αφού κάποιοι συμπράττουν στη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων με στόχο πολιτική εξαπάτηση των πολιτών, ας συμφωνήσουν μεταξύ τους και κυβερνητικά. Δεν θα είναι άλλωστε πρώτη φορά. Συμπράττουν τακτικά σε πρακτικές και συμπεριφορές. Συνέπραξαν επί της ουσίας το 2010 με το καταστροφικό για τη χώρα ψευτοδίλημμα που δημιούργησαν «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο», σε αντίθεση με τα πεπραγμένα άλλων χωρών της Ε.Ε, που οδήγησε νομοτελειακά και στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015. Συνέπραξαν και το 1989. Συμμετείχε τότε και το ΚΚΕ υπό το πλαίσιο του Ενιαίου Συνασπισμού, που βγήκε πρώτο τούτες τις «μαύρες» μέρες που βιώνει η κοινωνία με την τραγωδία των Τεμπών να ψάλει από τα αριστερά, για δικό του όφελος, το αφήγημα του Πρωθυπουργού, βολικό για τον ίδιο, ότι «φταίνε όλοι». Η αλήθεια είναι ότι φταίει η κυβέρνησή Μητσοτάκη και η κυβέρνηση Τσίπρα που δεν εκτέλεσαν, ως όφειλαν, τη σύμβαση 717/2014 για το σύστημα τηλεδιοίκησης.

Μάλιστα, ο τότε αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καραμανλής, γνώριζε από τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ακόμα και για πιθανές ποινικές ευθύνες για τη μη εκτέλεσή της. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, θα συνεχίσει να μιλάει ειλικρινά. Οι πολίτες κουράστηκαν από τα ψέματα. Δημιουργούμε όλοι μαζί ένα νέο ήθος, ώστε η πολιτική να μην είναι πρόβλημα αλλά η λύση, βαδίζοντας πάντα στο δύσκολο πλην τίμιο δρόμο της αλήθειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου