ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο ναύσταθμος και οι συνέπειες για την περιοχή μας

ο-ναύσταθμος-και-οι-συνέπειες-για-την-π-915484

Του Σάββα Τσόγκα, στελέχους του ΚΚΕ, δημοτικού συμβούλου Αλμυρού

Tην ώρα που κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, η κυβέρνηση μεταβάλλει σε ένα απέραντο ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών τη χώρα, με ανυπολόγιστους κινδύνους για το λαό.

Ο Ναύσταθμος στον Αλμυρό, που διατυμπανίζει η Κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας. Θα αποτελέσει δολοφονικό ορμητήριο απέναντι σε άλλους λαούς και θα θέσει σε κίνδυνο τόσο τον Ελληνικό λαό όσο και πιο συγκεκριμένα τον πληθυσμό της περιοχής μας. Εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο ενίσχυσης των ΝΑΤΟικών υποδομών στη χώρα για λογαριασμό της γεωστρατηγικής αναβάθμισης που θέλει η εγχώρια αστική τάξη, διεκδικώντας το δικό της μερτικό από το μοίρασμα της λείας των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επεμβάσεων.

Ο Ναύσταθμος στον Αλμυρό εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό ο οποίος περιέχει, τη δημιουργία Ναυστάθμου στη Σούδα, για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, εφάμιλλου της Σαλαμίνας, με την οποία υλοποιούνται σχεδιασμοί για ανάληψη ακόμα πιο ενεργού ρόλου ΝΑΤΟικού χωροφύλακα στην Ανατ. Μεσόγειο, με εκτεταμένες δυνατότητες άμεσης επέμβασης όπου τους ζητηθεί. Υπενθυμίζουμε ότι στην 110 Πτέρυγα Μάχης σταθμεύουν αμερικανικά μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη DRONES, ενώ έχει προχωρήσει και η κατασκευή υποδομών για τη φιλοξενία ιπτάμενων τάνκερ («KC-135») της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στο Στεφανοβίκειο βρίσκονται χιλιάδες ελικόπτερα και μονάδες, στο λιμάνι του Βόλου θα δημιουργηθούν υποδομές για μετακίνηση στρατευμάτων και πολεμικού υλικού, στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο θα ανεγερθεί νέα πτέρυγα για τη φιλοξενία Αμερικανών πιλότων, το στρατόπεδο Γεωργούλα είναι μια από τις τέσσερις νέες τοποθεσίες που θα δημιουργηθεί αμερικανική βάση. Η δημιουργία του ναύσταθμου επιτρέπει να προχωρήσει ανεμπόδιστα η «αξιοποίηση» του εμπορικού λιμένα Βόλου. Το αρχικό σχέδιο ήταν να δένουν εκεί μόνιμα στην υπό κατασκευή τρίτη προβλήτα τρία εκ των πέντε διαθέσιμων αρματαγωγών και ο λιμένας χαρακτηρίζεται από τους Αμερικανούς σε συνδυασμό με το Στρατόπεδο Γεωργούλα Logistics Support Area «Volos». Δεν έγινε εκεί γιατί η κυβερνητική πρόθεση είναι να πουληθεί ο λιμένας από το ΤΑΙΠΕΔ καλοβλέποντας και αμερικανικά κεφάλαια.

Και o Ναύσταθμος στον Αλμυρό θα αποτελέσει ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων, ορμητήριο για το σφαγιασμό λαών από τη δολοφονική μηχανή που σταθμεύει εδώ. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση βάζει τον λαό σε επικίνδυνες περιπέτειες. Η περιοχή γίνεται στόχος στα πλαίσια της εκρηκτικής όξυνσης των ανταγωνισμών, ιδιαίτερα τώρα στην Ουκρανία. Η περιοχή ονοματίζεται ως στρατιωτικός στόχος σε περίπτωση που υπάρξει σύγκρουση επειδή οι εδώ αμερικανικές δυνάμεις εμπλέκονται στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Θέλουν δηλαδή να στήσουν μια ενισχυμένη λιμενική υποδομή στον Αλμυρό, εξειδικευμένη στη διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεων (προσωπικού, μέσων, όπλων, φορτίων) ώστε να εξυπηρετούνται οι Αμερικανοί που αναπτύσσονται στη Λάρισα αλλά και στο γειτονικό Στεφανοβίκειο.

Επιπλέον μιλάμε και για μια σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, της αγροτικής παραγωγής, του υδροφόρου ορίζοντα. Είναι μια περιοχή που πολλοί μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι Αλμυριώτες επιθυμούν να αναπτυχθούν δραστηριότητες αναψυχής (δημοτικό κάμπινγκ, καταστήματα εστίασης, κλπ). Σοβαρές συνέπειες θα υποστεί και η τοπική αλιεία αφού θα απαγορευτεί η πρόσβαση στους φτωχούς παράκτιους αλιείς.

Είναι καθαρό πως η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, την ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων, δεν θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική αν δεν στόχευε ταυτόχρονα στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς.

Είναι η ώρα για άμεση, μαζική, μαχητική λαϊκή απάντηση για την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, για την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που από τη μια ματώνει καθημερινά τη λαϊκή οικογένεια προσπαθώντας να της φορτώσει ξανά τα σπασμένα της κρίσης και την πανδημία κι από την άλλη εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας σε θανάσιμες περιπέτειες.

Η Δημοτική Αρχή Αλμυρού μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης ψήφισε υπέρ της δημιουργίας του ναυστάθμου, υπέρ του να μπει άλλος ένας στόχος στην πλάτη του λαού της Μαγνησίας. Την καλούμε έστω και τώρα να διακόψει κάθε ενέργεια για την παραχώρηση δημοτικής έκτασης που θα γίνει στόχος σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης ή ανταπόδοσης χτυπήματος με άμεσο τον κίνδυνο της ζωής του λαού μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου