ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μάρτιος 1963: Τα σημαντικότερα γεγονότα του μήνα, πριν από 60 χρόνια, στην Ελλάδα και τον κόσμο

μάρτιος-1963-τα-σημαντικότερα-γεγονότα-τ-924812

Του Γιάννη Ν. Καλαντζή

Τα σοβαρά επεισόδια στη Βουλή μεταξύ βουλευτών της ΕΡΕ και της ΕΔΑ, το κλείσιμο του καφενείου Ζαχαράτου (ως και ο Καβάφης έπινε εκεί τον καφέ του), αλλά και η κατηγορία κατά του Πελέ, ότι με τη μαύρη μαγεία πέτυχε τα πέντε γκολ της Σάντος, διατηρούν, εκτός των άλλων, το ενδιαφέρον των Ελλήνων τον μήνα αυτό.

Ειδήσεις ελληνικές:

1/3: Αποχή της Ε.Κ. από τυχόν πρόωρες αιφνιδιαστικές εκλογές εξαγγέλλει από το βήμα της Βουλής ο Γ. Παπανδρέου, αλλά ο Π. Κανελλόπουλος απαντά ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σε τριάντα μήνες και πως η αναθεώρηση του συντάγματος θα προχωρήσει κανονικά. 4/3: Ανακοινώνεται ότι η Ελλάδα και άλλες έξι χώρες του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία,

έχουν δηλώσει συμμετοχή στην πολυεθνική πυρηνική δύναμη της συμμαχίας.

7/3: Διαλύεται επισήμως ο Π.Ο.Κ. (Ποδοσφαιρικός Ομιλος Κέντρου), που είχαν συστήσει η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός για να διευκολύνουν τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα.

9/3: Νέα κρίση στις σχέσεις του Γ. Παπανδρέου με τους Τσιριμώκο-Βενιζέλο ξεσπά λόγω επιστολής του ηγέτη της Ε. Κ. προς το προεδρείο της Βουλής, με την οποία δεσμεύει τους βουλευτές της Ε.Κ. που έχουν τοποθετηθεί από το προεδρείο στην επιτροπή αναθεώρησης του συντάγματος, να μη συμμετέχουν στις εργασίες της.

12/3: Αποφασίζεται η εκποίηση του οικοδομικού τετραγώνου των οδών Σανταρόζα-Σταδίου-Πανεπιστημίου, όπου στεγάζεται το πρωτοδικείο, ώστε να καλυφθεί μέρος της δαπάνης για την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου στη θέση των φυλακών Αβέρωφ επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

13/3: Σοβαρά επεισόδια, που καταλήγουν σε συμπλοκές μεταξύ βουλευτών, ξεσπούν στο Κοινοβούλιο, με πρωταγωνιστές τους Κ. Παπαδόπουλο (ΕΡΕ), Α. Μπριλλάκη και Γ. Λαμπράκη (ΕΔΑ), όταν οι Ηλίας Ηλιού και Γ. Λαμπράκης κατηγόρησαν τον Παπαδόπουλο, ότι υπήρξε συνεργάτης των Γερμανών στην Κατοχή.

14/3: Τρία άτομα χάνουν τη ζωή τους και δυο τραυματίζονται σε σύγκρουση εμπορικών αμαξοστοιχιών στη γραμμή Θεσσαλονίκης-Ειδομένης.

19/3: Κλείνει οριστικά το ιστορικό καφενείο Ζαχαράτου, ύστερα από έξωση που επιδίδει ο Οθων Λέφας-Τετενές, υπόδικος για πλαστογράφηση διαθήκης 400.000 λιρών, με την οποία κληρονόμησε την κυριότητα του μεγάρου Βούρου, όπου στεγάζεται το καφενείο. Ο Τετενές παραπέμπεται σε δίκη σε βαθμό κακουργήματος.

22/3: Πρόταση του μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Αμβροσίου για τη σύσταση ανεξάρτητου ελληνικού πατριαρχείου, αποδοκιμάζεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

27/3: Καθεστωτικό θέμα θέτει ο Γ. Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι «ο Ανώτατος Αρχων ταυτίζεται με την παράνομον κυβέρνησιν της ΕΡΕ», ύστερα από συνάντηση Παύλου-Καραμανλή. * Εγκαινιάζεται η λεωφόρος Ιλισσού, που κατασκευάστηκε επί της κοίτης του αρχαίου ποταμού. Θα αποτελέσει μια από τις κύριες αρτηρίες της Αθήνας.

24/3: Για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την εγκαθίδρυση της δυναστείας στην Ελλάδα, ο Κ.Καραμανλής παραθέτει πρόγευμα προς τιμή των βασιλέων στο ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρετανίας».

27/3: Εγκαινιάζεται το τουριστικό εστιατόριο «Διόνυσος» στο λόφο του Φιλοπάππου (Αθήνα).

29/3: Είκοσι τραυματίες από μετωπική σύγκρουση εμπορικής αμαξοστοιχίας με επιβατική στο Μπογιάτι, λόγω σφάλματος του σταθμάρχη.

30/3: «Οργανο του ΚΚΕ» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το «Σύνδεσμο Νέων για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό και την Ειρήνη Μπέρτραντ Ράσελ» και καλεί τους «καλοπροαίρετους πολίτες» να μη συμμετάσχουν στην «μαραθώνιο πορεία για την ειρήνη».

Ειδήσεις διεθνείς

4/3: Την επιβολή εμπάργκο στις ταινίες των Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Ντάνι Κέι ζητεί ο Αραβικός Σύνδεσμος από τα κράτη μέλη του, επικαλούμενος «φιλοεβραϊκά συναισθήματα» των δυο ηθοποιών.

5/3: Με αίτημα «να σταματήσει η αηδία των γυμνών ζώων», αμερικανική Εταιρία οργανώνει διαδήλωση προ του Λευκού Οίκου, ζητώντας από τον πρόεδρο Κένεντι «να προστατέψει τα παιδιά μας από το θέαμα των γυμνών αλόγων, αγελάδων, σκύλων και γάτων».

8/3: Ενας νεκρός και δέκα τραυματίες από επεισόδια στη Βραζιλία, όταν φίλαθλοι, οπαδοί της Σάο Πάολο, κατηγορούν τον Πελέ, ότι πέτυχε τα πέντε τέρματα της Σάντος κατά της ομάδας τους, χρησιμοποιώντας μαύρη μαγεία.

10/3: Ενωση Αιγύπτου, Συρίας και Ιράκ αποφασίζεται σε σύσκεψη εκπροσώπων των ηγετών τους. Oι ΗΠΑ ανακοινώνουν, ότι θα υπερασπιστούν Ιορδανία και Σαουδική Αραβία σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση από τις τρεις συνασπισμένες χώρες.

16/3: Συμφωνία στις Βρυξέλλες για τη σύνδεση ΕΟΚ-Τουρκίας, η οποία προβλέπει περίοδο προσαρμογής διάρκειας 17-21 ετών.

22/3: Αποφυλακίζεται για λόγους υγείας ο ανατραπείς από το πραξικόπημα του 1960, τέως πρόεδρος της Τουρκίας, Τζελάλ Μπαγιάρ, αλλά στις 28/3 συλλαμβάνεται εκ νέου. 26/3: Τρεις χιλιάδες άνεργοι επιχειρούν να εισβάλουν στο κτίριο του βρετανικού Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική κρίση, που έχει προκαλέσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανέργους. 31/3: Στρατιωτικός νόμος επιβάλλεται στη Συρία, λόγω των συνεχών διαδηλώσεων υπέρ του Νάσερ της Αιγύπτου.

Τέχνη και Πολιτισμός στην Ελλάδα και τον Κόσμο

Στο «Κάστρο» χειροκροτείται η Μαίρη Λίντα σε νέα τραγούδια του Μανώλη Χιώτη, η Μάγια Μελάγια και το μπαλέτο με επικεφαλής τον Τάκη Βαρλάμο και τη Μαρία ντε Πετρίλιο. * Στη «Νεράιδα της Αθήνας» οι «αειθαλείς και ανεξάντλητοι Κορώνης – Φίλανδρος παραμένουν μοναδικοί στις παλιές αθηναϊκές καντάδες». * Στο «Φαληρικό» τραγουδούν οι Πόλυ Πάνου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης και Ρίτα Σακελλαρίου. Μαζί τους οι Βασίλης Τσιτσάνης και Γιάννης Παπαϊωάννου.

7/3: Η γαλλική τηλεόραση μετέδωσε εκπομπή αφιερωμένη στον Μάνο Χατζηδάκι, όπου, εκτός από ξένους τραγουδιστές, τραγούδησαν οι Τάκης Χορν, Μελίνα Μερκούρη και Αλίκη Βουγιουκλάκη. * Η εταιρία δίσκων Columbia ανακοίνωσε την απονομή χρυσού δίσκου στη Καίτη Γκρέυ για το τραγούδι «Το ‘πες και το’ κανες». 15/3: Στην Αθήνα ο διάσημος ηθοποιός και τραγουδιστής Ζιλμπέρ Μπεκώ. Θα εμφανιστεί σε νυκτερινό κέντρο. 19/3: Το Διεθνές Μουσικό Ινστιτούτο απονέμει στον Μίκη Θεοδωράκη το Α΄ βραβείο σύνθεσης για το έργο του Σουίτα Νο 1 για πιάνο και ορχήστρα. 21/3: Κλείνουν για πάντα οι ομοσπονδιακές φυλακές στη νησίδα Αλκατράζ, στην Καλιφόρνια.

Διαφημίσεις της εποχής: Τεράστιες αφίσες διαφημίζουν την προβολή της ακατάλληλης ταινίας «Ο δρόμος με τα κόκκινα φώτα. Πρωταγωνιστούν Γκέλλυ Μαυροπούλου, Στέφανος Στρατηγός, Κώστας Κακαβάς. * «Με 20.000 δρχ. παραθαλάσσια οικόπεδα στη Λούτσα… Μικρή προκαταβολή και με 200 δρχ. το μήνα». Oι Αθηναίοι μπαίνουν για τα καλά στην τρέλα της αγοράς οικοπέδων.

Γεννήσεις: Στις 5/3 γεννήθηκε ο ηθοποιός Κώστας Ευρυπιώτης και στις 27/3 ο Αμερικανός σκηνοθέτης Κουέντιν Ταραντίνο. Στις 30/3 γεννήθηκε ο Ελληνας ποδοσφαιριστής Γιώτης Τσαλουχίδης.

Θάνατοι: Στις 5/3 έχασε τη ζωή της σε αεροπορικό δυστύχημα η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της κάντρι Πάτσι Κλάιν, ετών 30. Την κηδεία της παρακολούθησαν 25.000 φίλοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου