ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το όργιο φοροδιαφυγής και η επιβράβευσή της μέσω των κάθε είδους pass

το-όργιο-φοροδιαφυγής-και-η-επιβράβευ-913469

Του Φώτη Αλεξάκου, πρώην νομάρχη και δημάρχου Καρδίτσας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΑΕ η φοροδιαφυγή στη χώρα μας αυξήθηκε ακόμη περισσότερο. Ως αποτέλεσμα αυτής το έτος 2022, έξι στους δέκα δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 10.000 €.

Όσον αφορά στο όριο για το food pass, το 87,59% των πολιτών δηλώνει εισόδημα μικρότερο των 24.000 €.

Οικογενειακό εισόδημα 24.000 € σημαίνει δύο εργαζόμενοι με μηνιάτικο 940 € ο καθένας. Αυτούς που αμείβονται με παραπάνω από 940 € τον μήνα η κυβέρνηση τους θεωρεί πλούσιους και δεν δικαιούνται το λεγόμενο food pass.

Ποιοι αποτελούν αυτό το 12,4% του club των πλουσίων σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις; η συντριπτική πλειοψηφία είναι απλοί μισθωτοί που αμείβονται λίγο παραπάνω από ένα χιλιάρικο το μήνα αλλά δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν.

Την ίδια στιγμή, ένας μεγαλύτερος αριθμός φοροφυγάδων με πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα απολαμβάνει πέραν της φοροδιαφυγής και των προνομίων των επιδομάτων.

Δεν γνωρίζει η κυβέρνηση ότι αυτό το σύστημα είναι άδικο τη στιγμή που η φοροδιαφυγή συνεχώς γιγαντώνεται; δεν γνωρίζει ότι η καταβολή επιδομάτων με αυτόν τον τρόπο, αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο φοροδιαφυγής;

Συμπερασματικά η κυβέρνηση μέσω των επιδομάτων:

Α. Τιμωρεί διπλά τους μεσαίους μισθωτούς και συνταξιούχους. Οι μισθωτοί, αλλά οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας και δεν έχουν πάρει καμία αύξηση και στερούνται τα κάθε είδους pass. Περίπου 10% του συνόλου.

Β. Επιβραβεύει τους φοροφυγάδες που απολαμβάνουν διπλών προνομίων. Και δεν πληρώνουν τον αναλογούντα φόρο και τους πληρώνει από πάνω η κυβέρνηση από το υστέρημα της κοινωνίας. Περίπου 15% του συνόλου.

Γ. Κόβει σωστά το επίδομα σε ελάχιστους πραγματικά πλούσιους που δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους. Περίπου 3% του συνόλου.

Με λίγα λόγια το food pass: Επιβραβεύει τους φοροφυγάδες και τιμωρεί τους συνεπείς, ενώ προσφέρει απολύτως ελάχιστα κόβοντας μόνο το 3% των πλουσίων.

Υποβάλλει χωρίς λόγο τους πολίτες σε μια γραφειοκρατική διαδικασία να χάσουν χρόνο να πληρώσουν λογιστικά γραφεία κ.λπ.

Ξοδεύει χρόνο και χρήμα από την υπηρεσία ψηφιοποίησης καθυστερώντας άλλες δράσεις με αποτέλεσμα η χώρα μας είναι στον τομέα αυτό, 25η στις 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης.

Τι πρέπει να γίνει;

Α. Να ελεγχθεί η αισχροκέρδεια, που καλά κρατεί.

Β. Να φορολογηθούν πραγματικά τα υπερκέρδη της οικονομικής ολιγαρχίας που υπερπλουτίζει εξαιτίας του πολέμου και με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Γ. Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα καύσιμα.

Δ. Όσον αφορά στα τρόφιμα, πρέπει να μηδενιστεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα πρώτης ανάγκης και υγιεινής διατροφής. Με τον τρόπο αυτό και θα ανακουφίσει τους πολίτες και θα ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή με πολλαπλά οφέλη.

Γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα από όλα αυτά; γιατί σκέφτεται πονηρά και ψηφοθηρικά. Το επίδομα δημιουργεί την αίσθηση της προσωποποίησης της αρωγής. Το κάνω μόνο για σένα. Είδες σε νοιάζομαι, μόνο σε εσένα δίνω εικοσάρικο. Και συ με τη σειρά σου, μην είσαι αγνώμων, να με ψηφίσεις την άνοιξη.

Μετά τις εκλογές βέβαια θα τα πληρώσεις διπλά, αλλά μήπως είναι η πρώτη φορά που ξεγελιέσαι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου